Anak n mak mertua

Hai mommies, just nak share somethingg Family mertua nak jaga anak, dari lepas pantang sampai lah besar, nak costing lah suami cakap, skrng anak dah masuk 4 bulan, tiap kali jumpa dengan mak dia mesti dia nangis, dah lama2 baru dia okay, anak dah macam tak kenal mak sendrii, pernah skalii gaduh dengan suami, cakap dengan dia kalau nak suruh mak jaga haa jaga, jangan sampai anak tak kenal n tak nak dekt mak pak diaa memang aku salahkan kau jee, ni pun cqkap ngan suami sampai setahun jee mak mertua jaga, bukan apa, adik beradik suami kebanyakannya lelaki, semua dah tunang, tiggal masa nak nikah je, kalau lah menantu2 dia yg lain ada anak, ttbe mak mertua tk nak jaga cucu2 dorng macam dia jaga cucu yg sulung nii mcm mana, takkan tk de dengki dalam diri, sy tak nak org cakap, ouhh mak jaga anak along n kak long boleh, cucu yg lain takkan tk nak jaga, takkan tak excited, tah lah bila dah jauh ngan anak, sebab memang jarng jumpaa suruh anak duduk dengan mak mertua memang jarng jumpa, anak dah macam makin tak kenal mak dia 🥲 setiap kali nangis mesti mak mertua angkat pujuk baru senyap, mak dia angkat pujuk tk nak nangis3 terasa hati hmm 🥲 tpi nak buat cmne kehendak suami kene ikut, kang derhaka pulak tk bau syurga, 😮‍💨 cakap dengan suami, sampai setahun je mak jaaga tu pun dia pandang macam tk puas hati, tah lah bila dngr ceramah2 pasal rumah tangga dari U.syamsul debat didik anak dari dia dah cecah setahun, baru anak dgr cakap, tpi ni dah setahun pun nenek n atok dia yg jaga nak didik macam mana, org cakap tak semua lelaki yg kita jumpa atau kawen sempurna 😮‍💨 hmmmm thanks sebab memdengar 🍷🥲

6 Các câu trả lời

Kisah awak ni sama macam saya. Cuma nya sy bertegas. At first masa anak sebulan dua, asyik mak mertua yg jaga. Sampaikan sya menangis ckp dekat suami yg sy ni mak dia. Sy ada hak. Pak mertua pun ikut campur. Tiap kali anak nangis dia kata kena gangguan, siap nak hantar anak sy pergi berubat dekat bomoh yg konon nya amalkan ilmu islam, padahal tak pergi sembahyang di masjid. Part ni geram sangat2. Sampai lah anak nak masuk 4 bulan, sy dah start buat muka tak suka bila pak mak mertua nak ambik anak sy. Masa anak sy 4 bulan, sy dah nekad nak slow talk dgn mak mertua. Tghari jumaat waktu pak mertua g solat jumaat sy terus ckp dekat mak mertua. Sy luah sehabis nya sampai nangis kami berdua. Sy ckp sy nak jadi mak pd anak saya, sy ada hak. Sy nak didik anak saya ikut cara & kehendak sy. Pastu sy ckp sy tak berkenan dgn pak mertua yg asyik kata anak sy kena gangguan pdahal anak sy okay je tidur malam tak pernah meragam. Alhamdulillah, lepas tu mak mertua ada cakap dgn pak mertua kali. Mak mertua pun faham dan bantu jaga bila perlu saja. Cuma pak mertua skrg ni mmg totally takda tegur atau bermainan dgn cucu nya. Btw ni cucu pertama diorang. Nasihat saya, pertahankan hak awak. Tu anak awak, awak yg patut didik dan jaga dia. Awak yg kena bentuk dia sampailah besar. Sy menangis & stress diperlakukan mcm tu. Tapi sy tegas dan nekad, demi anak saya. Awak kena bertegas awak! Sy tak nak awak jadi macam saya at first. Pergi ambik balik anak awak atau awak akan menyesal kemudian hari bila anak awak taknak dekat awak. Bukan nak takutkan tapi itulah realiti awak

1y trước

Alhamdulillah, tktau laa leganyaa.. baca sis punya story.. ya betul tu.. kita mak dia, kita berhak segalanya kepada anak kita.. mendidik dan membesarkan dia.. 👍🏻

sis ambk la smula ank tu...sy yg bca powm rse kcian kt sis..penat2 mngdung bersalin...snang2 je ambk..mmg la sis byr ke mertua utk jga..tp ank tu dh jd nk ke dia je .klu pgsuh jga time kje blk kje ambk smula dia kenal jgk mak pak dia ..klu stkt jga time kje je xpe...ni smpy jrang2 jmpa cmferm ank xkenal dh...nnti klu tggu stahun lg truk sis sbb dh knal org...tkut nnti trus xnk kn..klu sy la sy mlawan je laki tu..biar la dia nk kte derhaka powm..asal ank kite dpt...biar pnat powm jga ank xckup rht..asal ank ad dpn mata..kite tgk dia mmbsar dpn kite...nnti bile ank nk ke mertua xnk ngn kite lg sedih rse sis..kite mngdung tp ank xnk ngn kite..klu sy dlu prnh duk nj mertua ank mngis sbb dh overtired mak mertua dtg trus ckp ank xnk tdo..trus ambk...dlm hti aq mak dia tp aq xbleh bg kptsan ank aq nk tdo powm...sjak tu ajak suami pndh duk asing...mgkn stuasi kite xsme...cuma nnti bile ank tu smua mak mertua msuk cmpur mmg kite jd skit hti sis...moga dprmdhkn urusan sis...

hak anak adalah seorang mak, mertua ke suami tak ada hak nak ckp pasal derhaka, kalau seorang mak taknak berpisah dengan anak sendiri ye.. kakak2 saya sampai tahap lari dari rumah bawak anak, bila mertua nak ambil anak diorang.. niat mmg baik nak tolong jaga, tp kalau dah awak sebagai mak taknak, orang lain tak boleh paksa, hatta suami guna hujah wajib taat suami, sebab tak ada ketaatan untuk perkara bertentangan syarak.. syurga dia mak dia, sama juga syurga anak awak adalah awak..

itukan anak awak, kenapa nak kena bagi pula. penat awak lahirkan dia, tiba mcm ni . laki awak tuh kenapa ea, mmg nak lepas diri dari jaga ke mcm mana?, takkan tak rasa apa2x , anak first kot tuh. awak kena berkeras bab mjaga ni , habis tuh nanti kalau kata ada anak kedua ketiga, semua pas kt mertua je ke?, mcm tuh yg dia nak?, n then anak makin jauh dgn parent.

1y trước

la kenapa diamkan, anak awak, kalau bukan awak ibu yg bertegas, nak siapa lagi bertegas?

knp eh... story awak mcm story sy... mula2 diam pastu sy bunyi ke laki sy, dia ckp kat mak dia. nmpk la air muka tu lain. pastu skrg aman.

6mo trước

Yelah takkan nak bagi mertua jaga, baik kau tak yah buat anak kan kalau tak nak jaga sendiri nak lepas tamgan ke kan macam2 lah

Mak sy yg garang pun pernah je opah sy minta nk jaga. Dia xbg..takyahlah bg jaga. Awak jaga sendiri. Suami tu dh kenapa? Nk senang je ek

6mo trước

hmmm copy n paste kot huhu skrng awak deng mertua mcam mana ?