Timing Tidur Bayi Sebulan

Assalamualaikum , harini dah 1 bulan 22 hari baby saya . Masalah yg saya hadapi , time tidur dia . Boleh saya minta tolong share tak cara nak ubah timing tidur dia ? Dah sebulan saya tidur lewat 🥲 baby saya selalu bangun 11:35pm - 3/4:30am mcm tu . Allah , penat tu jangan cakap la . Saya nak solution untuk ubah timing tidur supaya saya start keje nanti xlah jadi zombi 😭 • Bangun - 10:00am / 11:00am Lepas mandi dia tidur balik • Mandi - 6:00pm Kadang berjaga kadang tidur balik lepas mandi • Berjaga lama - 11:35pm sampai 3/4am paling awal pukul 2am tido balik Bangun nya ajak sembang , dah bosan nangis , pastu sembang lagi , nangis lagi . Kalau nak tido time tu mesti kena dukung baru dia lena 😩 TOLONGLAH SAYA . . . 😭

13 Các câu trả lời

saya rasa normal kut bgi baby newborn. baby saya masa awal haritu pun mcm tuu. dia akan bejaga dari pkul 1 smpai pkul 4 pgii. kalau dia bejaga malam jangan pasang lampu bagi terang just pasang lampu yg malap tu je bagi dia kenal siang/malam. saya lepas buat mcm tu baby okey. berjaga pun minum susu lepas tu tido balik. sabar ye mami, 3bulan pertama memang mcm tu❤️

wksalam, bila baby bangun cpt2 bgi susu sblm dia menangis atau buka mata, slalu baby time ni ada window setiap 2/3 jam susu, masuk je timing tj ready, pstu kalau malam lepas minum susu blurp, cpt2 tukar pampers. tgok pattern baby, mcm saya time pantang, mula2 x dapat rentak lepas tu dh dapat rentak ok, selalu lepas pantang bby akan berubah pattern.

Bg saya itu normal .. mmng masa ank umur 1bulan tngh2 mlm mmng dia brjga lama kdng dh letak pn dia dok brjga xnak tido lg.masa brpntng mmng xckup tido sbb baby msih xkenal siang or mlm. Time siang asyik tido je gerak mcm mna pun bkn main pyh nk bngun. Ank saya dh msuk 2 bln lbh smpai skrng dh 3 bln alhamdulillah mlm cuma brjaga nk susu saja lps tu tido balik

Pengalaman sy lah.. bila pagi sy cuba limitkn nap dia Kejut kn bg susu n bwk dia bermain Kira mcm ada rutin tau, klu mandi kul 6 sy xkn tidokn dia smpi masa kul 8 cmtue br tido kn dia So far anak sy semua jenis xberjaga mlm.. tp lain anak lain juga pangai dia ea awk hehe..

Newborn tak kenal siang malam lg. Kena kuat semangat dlm 4 bulan pertama tu. Lepas tu lain pulak ragam tumbesarannya. Boleh follow FB baby language. Saya latih anak tidur malam sejak di wad slps bersalin. Salah satu cara adalah dgn tutup lampu.

Sebenarnya benda nie normal tapi rezeki saya, anak dpd discharge nicu sampai dah 5 bulan dia tidur sendiri start lepas maghrib. Bangun minta susu, lepas susu dia tidur sendiri balik tak perlu dodoi ke apa ke. Siang dia tidur on off.

lme jgak dye bjaga tu.. sye tgk org share kt ig, wake window baby sebulan 60-90 min je lps tu kne tdo kn.. baby sye dlu klu nak tdo kne dodoikn kt tgn/tdo kn kt bdn.. baby mnum susu bpe oz n berapa lama gap mnyusu?

jgn bgi tidur waktu petang baby bgi dia main bwk sembang ..Sy pun dah rasa baby first macam tu ..normal bgi baby lama2 insya Allah ok ..cuma klo siang bukak langsir bgi terang nt malam pulak tutup lampu...

Time pantang waktu tidur baby mmg xtetap n kerap bgn mlm sbb xkenal siang mlm. Kena ajar bila mlm nk tidur tutup lampu. Bawak masuk tidur awal jgn lmbatkan nnt terbiasa. Time nap pn tutup lampu.