kisah saya room-in NICU

Assalamualaikum dan bismillahirahim..cerita 2thn lalu dgn anak sulong..luluh hati biler hari ke-5 dlm wad bersalin kne discharge tak dpt blik dgn baby..baby kne NICU sbb biilirubin tinggi..300+ tak silap..kuning mata dan lidah dier..diorg hntr bby ke NICU dan sye discharge. Sye turun bwh pergi jenguk bby, masok dlm NICU penuh dgn bby yg pelbagai jenis sakit, ade yg duk dlm incubator, ade bwh lampu, ada yg emergency doktor2 cuba naikkan balik oksigen..smpai terkedu..smpai lah sye dpt jump bby saya..Sye terus susukan dier, bengkak muka menangis pikir bkn2 lps tgk condition bby org lain..ade yg duk sehari, ada seminggu, ada sebulan, ade smpai setahun..lps tu trdgr misi2 suap susu formula kpd bby diorg ckp "kesian bby2, mak atau family diorg tak hntr susu..tak jenguk, kami mne cukup kakitangan dan sempat utk pantau setiap penyusuan dan tukar lampin"..sye nk tggalkan bby sye dlm wad mcm tu pun dh stress rsenye..smpai sye balik umah, tak lena tido, asyik nangis smpai bengkak susu..family n kwn2 tlg tenangkan sye smpai sye penat nangis dan terlelap..suami sye ckp esk pagi2 kiter jenguk bby..sbb kt NICU, ibu2 boleh melawat anak anytime...24jam..smpai awl pgi, sye smpai dan terus ke katil anak sye..dier tido tongek bawah lmpu UV..berat lahir 3.12kg, skrg 2.8kg..sian dier..sye duk sebelah ibu ni, dier ckp dier mintak room-in utk stay susukan bby smpai bby keluar..sye tanye pendaftaran NICU dan dier ckp " tggu dier check katil ade kosong tak".. alhamdulillah dpt dan sye room-in selama 2mlm...baby tido sblh sye setiap jam..tenang hati sye..smpai 200+ dier dh boleh discharge, sye tukar baju hospital ke bju newborn dier..Alhamdulillah dpt kluar dgn bby, xder bengkak susu dan bby kne pantau pegi KK setiap minggu utk check tahap bilirubin smpai discharge..skrg si debab ni dh 2tahun, 12kg..nakal yakmat...tggu adik dier skrg sye dh 10minggu bby ke-2..semoga Allah permudahkan urusan sye ini pula, amin.#firstmom

8 Các câu trả lời

pengalaman saya anak pertama lahir 29 weeks 3 days, berat 1.43kg. tali pusat belit dan air ketuban kering.masuk nicu 2 bulan setengah dan picu 1 bulan setengah. duduk wad lama. ada macam-macam sakit baby dalam tu. Saya ibu muda x pandai apa2, susu dada perah banyak2 last sekali kering terpaksa ganti susu lembu. Pampers x leh pakai sangat sebab besar, wayar sana sini. setiap hari cucuk ambil darah kemudian kena tunggu tahap oksigen ok! berat x naik sebab ke kurangkan susu. sekarang alhamdulillah anak sulung dah umur 18 tahun sihat walafiat. next years Feb 2025 adik dia no 4 lahir. saya doakan semoga ibu 2 di tap dipermudahkan urusan dan selamat semuanya

sy terbalik. kakak jaundice xsmpai 4 hari. adiknya pula smpai 1 bln. umur 7 hari admit scn sbb suspect jngkitan kuman paru2 + jaundice. dkt hsptl, nicu dgn scn sebelah2...jd parents cuma dtg tgk wktu melawat saja. turun wad kanak2 baru blh room in utk hbiskn ubt. masa melawat tu mcm2 juga cases bby..dgn inkubator, dgn ada case ibu muda diagnose cancer stage 2 masa kndungan 28w..and bby pun iugr. kebetulan pakar tgh discuss dgn MO2 utk next action. now sulung 2y, adik 6m.

Last year sy gdm, lps bersalin bby kena tggal hosp utk pantau gdm, kita je blh balik. Anak first. 2 hari kt rumah tanpa baby. Melawat nk tgok bby pun tk blh, blh bg pampers dgn susu je kt depan pintu. Awal tahun ni bersalin adik dia, kena warded kuning tinggi, pun tk blh lawat. Hntr pampers dgn susu je. Terkilan tp nk buat mcm mana ikut jela sop hosp

Alhamdulillah. Suka baca cerita happy ending mcm ni. Teringat saya pun dulu anak jaundice 14days tp tak sampai warded cuma kena g check kt kk tiap hari dgn czernya kita sampai luka berair 😅 Kita tgk baby kena cucuk kt kaki pun dah nangis apa lagi kalau dlm incubator. Moga anak kita semua sihat walafiat sampai ke besar ❤️

cerita sy, bersalin masa 34week... lahir2 je rupenye baby sindrom down duduk nicu 2 hari. doktor suruh sy stay wad tp husb pakse balek rumah jugak. jarak rumah dlm 2 jam.. lepas 2 hari baby meninggal , time tu pkp pulak. sy terkilan patut sy duduk je wad .. alhamdulillah dpt dh penganti arwah.

2mo trước

maaf bertanya, meninggal sebab apa sis? edward syndrom ke?

anak saya pun terus direct kena masuk nicu lepas bersalin sebab dah telan najis. 5 hari juga duduk nicu. susu yg saya pam kadang nurse bagi, kadang tak. bila sy dtg melawat tau² nurse dah bagi susu walaupun sy memang dah dtg ikut waktu menyusu.

baby saya dulu kena stay nicu juga. tapi susu yg saya pam langsung tk berusik. nurse tk bgi pun. rasa sedih bila fkir

Syukur