Bengkak susu

Saya kerap mengalami bengkak susu seperti ketulan di sebelah kiri payudara. Saya dah urut, tuam air panas, perah pakai tgn dan perah pkai pump. tak menjadi dan sikit je kluar. Ketulan tak hilang lagi, pedih dan perit. Akhirnya sye susukan bayi sye walaupun puting dah start ade benjolan putih di tgh2 dan susu kluar dgn mencurah ke mulut bby. Dah surut skit benjolan. Siyes, smpai sye demam dan nipple crack pedih... Mmg sakit sgt sbb sye fully BF kt bby skrg umo 3bln. Hanya susuan yg btol dan hasil sedut bby yg dpt legakan bengkak susu tu. Alhamdulillah..skrg kol 4pgi bru boleh tdo. #bantusharing #firstbaby

1 Trả lời

itu nipple bleb awak. selagi xkeluar mmg sakit. cara nk legakan nipple bleb ni kena buat rendaman epsom salt. elakkan pam. pam membuat kan awak lagi sakit. sbb breast awak dlm keadaan tegang. cuba buat teknik urutan marmet. lepas tu cuba check size corong pam awak dah betul ke? masa pam, awak guna satu mode saja ka? terus guna high level ka?

2y trước

ha'a mmg lagi tak keluar yg putih tu kita akan rasa sakit. alhamdulillah dh berkurang❤️