Speech 3years old

Hi anak sy baru je genap 3tahun cakap mcm gagap sikit normal tak? Contoh "ayah ayah ayah ayah nak makan??" Kdg ok..cuma mostly perkataan yg depan tu akan d ulang bnyk kali.. Tu gagap ke atau dia tgh belajar bercakap?Akan hilang tak bila makin membesar? Tq semua

1 Trả lời

Gagap ni setahu saya, macam perkataan yang dia nak sebut tu dia takboleh nak lengkapkan, macam ada gap di tengah2 perkataan. Cth: a..aa..ayah a..aa..ayah, nak mma..maa makan? Kalau ulang, rasanya okay je. Cuba tengok intonasi dia macam mana, Macam anak saya pun ada ulang, "Mummy, mummy, tengok ni." Kadang2 kita tak dengar, tak beri perhatian dekat dia so dia panggil banyak kali. Boleh do some reading, kalau awak rasa nak jumpa doc pun tak salah. Atleast boleh tahu dengan sebetulnya.