Anak rapat dengan ayah

Best tengo anak rapat dengan ayah dia..sy sndri rapat dengan arwah ayah..biasa yg sy taw ank perempuan la manja dekat ayah .tapi kenapa anak saya tak suka kat ayah dia yee..ayah dia pulak sma pesen tak berapa nak layan sangat anak perempuan dia..macam mana ya supaya mereka berdua ni rapat..bukan apa ank bila meragam hanya saya boleh pujuk bagi kat ayah dia da macam org luar yang peggang..makin teruk nangis..sedih

10 Các câu trả lời

Yg perlu main peranan is the father. Kita ni as a wife/mom pujuk or bagi tips mcm mana pun tp kalau si ayah taknak bagi kerjasama mmg tak jalan. Saya lepas bersalin mmg sengaja bg suami urus anak, takde kompromi. Saya takkan mengalah nk offer urus anak 24/7 sebab dia penat kerja ke apa, anak kita bersama so sama2 jalan kerja. Sbb saya ada cousin yg awkward dgn ayah sampai ke besar, mana tak nya makcik saya yg urus cousin 24/7 dari kecik while pakcik saya rela g mancing kalau free time (dulu takde hp). Mcm saya pun the only daughter in the family & lagi rapat dgn ayah than mak. Sekecil2 memory dgn ayah saya ingat. Kecik2 dulu selalu naik motor dgn ayah pusing taman, ayah buat air milo malam2 sbb saya lapar, ayah belikan basikal, ayah buatkan prop utk persembahan. Allah.. sedihnya kalau teringat. Alfatihah ayahku yg pergi menghadap Illahi waktu saya pregnant 4 bulan 😔

sbb kurang bonding. terbiasa dgn mak je 24 jam. suami balik pun sibuk dgn hp and hal sendiri. suami sy dlu mcm tu jgk. dia xpandai nak handle ank perempuan. adik beradik dia smua lelaki. pastu diorang smua pun membesar x rapat dgn ayah diorang. jadi suami sy kekok masa mula2 dpt ank perempuan. tapi sy paksa biar dia blajar bonding dgn anak. sy slalu ingatkan suami, anak perempuan ni, ayah la segalanya. rugi kalau kita tak amik kesempatan yg ada ni utk jaga dia baik2. masa anak perempuan dengan mak ayah ni sekejap je. kalau dh besar dipinang org, dh nikah jadi hak org, kita xboleh dh nk peluk cium dia slalu mcm msa dia kecik dlu.

umur berapa eh anak? saya suri rumah, anak mmg biasa dgn saya lah. umur dah 2y8m baru nampak rapat dgn ayahnya. tapi jujur saya cakap, salah ayahnya sendiri dulu sebab lebih pentingkan game. mengadap hp. pastu dia sendiri frust anak taknak dgn dia 😂 kena pandai lah tackle, ambik hati, banyakkan bermain dgn dia. budak biasa nak perhatian. kena layan apa dia suka, banyakkan bersembang, buat activity sama2. tapi okay la apa yang suami cuba, ada improvement. kalau tak dulu sikit2 nak mummy.

Minta si ayah lebihkan bonding bermain dengan anak, tackle hati anak. insyaAllah anak lagi suka dan cepat belajar sebenarnya. Banyakkan time si ayah yang handle anak ya. Anak saya girl lebih prefer bermain playful dengan husb compare saya sebab saya tak pandai layan ahaa, kalau buat aktiviti belajar anak lebih prefer saya. Jadi balance dua2 parent anak akan rapat.

bdk ni dia tau sape y lyn dia ngn x.kebiasaan bg sy klau ank mnngs dieorg cpt reda dgn ayah die..pujuk sikit je dh ok.mcm tu jgk bile blk keje excited dia lain mcm bile nmpk ayah.kdg bkn fulltime Suh berkepit dgn ank..tp kualiti time tu penting utk ank ayah wlau kejap.masa tu benda lain tolak tepi..time layan n main ngan ank main betul2..tu pun dah cukup

Anak2 saya pun lebih rapat dgn saya tp biler daddy diorg balik drpd kerja mmg diorg akan berkejar peluk daddy. anak sulung perempuan manja ngan daddy, anak bongsu lelaki manje ngan mummy.. sbg ayah mmg kene main peranan juga uruskan anak2, bonding dengan anak2 walaupun sekejap jgn 24jam dgn hp je 😏..

Buat jadual bonding time anak dan ayah at least 15 minit setiap hari. Lagi lama lagi bagus. Cuba ni dulu. Tengok perubahan. Jika suami tak nak, tegur dan ingatkan suami, pastikan dia adalah lelaki pertama yg anak sayang semasa hidup. Please.

jawapan dia ada dlm statement puan. salah satu punca la tu dah ayah tak berapa layan anak, mcm mana nak rapat.. budak kecik ni bg kat bkn mak dia pun kalau org tu melayan 24jam,berhari2,berbulan2,bertahun2..babai la mak

kalau saya mmg bg jee anak dkt bpk dia . lg² bila bpk dia balik kerja mmg bpk dia yg handle .

mesti husband jenis xlayan anak dari kecik.. xde communication