Panggilan untuk Pengasuh

Hi, anak saya 6 bulan. Gelaran utk saya kepada anak adalah ‘ibu’. Mmng dah melekat gelaran ‘ibu’ tu. Tapi ketika hntar pengasuh, saya dapat tahu pengasuh pun menggunakan gelaran ‘ibu’ kepada anak asuhan die (which is anak saya). Nak mintak pendapat semua, salahkah saya nak mintak pengasuh utk tidak menggunakan panggilan ‘ibu’ tu sebb saya rasa panggilan tu istimewa utk saya as mom kepada anak saya. And saya tak nak anak keliru di kemudian hari. Minta pendapat semua. ☺️

14 Các câu trả lời

klo makcik sy dia bahasakan diri dia ibu mas. dia sebut nama sekali so anak asuhan sebut berserta nama dia sekali. why not bila sembang dengan anak bahasakan pengasuh sebut ibu .... (nama). wlopon anak baru 6 bulan. biasakan je sebut dari sekarang. klo anak dah besar sikit jadi keliru & tanya dekat sis. sis boleh je explain dekat anak. budak2 ni pandai tau. inshaAllah boleh bezakan ibu yg melahirkan dengan pengasuh. jangan risau ya. 😊

anak sy dulu KT pengasuh dia pggl pengasuh mama. Sy Ummi. secara peribadi Sy ok sebab pada Sy panggilan begitu LG mengeratkan dan takda jurang atau hubungan janggal. jadi pengasuh itu sbnrnya nk menyayangi anak kita jgk. kn itu sesuatu yg baik. mcmtu juga anak sy panggil adik beradik Sy yg lain. umi dan ibu. dia tak panggil maklong, makngah, maklang. jadinya kakak2 Sy treat anak Sy seperti anaknya juga. kasih sayang yg tiada sempadan.

2y trước

saya setuju. kita sama. dekat rumah pon mmg anak dn anak2 buah xpanggil makngah maklong semua tu. hee

panggilan anak sy panggil sy mama. dekat mak sy anak sy panggil mak. dekat kakak sy anak sy panggil ibu. dkt maknjang sy anak panggil tok mama. ank buah sy pon guna panggilan yg sama. hee. dekat pengasuh panggil mama.☺️ alhamdulillah setakat sampai sekarang usia anak sy setahun 11bulan dia belum keliru lagi. dn dia masih kenal mama dia😁. tidur pon celah ketiak mama dia. manja pon terlebih dgn mama dia.

ntah la sis..tp bile bgtau cmtu..nanti pengasuh kecik ati,lg susah..sebb kite nk die jage ank kite lame kan.mcm sye as pngasuh,sye bhasakn ank ngasuh saye ibu.mak diorg,diorg pgil mama.kate la,same diorg pgil mak kndung pon ibu,pngsuh pon ibu..rase xd slahnye pon.once pngasuh berjauh hati,bmbg die jg ank sekadarnye saje.bile pngsuh start ajr pgil ibu,mknenye pngsuh dh anggap ank asuhan tu mcm ank sdri.

Salah ke tak tolak tepi. Apa kata bila berbual dgn anak sebut nama pengasuh sbg "Ibu Normah". Jika nama pengasuh tu Normah lah. Masing2 dah ada kebiasaan panggilan masing2. Raikanlah. Boleh didik anak lg tu. Dia akan faham. Secara tak langsung dia tahu nama puan dan nama pengasuh. Ok kan?

2y trước

betul tu biasakan anak panggil ibu "nama pengasuh" kalau panggil ibu sahaja, saya pun terasa juga 🤭 sebab kita la satu satunya ibu dia.

Saya dulu..sy pnggil mak sy mak..sy pnggil pngasuh sy mami. Msa mak sy mngasuh anak sppu sy..da ajar pnggil opah tpi dia sndri nak pnggil mak dgn ayh nahhh..nak bt mcm mna 😅😅 Dia sndri yg trikut dgn ape yg kita pnggil. Dkt mak dia umi dkat ayh dia abah. Hurmmm..jnji dia tau sape mak ayab dia yg sbnr alhamdulillah.

Jangan risau sis anak takkan sesekali tertukar mak dia . Kalau bagi saya no issue sbb rasa happy pengasuh boleh bahasakan diri dia dgn panggilan seorang ibu dekat anak2 saya

Tak salah pun. Tapi better tambah nama ibu (pengasuh anak tu) di belakang. Mudah anak nak differentiate. Orang lain pun mudah kenal juga.

Emm mak saya, saya panggil mak. Pengasuh saya, pun saya panggil mak 🤣 sampai saya dah 29 and beranak satu, masih rapat.

Anak saya panggil saya ibu, dkt pengasuh dia jugak ibu tak beserta nama. Contoh ibu yaya & saya takda masalah utk tu 😁