Cara simpanan susu ibu

salam ibu2 nak tanya pendapat. Saya lg 2 weeks akan start kerja, biasanya ibu2 pump susu utk dihantar ke rumah pengasuh ibu2 akan letak dlm breastmilk storage bag atau botol ya?berapa byk breastmilk storage bag/botol sehari utk diberi kepada pengasuh? Anak saya dh nk masuk 4 bulan. Saya nk tahu cara mcm mana yg memudahkan utk pengasuh utk pastikan pengasuh rajin utk bg susu pada anak. Mohon pendapat ya. Terima kasih

2 Các câu trả lời

hi awak. firstly awak kena tahu berapa oz baby awak minum setiap sesi. bila awak dh tahu baby minum berapa oz setiap sesi. baru awak boleh agak berapa pack/bottle yg awak kena provide utk pengasuh. awak kena kira berapa jam baby duduk dkt rumah pengasuh. dn baby minum setiap berapa jam. sy bg contoh diri sy sendiri. sy hntr baby dkt pengasuh around 6.15am sampai 4.30pm. sy provide susu ebm dlm botol storage. total sy provide 6botol dn extra satu. incase kadang tu takut sy balik lambat. selalu nya masa sy ambik susu akan ada balance 1botol je. baby sy minum 4oz setiap sesi. 2@3j ataupon 3@4j. botol2 tu sy letak dlm coolest bag berserta ice pack dn ice block. supaya susu tu kekal sejuk smpi sy ambik. mcm pengasuh anak sy dia akan ambik smpn susu2 tu dlm peti ais dia.

Saya pack dlm storage bottle. Senang utk pengasuh panaskan. Tengok la anak sis minum brapa. Saya pack setiap botol 4 oz (120ml) dlm cooler bag dgn ice brick. Saya mmg tak byk susu, saya ada bagi babysitter milk powder jugak.