Gelaran Panggilan

Nak survey sikit, apa panggilan anak kepada ibu2 disini? Atau yg diingini? Ibu? Mak? Ummi? Mommy? Mama? Ma?

1035 Các câu trả lời

Bonda adalah panggilan anak2 kepada saya ....Apa yang saya dapati 4 orang anak saya panggilan nama Bonda nada mereka tak kisah dalam keadaan macam mana seperti cara bercakap tone nya masih nada yang lembut dan penuh dengan hormat ..Kalau tak percaya cuba sebut" Bonda" dengan menjerit ...still lembut didengari tak kasar langsung ...Bila panggil nama anak dipanggil mereka akan menyahut dengan nada lembut dengan cara hormat menyahut nama mereka dipanggil h.. Contoh .. Bonda : " Arman ..Arman kat mana ? .... Anak : " Ya bonda kenapa bonda arman ada kat dalam bilik nie ... ....... ..Alunan tetap lembut .." Pandangan orang luar bila orang luar dengar anak2 panggil saya panggil bonda semua akan tengok kami dan ada yang cakap ohh bonda kamu yaa ...mereka akan senyum ....Cuma susah sedikit bila anak2 panggil masa baru baru belajar bercakap .." Budak budak pelat kan ..Mereka akan sebut " de..ohh dee tapi bila mereka dah pandai cakap mereka akan sebut BONDA ..tak pernah nya mereka shortform jadi " nda ke ..setakat nie tak pernah ...Dan semua anak2 saya 4 orang panggil saya penuh dengan rasa hormat dan nada yang tak boleh didengar kasar walaupun mereka marah dekat saya ...hahahah ..Tak percaya cuba panggil bonda ...bonda ..

Anak sy umur 2 tahun. Dari lahir sy bahasakan diri Bonda, bila dia dh boleh bckp umur dlm setahun lebih dia ikut ayah dia panggil sy "mummy" sejak dh sekolah umur 2 tahun sekarang ni, dia ikut ticer ajar di sekolah. Balik rumah dia tukar panggilan mama. Jadi sekarang ni ikut suka hati dia panggil sy. Kadang Bonda, mummy & mama. 😂😂

Sy terbiasa la gelar diri mami,mami,mami.. tapi bila sy bayangkan diri sy dipanggil ummi, rasanya sejuk hati pula.. jadi mcm x senang marah,rasa mcm lebih byk kesabaran dlm diri.. rasa gelaran tu lebih tinggi.. eh alamak.. tapi biasa gelar diri mami..🤔 10hari akan dtg due sy ni.. kluar2 nti masi konpius gelar diri ni apa😂

5y trước

Mgkin sbb panggilan tu lebih baik kena dngn personaliti kita ni kan.. hahah.. sbb tu lah kdg confuse ni nak anak kita nnti panggil apa.. 😂😂

Anak sedara saya bahasakan mummy dia 'mimi' 😂. Jenuh ajar suh panggil mummy tapi lekat mimi je. Bila adik sy marah terus dia panggil mimi shark. Ank sedara baru umur 1 thn 10 bln😂

😂 malu nk bgtahu sbb panggilan sy lain sikit... Anak panggil sy "ayang".. Dh ajar byk kali panggil "mak" tapi xlekat jugak.. Kdg2 je dgr dia panggil "mak"

5y trước

Tu la.. Dia ikut apa yg dia dgr.. Ayah plk dia panggil "abg"

Amiyy & Baba .. anak nak masok 3 tapi kadang anak no 2 tuh gatal panggil kita baby amiyy tak pon mamiyy 🤣🤣 anak2 buah pon semua panggil amiyy ..

Mama.. Nk bahasakn diri ibu.. Semua kak2 ipar adik ipar bahasa kn ibu..nt pening pulak semua nya ibu.. So mama je.. Lain sikit dr yg ade2 tu..

Saya dan husband kami masing2 panggil parent kami mummy . Tapi saya tknk ank pggil mummy. Kami decide pggil papa n mama jer . Simple..🤗

Mommy.. Sbb ada ank tiri suami. Jd mmg biasa kan pgl mommy xpanggil mama xnk die pk kite rampas mama die punya nama. Jd pgl la mommy.

Sy nk ank sy pggil mummy..tpi bla dia dh pndai ckp..sy sruh pggil mummy..dia sambung 'mummy shark ke?' smbil bt muka..last2 pggil mak je🤣

5y trước

Xpe..biasa dh..hahaha🤣