Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)

'Adakah daripada tingkah laku, saya dapat menentukan anak saya menghidap Autism? Adakah semua Autism itu sama? Autism itu dapat dikesan melalui kandungan ke? Macam mana saya nak mengatasi atau melayani anak saya yang menghidap autism?' Tanya semua persoalan anda berkaitan dengan Autism secara terus bersama pakar kami iaitu Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC) pada hari Khamis, 22 April 2021, jam 12 tengah hari. *NOTA : Segala persoalan di luar daripada topik dan masa yang diberikan akan tidak dilayan atau dipadam.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)
37 Các câu trả lời

Hi doktor.. Seawal bila anak boleh dikenal pasti sebagai autisme? Adakah dari bayi boleh dpt di kesan atau ketika meningkat umur ke 1 tahun?

3y trước

Kebanyakan masa symptom autism hadir sebelum umur 2.5 tahun. Jikalau symptom adalah ketara, diagnosis boleh diberikan sebelum umur 2 tahun.

Hai Miss Charlene.. Apakah ciri2 anak autisme yg perlu diketahui oleh ibubapa agar pengesanan dapat diketahui lebih awal?

3y trước

1. Tidak respons kepada nama 2. Tidak mengunakan jari telunjuk untuk menunjukkan apa yang dihendaki 3. Lambat bercakap atau tidak bercakap 4. Eye contact yang kurang 5. Tingkah laku yang berulang ulang (dan nampak aneh) eg: hand flapping, berpusing atau suka objek yang berpusing, mainan/objek di rumah tersusun dalam barisan 6. Tidak bersosialasi dengan kana kanak lain 7. Tidak boleh mengikut arahan

Hi there Ms Charlene. How do I teach my son (who doesn’t have autism) to interact with or understand other kids who have autism?

3y trước

Amazing question. We need more mummies like you! Firstly is to explain what autism is. This is a great link I use to explain autism to kids: https://youtu.be/RbwRrVw-CRo Some tips: 1. If he/she does not respond when you call them, repeat it again 2. Try to initiate play, as many kids with autism struggle with this 3. Some children with autism are still learning to talk/play/read/write. Always be kind and know that they need a little more time to learn, and they may need to learn in a different way

Bagaimana saya nak tahu terapi yang dicadangkan sesuai dengan anak saya? Apakah progress yang boleh saya lihat selepas kelasnya?

3y trước

Terapi yang efektif haruslah menunjukkan progress dalam komunikasi, attention dan tingkah laku. Ada banyak pusat intervensi yang focus terhadap akademic. Tetapi mengikut kajian, terapi bertaraf antarabangsa akan selalu focus kepada komunikasi and tingkah laku dahulu.

Hai Cik Charlene, Apa tanda awal yang ibu bapa boleh kesan jika seseorang kanak-kanak itu adalah penghidap Autism?

3y trước

Noted tq

I heard going out with autistic children can be difficult - how to make the experience smoother for both parents and child?

3y trước

It can be challenging but not always. I would say choosing the right place is important. There are many places that are autism friendly eg: Sunway Putral Mall, malaysia’s first autism friendly mall. Additionally preparing for the trip helps too. Perhaps bring along a favourite toy/toys, keep the trip short, and make sure there is something to look forward to in the trip for your child eg: ice cream. Teaching simple instructions prior to going out really helps too eg: come here, sit down, wait, etc

adakah gaya hidup seharian ibu ayah cenderung menyebabkan bayi dalam kandungan berisiko masalah autisme

3y trước

Untuk masa ini, tidak terdapat apa apa research yang boleh mengenal pasti punca autism, termasuk gaya hidup ibu ayah

Is autism from birth or it can develop? Have can we ensure it does not develop or become worse?

3y trước

Autism is identified generally before the age of 3. Identification at birth is not possible. Intensive intervention ensure conditions improve.

Does autism get better with age? Like does it become less serious? Can it ever go away?

3y trước

This really depends. Generally autism gets better with age only IF the child/individual is receiving intervention to improve skill deficits in language, behaviors, social skills, life skills, etc. often time with no intervention, symptoms become severe over time as the gap of skills becomes more significant. This is also why early intervention is key to ensure gaps are addressed early and conditions improve.

ADAKAH DENGAN BUAT DETAILS SCAN KETIKA KANDUNGAN 21WEEKS BOLEH DETECT AUTISME??

3y trước

Tidak ya. Autism hanya boleh detect untuk kanak kanak selepas dilahirkan.