Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)

'Adakah daripada tingkah laku, saya dapat menentukan anak saya menghidap Autism? Adakah semua Autism itu sama? Autism itu dapat dikesan melalui kandungan ke? Macam mana saya nak mengatasi atau melayani anak saya yang menghidap autism?' Tanya semua persoalan anda berkaitan dengan Autism secara terus bersama pakar kami iaitu Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC) pada hari Khamis, 22 April 2021, jam 12 tengah hari. *NOTA : Segala persoalan di luar daripada topik dan masa yang diberikan akan tidak dilayan atau dipadam.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)
37 Các câu trả lời

apakah tips untuk ibu ayah baru untuk menerima kekurangan yang ada pada anak autisme

3y trước

1. Ibu bapa harus menerima/accept diagnosis terlebih dahulu 2. Jangan lewatkan intervensi. Start intervensi seawal mungkin untuk results terbaik untuk anak anda 3. Pastikan ibu bapa menerima intervensi yang ada bukti dan research. Terdapat banyak individu yang mengambil kesempatan terhadap ibu bapa yang tidak membuat research. Untuk masa sekarang, tidak terdapat apa apa ubat penawar autism. Intervensi yang paling berkesan adalah ABA (applied behavior analysis).

Bagaimana saya boleh membantu anak saya untuk cope dan overcome masalah ini?

3y trước

Please consider hantar anak kepada pusat intervensi untuk menerima bantuan professional. Untuk result terbaik untuk anak anda, 30-42 jam 1:1 terapi diperluka setiap minggu.

Are there different types of autism? What are the more serious ones?

3y trước

There are 3 levels of autism. Level 3 (severe) would be individuals that are significantly affected due to delays in communication, behaviours and social skills

autism terbahagi kepada berapa. Apa jenis-jenisnya

3y trước

Terdapat 3 level autism; Mild autism (level 1) Moderate autism (level 2) Severe autism (level 3)

adakah autisme dalam kalangan anak yang masih kecil boleh dihilangkan

3y trước

Yes, jikalau anak2 menerima intervensi/terapi intensif awal, kondisi autism boleh berkurang. Anak- anak boleh belajar berkomunikasi, etc melalui intervensi awal

BENARKAH KERAP MAKAN AYAM YANG DICUCUK PENYUMBANG MASALAH AUTISME?

Macam mana nak stop mulut keluarga yang cakap anak kita bodoh ya?

3y trước

Only through education unfortunately. Orang yang memanggil anak kita bodoh, most likely orang yang tidak memahami autisme. Also- ignore them. Focus on your child and helping your child.

Kenapa ada mitos mengatakan bahawa autism disebabkan oleh vaksin?

3y trước

Ini adalah kerani doktor yang tidak etikal, dan mengatakan vaksin menyebabkan autism tanpa apa apa bukti. Doktor ini telah dibubarkan dari profesion doktor.

What are signs of autism in toddlers that I need to look out for?

3y trước

Great question. Look out for these signs: - not responding to his/her name - unable to follow simple/common instructions - does not speak or communicate wants - does not point at objects that he/she wants, instead leads you to the object - odd ways of playing with toys/objects - odd repetitive behaviors eg: hand flapping, spinning, lining up objects

Adakah kanak-kanak autisme tidak boleh pergi ke sekolah biasa?

3y trước

Ini adalah tidak benar. Yang paling important adalah kanak kanak yang ada autism menerima diagnosis dan intervensi awal. Banyak kanak-kanak di ABC yang start therapy intensif awal di ABC (sebelum umur 2.5 tahun), sekarang pada umur 5-6 tahun, sudah memasuki pra-sekolah yang biasa/mainstream.