Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)

Adakah akademik anak yang menjadi keutamaan parents? Risau anak baru umur 2 tahun tapi masih belum pandai bercakap? Atau adakah anak dikira sebagai speech delay jika kurang bercakap dan bergaul dengan mereka yang sebaya pada umur 4 tahun? Jom tanya semua soalan anda mengenai perkembangan & kesihatan mental anak anda bersama pakar jemputan kami iaitu Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC) pada hari Khamis, 15 Julai 2021, jam 4 petang. *NOTA : Sebarang soalan diluar daripada topik dan waktu yang ditetapkan akan dipadam atau tidak dijawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)
19 Các câu trả lời

Hi, doctor.. Saya mempunyai 2 org anak lelaki.. Anak saya berumur 2y 6m..Dia boleh menyebut beberapa perkataan spt Ayah,mama,tak nak,no..Kadangkala anak akan salah menyebut perkataan..Cth,anak memanggil saya tapi menyebut Ayah.. 1 - Adakah ini salah satu gejala autism? Si Adik juga gemar membaling apa2 yang berdekatan dengannya ketika marah & kadangkala akan menjatuhkan badannya ke lantai & menangis hingga 30 minit walaupun saya sudah memeluk Untuk menenteramkannya.. 2 - Adakah ini salah satu tingkah laku anak autism? Saya ada seorang lagi anak berumur 4y 4m..Anak saya ini bercakap pelat Dan kadangkala kurang jelas & susah difahami..Kedua2 anak sering berkomunikasi menggunakan bahasa mereka sendiri spt itik bercakap dgn ayam.. 3 - Adakah kerana abangnya bercakap pelat & menyebabkan Adik mungkin mengalami speach delay? Terima Kasih, doctor..

3y trước

tq doctor for the info 👍

Hi doktor, Anak saya berumur 1 tahun 9 bulan dan kurang bercakap. Dia tak ada langsung menyebut perkataan yang jelas contoh 'mama' , papa'. Perkataan dia lebih kepada 'abu' sambil sembur air liur. Bulan depan dia ada appointment dengan doktor kk untuk pastikan sama ada dia speech delay atau tak. Anak saya mmg tinggal di rumah saja dan saya work from home. Jadi kebanyakkan masa anak saya akan bermain sendiri atau menonton TV sewaktu saya bekerja. Saya tak pasti apa yg patut saya buat untuk bantu perkembangan anak saya supaya normal. Saya selalu juga bermain2 dan bercakap2 dengan anak saya jika saya bercuti atau sudah habis kerja.

3y trước

Hello puan. I am happy puan sudah buat appointment dengan doctor. Untuk buat test di rumah, please google “MCHAT” and complete the screening tool. From the screening, the results terus keluar to indicate if there is a delay or signs if autism. Apa puan boleh buat sekarang is to spend more time dengan anak puan. At least 1-2 hours main main, and try gunakan perkataan simple bila berkomunikasi dengan anak puan. All the best!

Hai doktor.sa ada anak lelaki umur 2y16m. Anak sa cpt bljr apa yg dea dengar.time dea 1y++ bgitu dea dh knl anggota bdn dea🥰sa sbgi ibu mmg happy sangat.tp yg bt sa agak risau adalah 1)anak kuat memukul.cth:dea akn pukul siapa2 sj yg dkt dgn dea guna apa ja yg dea pegang.cm,kayu,raket badmintoon.tp itu ikut mood dea jg.kdg dea x pukul kdg dea pukul Persoalan:adakh itu normal atau x? 2)klo anak didiagnosis autism,apa langkah pertama yg ibu bapa perlu ambil? Terima kasih. 2)

3y trước

Hi Levita. 1. Generally untuk tingkahlaku negatif, ini mungkin disebabkan either anak tidak ada skill komunikasi yang sepatutnya ataupun akan puan memukul untuk mendapatkan perhatian/untuk tujuan sensori/untuk mendapatkan sesuatu. So to be careful sini, jikalau anak puan memukul dan orang disekitar memberi apa yang dia mahu, tingkahlaku ini akan berterusan - I do not have enough information here to confirm if tingkahlaku anak puan adalah normal. To be safe, make an appointment with ABC or a developmental pediatrician 2. Langkah pertama is to accept the diagnosis and start early intervention asap. Do not wait!

Hai puan, anak saudara saya boy 2y 4m, masih belum pandai sebut simple words seperti susu, umi (panggilan ibunya), nak makan, dan sebagainya. Ramai saudara mara yg cakap biasalah boy lebih lambat bercakap berbanding girls. Betul ke puan? Atau perlukan perhatian lanjut?

3y trước

I would advise please see a developmental pediatrician. Yes there are children that may tiba2 ada language spurt dan bercakap dengan banyak.however its best to seek professional advise early. Sometimes though family means well, our children may not get the help they need, early

hello doc, sy nak tnya anak sy setahun 6bln. mash xpandai pnggil ibu dan ayah adakah normal. sy bgi arahan xblh faham pula.. tnya bunyi haiwan cpt jerr buat bunyi.. bila d suruh pnggil ibu & ayah. xnK pula. pa perlu sy buat doc

3y trước

Hi there. Yes there are some developmental delays present tapi I cannot confirm with is the diagnosis/challenges. Best to make an appointment asap with a developmental pediatrician for further assessment.

Doktor nak tanya. Anak saya sekarang dah pandai bercakap tapi dia berbahasa inggeris sahaja sebab tengok tv. Macam mana nak perkenalkan dia bahasa melayu pula ya?

3y trước

I see, okay thanks Doc! Will try that

Hi, what can I do during these covid times to identify any stressors in my child during these covid times as they are not able to go out and meet friends?

3y trước

Thats an excellent question. How we can identify stressors (triggers) is generally how your child responds after an incident/event eg: your child asks to go to the playground, and you say no. Your child cries. Its best to focus on what you can do at home instead, and make it fun!! Children are easily redirected however it takes effort to make your daily routine exciting at home. I would recommend sensory play, treasure hunts, and form of interactive play to make it exciting and your child still gets to move and run about. Give more available choices for your child, which gives them a sense of autonomy at home despite these crazy times!

Hi Cik Charlene, may I ask what are the warning signs that I should look out for should my child need to see a behavioral specialist like yourself?

3y trước

Great question. Generally if there are: - language delays - lack of socialization or inappropriate socialization - odd or rigid behaviors or interest Its a good time to make an appointment! And its never too early to seek help

hi doktor, sy ada anak umur 5 tahun belum boleh bercakap.. bila menangis suara dia bising.. sebut mama atau papa pun tk boleh.. terima kasih

3y trước

thanks doctor

Saya risau anak saya lambat sedikit bercakap berbanding budak sebaya dia. Bagaimana untuk saya encourage dia lebih pandai bercakap?

3y trước

Make language fun! Sing fun nursery rhymes, play with your child and label toys, label food on the table. Exposure and interaction is key