Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)

'Adakah daripada tingkah laku, saya dapat menentukan anak saya menghidap Autism? Adakah semua Autism itu sama? Autism itu dapat dikesan melalui kandungan ke? Macam mana saya nak mengatasi atau melayani anak saya yang menghidap autism?' Tanya semua persoalan anda berkaitan dengan Autism secara terus bersama pakar kami iaitu Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC) pada hari Khamis, 22 April 2021, jam 12 tengah hari. *NOTA : Segala persoalan di luar daripada topik dan masa yang diberikan akan tidak dilayan atau dipadam.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)
37 Các câu trả lời

anak sy sekarang dh 4 tahun tp maseh belum pandai bercakap dn tiada eye contex. bila namanya di panggil langsung kdang2 ade respon kdang2 tak ada macam buat2 tak dengar dan lmbat je nk datang.nasi pun tak nak makan langsung dia geli melihat nasi . bila bermain dgn kanak2 lain langsung x tahu cara nk bermain suka bersendiri . adakah itu ciri2 anak sy autisme?

3y trước

Unfortunately many observation tadi seems to match red flags untuk autism. Sila rujuk kepada doctor pakar untuk pengesahan. 1. Dr. Cindy, Sunway Medical 2. Dr. Raja Juanita, Pantai Hospital

hai sorry anak sy 1t8b bila kadang2 jalan tiptoe, bila panggil kdg2 beri respon kdg2 tidak,suka flapping bila dia excited melihat atau nk bermain dgn kwn atau menonton sukan atau iklan yg dia suka,geli pegang nasi,ada eye contact dan respon bila sy senyum atau bg arahan utk stop.adakah ini tanda2 mild autism?

Jika anak saya disahkan autism, ini bermakna dia orang kurang upaya. Bagaimana saya nak elak stigma masyarakat? Apakah nasihat untuk saya dan suami boleh lebih bertabah menghadapi masalah ini?

3y trước

Unfortunately nak elakan stigma orang lain mmg sangat susah because kita tak boleh control pemikiran and tingkahlaku orang lain. The only way is kalau kita continuously educate ppl around us untuk memahami apa it autism and actually orang yang ada autism boleh belajar berdikari, masuk sekolah, through intervensi yang berkualiti. Jangan berputus asa!

tepuk tgn sekali sekala, jln tiptoe klu bermain kdg2, geling kepala kdg2.. buat muka mcm angkat kening kdg2.. adakah itu ciri2 autism? tapi ada respon bila sy senyum dia senyum.

3y trước

bukan setiap hari.. ya mcm 1-2 kali seminggu mcm tu . adakah itu normal atau x..

Ada tak kenungkinan anak tiba-tiba reverse progress sbb autisme? Saya pernah dgr tentang ni, tapi x berapa pasti. Contoh dia dah boleh cakap mama, papa tiba2 xnak cakap dah

3y trước

This is called regression of skills. And yes this can happen to children with autism

How do i change my autistic child’s behaviour to reduce risk of accident or injury? Do i need to baby proof my house all the time even after they grow slightly older?

3y trước

Behaviors can only improve through increase of skills. Often times, we see children come into ABC with lots of maladaptive behavior. Once the child has learnt to communicate, to engage appropriately and to play, we start to see significant reduction of behavior and often times complete extinction of behaviors. At the mean time while sourcing for therapy centers that can help with behaviors, keeping the house safe it the way to go. However this is just a short term solution

Hai Cik Charlene. Seawal dari kandungan lagi dah boleh kesan penyakit autism ke? Kalau boleh, adakah boleh mengesan melalui NT scan dan Details scan? Terima kasih.

Sekiranya saya rasa anak saya ada austim, di mana patut saya buat pengesahan? Dan apakah tindakan selanjutnya selepas anak saya disahkan mempunyai autism?

3y trước

Please refer kepada developmental paediatrician. You can consider: 1. Dr. Cindy, Sunway Medical 2. Dr. Raja Juanita, Pantai Hospital

salam sejahtera cik, saya nak tanya apa itu Autism? adakah ia sindrom keturunan dan peringkat umur berapakah ia dapat dikesan bagi usia kanak-kanak?

3y trước

Autisme adalah gangguan perkembangan neuro sepanjang hayat. Ini bermakna autisme memberi kesan kepada perkembangan otak dan mempengaruhi keupayaan anak untuk berkomunikasi, berinteraksi secara sosial dan belajar seperti anak biasa. Kebanyakan masa autisme dikesan sebelum umur 3 tahun

bagaimana cara nak menjaga atau mengajar budak yang Autisme cara menguruskan dirinya sendiri contoh makan Mandi buang air besar

3y trước

Rekomendasi saya adalah untuk mengajar untuk menerima arahan simple seperti; duduk, mari sini, bagi mak, masukkan dalam, cuci tangan etc. Untuk mengajar skills yang pn. Ajukan tadi, memerlukan banyak program dan masa. Please reach out to ABC directly, I am happy to help explain.