Bagi baby makan

Hi, adaa tak dekat sini mummy bagi baby makan masa umur 5 bulan? Mummy bagi makan apaaa dulu yee? Boleh suggest kan? 😬

20 Các câu trả lời

All mommies are very curious and some couldnt even wait for the 6th month untuk bagi makan, why? Arent kids have their whole life to eat whatever they want later? 😉 Only give or try try food selepas dapat permission dari doctor ya. Otherwise, lagi sebulan je lagi ☺️ bagi perut baby betul betul kuat to digest the food ya

ikutkan saranan doc tunggu 6 bln ke atas. tp ikut sis lah kalau rasa berani nk bgi awal cuba dlm 1 sudu bubur kosong dulu. kalau baby ok je boleh tambah portion baby week by week. sbb kawan saya pun dia bgi makan bby dia start 5 month. tp dia try dulu 1 sudu. baby dia ok, xde masalah, so dia tambah lagi next2 day nya portion baby tu

normally hal nie jd sb terlalu kne ikut ckp mak or mak mertua or sbb nk jga hati dorang.dlu masa ank 1st sy.mertua dh suruh bg baby mkn kanji masa dlm pantang lg.tp sy larang.dia nk sentap² lantak la.ank kita kn.bkn ank dia..mujur mak sy xkolot sgt mcm mertua sy msa tu..

better tungu sampai 6bulan..tu pun start ajar dia makan bg makan buah-buahan dlu..cth seperti pisang, apple, carot atau papaya yg lembut2 .kena steam.. untuk bagi biasa usus baby terima makanan..dah tu baru bole bagi makan bbur nasi.. yg kita lenyek kn jg.

Klau saranan dari pihak kesihatan mmg kena bg anak start mkn bawah umur 6 bulan.. tu special kes la.. biasa nya kena refer dietician camtu.. setahu sy,klau xdapa.. bayi start mkn umur 6 bulan. Xberani nk suggest mkn apa ni.

Kalau doktor tak advice bagi makan sebelum 6 bulan, ikut je 6 bulan sis. Tunggu perut baby betul-betul sedia. Baby tak boleh beli dekat eco sis. Kalau jadi apa-apa nangis air mata darah pun tetap tak boleh ulang masa balik.

Kalau boleh bagi anak kita makan pada usia sepatutnya (6m seperti yg disarankan). Susu yg dia minum sudah cukup cover keperluan dia. Unless doc yg advice utk beri makan awal then ask the doc utk guidelines

Ank2 sy dl masa umu 5bln semua da start mkn....Nurse kt kk yg suruh,da bole bg mkn dah dia ckp..mula kn dgn bubur nasi kosong...Yg dblander halus..dan tapis..bg yg pling halus pd baby...

bby sy pn 5bulan da mula mkn.tp,saya mula kn dgn air nasi dgn susu fomula yg sesuai dgn bby.sbb bru 5bulan.bby ok,bru bg mkn bubur nasi halus yg cair.

masa anak first sy.. lgi seminggu nak masuk 6 bulan misi suruh try bgi bubur.. untk sesi perkenalan je.. sy try bgi sikit sikit je bubur kosong..