Tips

Ada tips yang lebih baik untuk pregnant tak?

11 Các câu trả lời

Hi sis, bagi saya yg pertama, percaya perancangan Tuhan untuk kita. Tau stress bila orang sekeliling pregnant and kita belum, cuma kita usaha, tau waktu subur, makan jaga semua, tp kalau hati tak redha, susah sangat melekat. Kena selalu positive (sampai pregnant and beranak pun orang kata kena positive). Husband kalau boleh kurangkan merokok, also jaga pemakanan. Sperma yg sihat is sperma yg tak lebih dari tiga hari atau seminggu (ini kena google balik). Pekat tak bermakna sihat ya. Saya miscarriage bulan 2, lepas tu nak sangat pregnant sebab orang sekeliling pregnant. Setiap bulan tunggu period and berharap tak period. Lepas bulan ketiga, malas nak berharap dah. Pujuk hati, cakap saya redha. Eh tup tup positive utp. Good luck sis. Take care!

Ada masalah berat badan tdak? Kdg2 sbb berat badan juga.. Ada wanita tak boleh mengandung sbb obese.. Dulu pmikiran sya mcmni.. Tp sya pun overweight jga masa pregnant dlu.. 88kg Alhadmulillah murah jga rezeki awal pula tu.. Mungkin tggi sya ngam dgn berat sya.. Just some women la ah.. Klu bukan masalah berat badan.. Mungkin awk kna buat checkup.. Boleh sja buat checkup sja2... Utk kebaikan diri sndri.. 😌 Klu Dr ckp kesuburan awk okay.. Mknanya Suami pula ada mslah.. suami isteri buat checkup.. Tak salah ya 😊 Kena try plbgai cara utk dpt baby.. Kena tahu kenapa tak jdi2.. okay? 😊 Semoga murah rezeki awk dpt baby cpt2... 😊

5y trước

Aminnn.. Sye tak ada masalah berat badan... 😅 Nnti sye buat checkup dekat klinik.. Terima kasih atas info

Macam sy,sy tak amalkan apa². Setahun lebih hanya fokus bersukan,berbasikal & berjogging. Tapi kena suami isteri,sihatkan badan suami isteri dulu. Alhamdulillah sy pregnant anak sulung,setelah tunggu hampir 9 tahun. Doc pun tanye sy,sy amalkan apa,sy just bgtau cuma aktif kan diri dengan berbasikal & berjogging je. Doc pun kata tu salah satu kita betulkan BMI kita,bagi sihat,cara tu pun bagus sebenarnya,cuma suami isteri jarang buat & ada yg tak tau tu salah satu kebaikan. Cuma tak d galakkan Sumai isteri main gym je. ☺

5y trước

Aminnn.. Insya Allah... Terima kasih atas info dan doanya.. Mudah mudahan..

1. Pastikan berat badan ok. 2. Pastikan period lancar tiap² bulan. 3.Pastikan tiada mslh rahim(cyst, fibroid&endo) 3. Pastikan waktu subur sis. Dah tau waktu subur wajib bersama ngan suami. 4. Lps period sehingga 5 hari lepas waktu subur boleh amalkan jus untuk matangkan telur. ( blend avocado+kiwi+kurma+epal hijau+madu+pati delima+perahan jus lemon+bee pollen) Try lah sis. Sy buat menjadi. Nak tau lebih lanjut sis blh follow ig kaksitibidan. Petua pemakanan yg kaksiti share mmg bagus. Gud luck ya.

kalau usia perkahwinan belum sampai setahun lg, jgn fikir sgt. Chill dulu dgn husband. Tak boleh stress².. sis boleh try mengurut dgn bidan kampung, kadang² rahim rendah atau terlalu tinggi pun boleh jadi jugak. Lagi satu suami pun kena tengok jugak, jaga diet n pemakanan utk tingkatkan kesuburan. Kurangkan soda n fast food. Yg penting jgn over stressed fikir hal ni. sbb rezeki akan datang pada masa yg plg sesuai. Doa je yg baik².

Masa bersama suami,letak bantal bwh punggung sis bagi tinggi then bila suami lepas sperma mreka tu jgn bergerak dh 2,3jam lagi lama lagi bagus kiri kanan pun jgn pusing lagi.. Klau boleh tu jgn bagi kluar langsung air mreka tu...

5y trước

Posisi selepas berhubungan yang paling sesuai

Selain now sis amalkan folic, sis boleh amalkan susu kambing blend kurma, share dgn suami dua2 tu. Ada tips ttc yg saya amalkan kat profile saya. Semoga dipermudahkan ❤

5y trước

Samasama 😇

sehari lepas habis period boleh bersama dan digalakan suami dan isteri ambik folid acid sebelum brsama.. inshallah

5y trước

Skdr luahan sye sis.. Xpe never give up normal slg x setahun.

G buat ujian pap smear jugak. Free ja kt klinik sejahtera lppkn berdekatan..

5y trước

https://my.theasianparent.com/pap-smear-untuk-kanser-serviks