Nak hilangkan kuning baby..

Ada sesiapa tahu tak macam mana nak hilangkan kuning anak?? Selain susu kambing, sengkuang cina, mandian bunga kering, anggor hitam, madu asli .... sebab semua dah try tapi macam tu jugak bacaan dia ??? Harap ada yang boleh tolong saya.. anak dah 9hari ?????????

56 Các câu trả lời

BBY sy kuning dulu 23hari. Siap kne ambik darah air kencing BBY .. alhmdulilah result Nye normal.. sy bgi BBY susu bdn bile check kuning Makin Naik, berbgai2 ramuan mandian sy buat still x turun, last2 sy tukar susu tepong( ape2 Jenis) dlm mse 4hari minum susu tepong BBY sy berak Dan kencing bnyk, 4hari BBY sy minum susu botol Dan Hari ke 5 tu BBY sy mmg kne check up kuning Nye, alhmdulilah dpt result Dr 11.9 turun ke 5.4 ... Lepas dpt result kuning dh turun sy terus bgi susu bdn semula, tp jamu2 sy xmkn dlm mse berpantang, sbb nk bgi betul 2 kuning BBY hilang.. ye lh sbb risau knn..

5y trước

Sy alhmdulilah, fmliy support bile BBY kuning, smua makanan yg patut kite mkn dlm pantang sy xmkn, hari2 mkn ikan bakar syur air, smpi Naik jemu 30hari mkn makan yg sama..utk ank punye pasal sanggup korban😁

Ya Allah semoga tabah ye mama 😭 macam saya setiap malam saya nangis risau sbb baby kuning, lpastu nak ulang alik ke klinik & hospital smbil tahan sakit jahitan tu. Masa baby kena lampu tu pun nangis jugak saya tengok dia xselesa tidur lpastu kena jarum. Saya bagi susu kambing karihome & susu badan je, alhamdulillah sehari kat hospital ok je turun dari 250 - 217 masa 1 jan. Harini baru nak p klinik cek balik

1 jam sekali mesti BF kan baby..kejut die pakse..xperlu bedungkan baby.sebab die lg syok tido if baby jaundice ni..bg susu formula karihome kambing .sy buat mcm tu hari2 3 hari jee baby sy dah turun jaundice reading 6..14 hari ulang alik klinik.admit wad..hampir2 prolonged jaundice..last chouce sy buat mcm kat atas sy suggestkan tu turun mendadak..

Teruskan usaha... Anak sulung saya prolong jaundice.. Hmpir sebulan kena... Saya hanya ikhtiar mandikan dengan daun dukung anak.. Selain tu.. Kerap BF kn dia... Babylau kne jaundice dia jadi malas, nak tido je... So mummy kne kejutkn... Set time tuk BF kn dia... Lau dia kerap berak, cepat jaundice akan kurang

ary tu nurse ada pesan... kalau baby kuning jangan susah2 cari tips nk turunkan kuning baby... 1 je ubatnya... susu ibu.... 😂 mcm tu jgk klu puting luka atau kering... x yah beli nipple cream ke apa... sapu je susu badan dekat situ... ciptaan allah paling hebat 👍👍👍

Bg baby bf.. kjut setiap sejam lps dia tido..pksa baby bgn, main2 pipi dagu mulut, klau xbgn jga try buka baju baby.. bg baby susu masa tu.. klau rasa susu mcm krg, try berurut bg lancar susu.. bg baby susu je, biar baby buang air besar & kecil byk.. insyaAllah akn turun kuning.. sy dulu buat mcm ni..

sis cuba beli mandian herba ni. dari anak kakak & abg sya bila kuning. guna herba ni. alhamdulillah kuning makin turun. tak pernah naik dh. hari2 check turun. skrg sya pregnant. sya sendiri pon ada beli. standby untuk anak sya plk. sya harap anak sya pon sesuai dgn mndian herba ni juga.

Anak saya sebulan sis baru hilang kuning. Saya tak buat pun mandi kucai ke, minum susu kambing ke bagai tu semua. Saya pekakkan telinga. Yg saya buat hanyalah BF sahaja. Tak campur susu tepung. Baby kuning ni keje dia tidur je. So sejam sekali pump susu, bagi susu guna botol pun takpe.

Sis cubalah salah satu ni.. Ada yg cadangkan :- 1-Mandikan dengan air teh 2x sehari 2-Sapukan kedua tapak kaki dgn dahan batawali (getahnya) 3-susu kambing sukatan sudu teh 4-air sirap Sy buat no 1 dan 2 sebab bahannya ada Alhamdulillah baby sy dari 8 lebih turun ke 5 lebih

5y trước

Huhu.. cuba la mana yg boleh.. kita ikhtiar.. Allah yg mberi ksembuhan..

Ank sy bru hbis kuning je.sy bg susu bdn,selang seli dgn susu karihome dan mndi daun kucai..susu tu kne bg stiap 2jam even anak tidur..sy siap set alarm utk kejut ank minum.bab mkn kne pantang,alhamdulilah dgn izin Allah berkesan.try la sis.

4y trước

Daun kucai ok ye