3 minggu kuning masih tinggi

Assalamualaikum mommies, ada tak sesiapa boleh bagi tips macam mana nak turunkan kuning baby yang dah 3 minggu still tinggi kuningnya? last check 179. macam macam cara dah cuba.. mandi herba cina, daun dukung anak, mandian herba moden, sulam dengan formula S26, fully bf, jemur semua dah buat tapi bacaan kuning masih tinggi dan tak lari dari 220-179. saya dah kesian dekat anak 3 minggu kena ambil darah je. lahir lahir putih merah, sebab kuning yang tinggi sangat jadi gelap sangat muka, hanya bahagian jari dan kaki sahaja yang cerah 😭

4 Các câu trả lời

waalaikumussalam mommy. anak kedua saya prolonged jaundice dengan bacaan 380+. kenapa tinggi sangat? sebab saya ikut semua petua orang lama. akhirnya warded ke nicu untuk 3 hari duduk bawah lampu dan fully bf every 2-3 hours. mommy bayangkan dengan pantang kelaut apatah lagi tidur tapi Alhamdulillah rezeki saya nurse nicu dengan nurse bidan banyak tolong saya. selepas 3 hari baby discharge dengan bacaan kuning 90+ je. Alhamdulillah. petua daripada nurse,susukan baby sebolehnya setiap 2 jam sekali. mahu tak mahu tidur ke bangun anak tetap kene menyusu supaya baby kerap berak. anak ketiga,Alhamdulillah dengan tips yang sama,tak kene prolonged jaundice. ngam habis 2 minggu dah turun jaundice dia.

pastikan baby kerap menyusu.. Baby tido kejutkan juga.. lain2 petua.. saya cuba buat mandian 3x air rebusan teh sapu getah batawali kat tapak kaki baby mandi pagi dan petang saya ada minum susu kambing-sedikit saya elak makanan yg mnyumbang ke jaundis insyaAllah selamat mencuba..

Waalaikumussalam. Kena kerap breasfeeding if let say baby senang berak okay lagi kalau jenis susah berak doc kadang kala suggest baby susu fm tu memang teruskan je. Tapi yang pasti memang kena rajin bagi susu jela dan mommy kena elak makan halia, kunyit, lada hitam

ank sy kuning 21hr mmg susah trun end up sy jemur dr 7pg smp 8.30 pg hr ke 21br xd kuning normal