hai.. ibu2.. bila saya mula mengandung.. saya kerap kena gastrik.. teruk.. walaupun sudah makan..

ada cara untuk atasi atau kurangkan gejala ni? ada x yang macam saya..

10 Các câu trả lời

betul, sy pun kena juga. Waktu mengandung ni sesiapa yg memg dri sebelum mengandung memg akn kena gastrik lebih teruk ketika preggy. Boleh try mkn gaviscon sbb ingredient gaviscon ni x de yg blh bahaya ibu n baby dlm kandungan. N kalau blh, leps mkn jgn terus baring akn buatkn gastrik lebih teruk sbb gas akan naik ke perut. Elakkan mkn mknn berminyak, pedas n berangin. Boleh juga try mkn ubat prebiotik farmasi tapi makesure consult dgn pharmacist ya. Kalau tetap tak okay, pergi hospital jumpa dr ya

Sy pun alami juga. Sblm nikah mmg ade gastrik tp makin kurang. Bila mengandung, jd double triple. Smpai 1 tahap tu terus g klinik sbb pedih sngt2. Doct bg ubat n terpaksa cucuk sbb sakit sngt2. Doct nasihatkan minum susu. Makan kerap. Biskut pun xape. Janji kerap n xbg perut kosong. Elakkan mknn pedas, masam, gas atau apa2 yg boleh memedihkan utk gastrik. Xlapar pun mkn je bg perut tu sentiasa berisi n xkosong.

sebab gastrik sedia ada ditambah dgn pedih ulu hati akibat hormon kehamilan tu. So, kena lebih jaga pemakanan, senaman, jaga posture yg betul sesuai kehamilan. All the best naa

Kdg ni dari ubat yg kita consume, mcm asid folic tu.. kena make sure makan setiap masa jangan lambat makan.. InsyaAllah ni kesan sementara time preggy sj dear.

Normal sis.. sy tkda gastrik.. tp bila mengandung trus dpt gastrik.. mkn sikit tp kerap.. jngan makan pedas

Kalau first trimester kna hadap je sis. Sy cuba mcm2 pun tetap acid gastric tu ada. Be strong yaa

kerap minum air sis.. bila naik gastric tu trus minum air..inshaallah akn hilng. mkan sikit2 je

Amik protein mcm ESP sbb bantu kenyang lebih lama. Recommended utk yg ada gastrik

mkn sikit tp kerap yg kering klu baru first tri. advice ngn doctor pd sy.

Sllu mnum ssu sis dngn pisang emas