Gastrik semasa hamil

Hai ibu semua.. saya hamil 12 minggu.. alahan agak teruk.. bila makan muntah makan muntah.. oleh sebab itu saya dapat gastrik.. Hospital ada bekal kan pantoprazole tablet.. ibu2 yang berpengalaman macam mana nak mengurangkan sakit gastrik ni ya.. sakit sangat2.. mohon share ibu2.. terima kasih..

2 Các câu trả lời

sye since 1st trim gastric teruk. now dh hujung2 2nd trim lgi teruk. hari2 mkn ubat gastic. hari tu sye ade terbaca article, sbb mkn ubat dgn gaviscon pon dh xjln. so article tu kata, boleh mkn buah betik, or minum yakult. so sye beli yakult minum sehari 2kali. lps mkn tgh hari dgn mlm. lega dah rasa diaa. krg dh rasa gastric heartburn semua. nak membuang pon sng, xde mslh dh. sblm ni sehari sekali or dua hari sekali. sesejak mnum yakult ni sehari 3kali 😂 and sye elak mkn pedas2 dah. sblm ni mmg mkn pedas kalau x nanti jadi muntah, now muntah tolak belakang, yg penting x gastric dah.

sy dri awl mngndung lg alahan truk smpai dpt gastrik..ap yg sy buat,sy kerap mkn..mkn dlm kuantiti sdikit tp kerap..tp lps mkn sy ambil ubt tahan muntah..3x shri.ats saranan dktor sbbkn alahan sy truk..sy bru je kluar wad..sbbkn alahan ni..3hr kne tahan..drip 9botol air ..klmrin sy ad mkn pds sbbkn tringin sgt..mlm tu sy muntah ,prut sy memulas sgt..skit tramat sgt..jdi sy dh serik mkn pds🤭🤭🤭