Sedih dan give up

Ttc 1 tahun 2 bulan, 2 kali keguguran. Dah macam2 supplement cube tapi belum ade rezeki saye. Kadang rase sedih dan give up 😭

27 Các câu trả lời

Sis kena pergi klinik dgn husb utk check. Sometime takde masalah apape. Cuma masalah hormon je. Kalau masalah hormon tuh in shaa Allah boleh dirawat. Doc akan bagi ubat hormon mcm sy. Stabilkan hormon je. Cuma sy ada cyst n pcos both ovaries. Doc pun ckap nak preg tipis sikit tapi usaha tak salah. Husb n wife kena makan folic acid. Jngan wife sorang shj. Eat healthy for both of u. Kena bincang suami isteri perkara ni utk sama2 usaha Mcm kami kluar masuk klinik pakar juga berbulan. Last2 kami decide stop fikir pasal baby. Enjoy hidup kami berdua. Mula dari tuh having sex tak pikir nak baby dahh. Bila sy tngok kedai baby, husb ckap “rilekk, kita bnyak lagi masa nak dating tauu” dia nmpak mmbe dia pegang baby sy tanye “nak ke??” Pastuh gelak. Dia ckap tanak lh serabut nnti. Siap plan nak jalan2 indon n thai. Bulan 9 tk period pelik dah. Husb ckp cuba je cek upt tpi jngan harap pape. Klau 1 line pun kita kan kuat. Kita dah biasa. Tetbe upt dua line. Tercengang dua2. Alhamdulillah skrg tgh preg. Sy doakan sis dikurniakan zuriat yg soleh solehah pada masa yg tepat. Aamiin. Sis jngan stress okeyy ❤️

Sabar lah sis. Allah bg dimasa yg tepat dan sesuai dgn kita. Bljr la redha ape yg jd dkt diri. Sy 4 tahun ttc kwn office 6 tahun ttc shbt skolah sy 8 tahun ttc.. sume mencuba dan berdoa sambil2 usaha merawat secara moden dan tradisional.. Alhamdulillah kami sume yg ttc ni sume direzekikan anak diwaktu yg tepat. Ni bkn keje kita. Keje kita usaha, jgn putus asa dan plg penting belajar la redha dan bersyukur apa yg ada.. ade org xnk anak tp dpt anak cpt.. ade yg nk anak tp xdpt anak lg.. sume ni ada hikmah klu teliti betul2. Huhu. Sy sendiri sedih baca statement2 mereka yg ttc awl2 cmni da rasa nk give up.. awk, anak bkn lah kunci kebahagiaan dunia akhirat kita dan kunci utk dpt kn redha Allah. Sentiasa lah positif husnuzon sangka baik dgn Allah, diri sendiri & org lain 😔 Apapun sila lah cube pergi jmpe doctor dlu suami isteri utk tgk tahap kesuburan anda berdua mcm mne if ade issue moga dimudahkan journey utk dpt kn zuriat yg terbaik diwaktu yg tepat utk awk dan suami.

jgn pernah putus asa dgn rahmat Allah, sis. Alhamdulillah sis pernah ada penghuni dlm rahim tu 2x walaupun pinjaman tu hanya sekejap. bykkan bersabar & jgn jemu minta pada Allah. sy ttc 4y baru ada rezeki & keguguran juga. tahun ni baru ada rezeki lg. lepas 1y keguguran, kalini mmg sy jaga sebaik mungkin. utk nak mengandung dgn berjaya, pakar ramai saran utk tukar lifestyle & pemakanan kita. kurangkan stress, enjoy life tp dlm masa sama jaga makan, diet seimbang. Insha’Allah dipermudahkan. sis cuba gi kk dulu ya tanya doc utk refer ke pakar o&g. sy doakan sis sentiasa dlm lindungan Allah. semua yg berlaku ada hikmahNya. sis kena teruskan dgn senyuman & hati yg tabah. usaha yg baik bersama hati yg ikhlas Insha’Allah hasilnya sempurna🤍

jgn putus asa cik..sebab pegang 1 benda..zuriat ni hak Dia. kita mampu minta dan ikhtiar..kalau Dia bg awal syukur.kalau lambat kta perlu tunggu.maklum la bukan hak kita. sy ttc 3 tahun 3 bulan .sblum ni 2020 gugur 2x dalam tahun sama. never give up. alhamdulillah now da 34 weeks baby boy bakal lahir. ikhtiar dan doa je hak kita.. dapat xdpt bukan hak kita.jelas dan faham yg tu InshaAllah xkan peenah putus asa dan kecewa. sy ikhtiar makan folic acid yg 5mg tu..rm 1 sepapan.sblum ni makan yg mahal2 xda kesan.lagi ganggu period. wajib jga pemakanan..healthy food je. jga hari subur. amalkan doa nabi zakaria baca hembus kat rahim. mengurut khas utk ikhtiar hamil.cri org yg betul berilmu..alhamdulillah semua tu sy buat.dgn izin Allah.lekat. sy doakan cik juga dikurniakan rezeki zuriat selepas ni.

Jangan give up sis.. sy 2 kali gugur, dan skrg tgh pregnant 17 weeks lepas 6 tahun kahwin 🥰 mmg sedih tiap2 bulan hrp sgt xklua period.. tp sy belajar redha, usaha dan tawakkal.. sy xnk stress, just enjoy hidup berdua dgn suami tp dlm masa yg sama tetap usaha.. cek husband n wife xde mslh, cuba mkn pil kesuburan yg doc suggest alhamdulillah lekat tp 4 weeks gugur.. last sy usaha berurut dan Alhamdulillah Allah izinkan ade penghuni dlm rahim.. yakin dgn rahmat Allah, yakin dgn doa, yakin dgn setiap takdir Allah.. percayalah setiap doa akan Allah maqbulkan tepat pd waktunya.. jgn sedih2 sis, teruskan usaha sambil enjoy life berdua dulu.. bila kite xstress, positif InsyaaAllah.. akan ade rezeki nnti tanpa diduga 🥰🥰🥰

jangan give up sis saya ttc hampir 20 thn 3 kali gugur last 2010 dgn izin Tuhan thn 2020 saya di beri kepercayaan untuk pregnant LG and now anak saya skrng dah masuk umur 2year.masa khwn umur saya 19 thn now umur saya 37 thn yg penting kena sentiasa fikir positive dan jgn dgr apa kata orang sekeliling.nasihat saya jangan muda mengalah jangan muda putus asa dan kena sentiasa berfikiran positive ok,dan saya doakan semoga puan sentiasa kuat,dan cepat2 di berikan rezeki zuriat puan kena ingat selagi dlm badan kita ni ada rahim selagi itu kita boleh usaha dan usaha lagi untuk dapatkan zuriat kalau blh jgn terlalu ambil@min prodak2 dari luar kalau blh minta nasihat@pendapat dokter yg pakar tentang ubat2 tan ni.

pengalaman saya.. pertama.. tolong elakkan stress seterusnya.. jaga pemakanan sebaiknya.. bila dah pregnant tu.. tolong stop besama suami untuk seketika waktu.. cari best time untuk besama tu.. guna cara opk.. inshaallah kalau dapat opk terang tu bermakna tengah betul betul subur n telur tu mmg dah matang dan sihat untuk disenyawakan.. kalau suami merokok better kurangkan dahulu sepanjang tempoh ttc.. pastikan consume asid folic secara konsisten tanpa skip selama 3 bulan sebelum merancang.. sentiasa berdoa dekat tuhan supaya dikurniakan rezeki anak untuk puan dan suami.. tawakal je dengan apa yg sis dah usahakan tu.. pecaya pada rezeki allah ya

Kuatkan semangat..jangan putus asa.. Minta pendapat & nasihat doctor terlebih dahulu..kemudian susuli dengan gaya hidup sihat dari segi pemakanan terutamanya..hindari stress & rehat secukupnya..cara ni apply untuk suami & isteri..think positive..yang penting,doa banyak2 & minta sekali ibu ayah kita doakan..InsyaAllah.. Semoga sis & suami tabah serta dikurniakan anak yang sihat sempurna secepat mungkin..Amin2 🤍

jgn sedih sis. awal lg tu ntuk give up... sy ttc 4y. tak pernah amek apa2 suplement...sbb xtaw apa kndungan dlm suplement tu. klau nk mkn pon sy just consume vitamin C / multivitamin dari drugstore ja. stress pon sy buang jauh2 sbb stress pon boleh jadi punca susah lekat. Alhamdulillah once dh lekat xpernah gugur..sy just consume folic acid + vitamin kk bg je. hopefully ada rezeki sis kmudian hari

Semua orang cakap jgn putus asa. BETUL! Jangan putus asa. Sy ttc 10 tahun, selalu bersangka buruk ngn Allah. Bila Allah buktikan yg saya salah. Menangis saya malu pada Allah 😭 malu dengan diri sendiri… betapa Allah sayang kita. Bersangka la baik pada Allah, syukur dengan nikmatnya. Saya doakan sis supaya dipermudahkan segala urusan. Insya Allah segalanya will be ok. *hugs