Sedih sangat rasa, sampai give up.

Sedih dan kecewa. Kadang ² give up pon ada, dah tak tahu nak buat apa lagi. Mental saya dah down, orang sekeliling tak habis cakap psal anak, lagi ² biras dan ipar dah mengandung anak ke-3 huhuhu. Saya ntah bila lagi. Kadang ² saya cuba fikir positif tapi tiap kali check upt -ve saya sedih sgt. Kadang ² saya rasa saya sangat tak berguna & kenapa saya je kena berusaha?. Dan kenapa org sekeliling tak pandai jaga hati kita?? Saya cuba menjauh daripada mereka, tapi saya masih ada rasa hormat dan sayang

13 Các câu trả lời

Sis, sy xnk advice awak utk xbersedih, sbb sy pon paham perasaan tu. Sy TTC 8thn, alhamdulillah tahun ni bru berjaya conceive, tu pon baby xkeluar lg, n selagi xkeluar perasaan takut, anxiety tu kuat betul. Family in laws sy mulut mmg puaka la even mil and fil termasuk. Smpai sy benci kat dorang, xda sayang2 dah. Respect tu cukup sekadar syarat je sbb family husband sy je. Smpai sepanjang pregnancy ni saya xblk kg suami lgsung, sbb nt stress. Sy dah la high risk pregnancy. Alhamdulillah Husband paham saya n xpaksa saya, sbb sy share kt suami apa yg org kata kt saya, cuma sy xsebut nama la. Sbb sy pon xnk dia gaduh ngan family dia. Sis, dont give up n be strong. Pastikan sis punya relationship dgn husband pon strong juga, jgn kesahkan sgt apa yg org lain kata. At the end of the day, sis hidup dgn suami sis, bukan dgn org lain.. Apa yg sy nmpak, dlm 8 thn perjalanan ttc saya, cousin saya 2org bercerai. Satu sbb husband dia abusive, pukul dia, satu lg sbb husband xpernah sentuh dia, gay rupanya, wktu cerai masih anak dara. Kawan saya sorang suaminya meninggal sbb cancer, yg sorang lg cerai ntah apa sebab pastu kawen laki org lain, habis FB dia kna cop penyondol. Dugaan TTC saya tiba2 nmpak xda la besar sgt dri cousin n kwn2 saya tu.. apa yg sy nmpak, kebanyakan relationship suami isteri yg TTC ni baik dan kukuh, kdg2 lg romantik mengalahkan pasangan yg beranak tiap tahun... sy harap sis n suami juga mcm tu. Mak saya selalu ckp kat saya, Allah bg ujian tu sbb dia tau kita mampu.. Sis mampu.. Usaha, doa, insyaAllah sis boleh. Sy pon akan doakan sis n suami juga. Lg satu, cuba sis bernazar.. Nazar dgn benda yg berat kita rasa, bukan benda yg kita sng laksanakan, tp mampu kita buat lg. Kalau sis penat, sis boleh take a break, lps tu smbung lg...

1mo trước

Semoga anon selamat melahirkan baby yg comel & soleh/solehah yg sihat walafiat. Banyak ujian dilalui, berkat kesabaran diharapkan anak membesar dgn baik. Semoga tt juga dikurniakan zuriat secepatnya

sy pun ttc sblom ni. prnh pregnant tpi 18w ja pstu gugur, itu pun mkn masa sthun nk lekat. skrg ni bru lekat balik. jarak nk lekat balik dri tempoh gugur tu setahun lbih.. apa yg sy buat, jgn fikir. lgi kita fikir lgi kita stress. lgi kacau hormon kita. klau kita sedih+jeles sbb tgok baby (bkn jeles iri hati, tpi teringin jgk) , jgn sekat diri. bnda ni normal.. sy pun mcm ni, smpai 1 thp sy btul² mls nk pkir. lantak laa ada ka tk .. sy enjoy jaa. sy mkn ja apa sy tringin , meggi ramen smua sy telan. asal tringin ja mmg telan (jgn tiru). tpi dlm kita tk pikir laa "dia" hadir. sblom ni sy jga mkn jga life style tk lekat² jgk. mcm² tips , mcm² supplemen cuba. maybe tk serasi dgn sy. so apa yg sy boleh ckp, enjoy .. jgn stress... jgn give up.. buat mcm biasa jgn terlalu fokus utk dpt. fhm smua org nk.. sy doakn one day turn awk dpt merasa jgk double line. keep fighting 💪🏻🔥

sabar ea sis..sis kuat..org toxic mmng ramai ...Sy pun ttc mcm sis...lps 10 tahun ttc..bru Sy pregnant... tp mmng rasa risau sb sebelum ni pernah gugur... takut nk bgtaw org yg kita ni pregnant... insyallah sabar Dan selalu doa sis..bila smpai satu tahap kita dh redha..Allah bg kita rezeki zuriat.. insyallah sis..Allah uji kita sb kita mampu... kita hanya merancang tp Allah sebaik perancang... semoga ad rezeki utk sis....Amin..

1mo trước

Kuatnya awak. ☹️☹️ terima kasih bg saya semangat.

penah jgak rse mcm tu tp sye salahkn suami je.. hahahaha so kurg sikit stress tu.. tp alhamdulillah Allah bg zuriat pd sye.. wktu yg tepat sbb wktu tu da ade saving & sye dpt buat ape yg sye nak.. peg antenatal class, bsalin swasta, hired CL.. jgn rsau awak klu lmbt preggy, nie mse nye awak kumpul duit utk mse dpn bkl anak awak nant..

1mo trước

Sya suka mentality mcm ni sya tak diuji dgn ttc kahwin tahun lepas 2x dah peknen tp diuji dgn kehilangan anak 1st sekarang tgah peknen no 2 diuji dgn kewangan dan kesihatan.. sekarang mmg husband je yg cari duit sya xboleh buat kerja lgsung berdiri lama sikit bleeding jalan2 bnyak sikit bleeding 🥰 ujian lain2 saya redho ja janji anak keluar sihat

macam saya anak sorg pun org mengata sis, sebab anak dah 7 tahun belum dapat adik lagi.. bila dah pregnant yg kedua keluaq boy jugak orang dok kata lagi bila nak pompuan pulak. mulut orang memang xboleh jaga hati kita. so xpayah layan xpayah amik hati. tapi kalau dah sampai tahap meluat saya jawab je.

Dua2 check kesuburan kat klinik kalau ada masa. Boleh try minum guava leaf tea & soursop leaf tea (3x seminggu) + red clover tea minum setiap hari. Saya amalkan ni dalam dua minggu & the same month jugak alhamdulillah lekat. Boleh cari kat shopee pastikan yg authentic punya.

sis ada g cek x.. buat ujian kesuburan suami isteri.. kat situ kalau ada mslh.. at least kt blh pk solution .. sy dulu lepas buat ujian kesuburan tu baru sy tau ada pcos.. tp sy jenis period regular.. doktor suggest suruh cut sugar.. alhamdulillah lekat lepastu ..

saya pun kawin kali ke 2 baru ada rezeki,tapi ambik masa juga tahun ke 3 baru lekat..kawin yg kali pertama 9 tahun lebih..tak da rezeki,harap awak bersabar banyak ².. semoga Allah permudahkan awk ..dan d kurniakan rezeki tepat pada masa yang sesuai.. Aamiin 🤲

1mo trước

Aamiin ², sis ada tips tak?.

Semoga dipermudahkan urusan awak, dan oneday awak ada zuriat okay 🥰🥰🥰 sy pun pernah ada dkt tempat awak, ttc almost 4y. Abaikan je org cakap apa, janji awak dan suami enjoy happy sama-sama melalui fasa ni.

1mo trước

Terima kasih awakkk. 😭

Yang penting jaga pemakanan sis, berurut bila lepas haid. (sekiranta lama x berurut) takut darah tersumbat.. Dan berdoa banyak². insha'Allah ad rezeki nnt