baby kuning

any tips untk kurangkan kuning baby ?

16 Các câu trả lời

Terpulang sis nak ikut ke tak lah..kakak sya berikan setitik dua titik air suam kat mulut baby hari2..baby berak je kuning sungguh najisnya,kuning tu keluar dari najis..mama sya lakukan perkara yg sama atas kami adik beradik..dan kami semua termasuk cucu mama sya tak pernah masuk hosp akibat kuning..k jgn kecam..terpulanglah ya..sya tak kata wajib/harus lakukan.sya hanya ikut dari pengalaman yg sya nampak..peace✌🏻

5y trước

Ok..mudahan baby sis berak semua kuning dia.. 😊

Kerap bagi susu badan ye. Tak perlu nak buat petua pelik pelik. 2jam sekali bagi. Bagi botol pun takpe. Sebab baby kuning ni keje dia tidur je taknak bangun. Kalau bagi botol, try and error and pastikan hisapan dia tu betul and tak keluar susu dia dari mulut. Macam anak saya dulu bagi botol avent yg mahal tu. Tak reti hisap. Last last pakai botol murah je fiffy hah baru hisap betul

Baby sy kena kuning sampai hari ke-29. Mcm2 cara sy buat nak bg hilang kuning. Tp kuning masih naik turun. Time tu mmg stress sgt sbb 1st Baby. Org sekeliling ckp tu normal baby kuning naik turun. Jd sy just amalkan mandi daun inai and bf baby every 1 hour sampai la kuning baby turun. Alhamdulillah

5y trước

In shaa Allah ok.. Just bf baby ye sis. Kalo baby tertidur time menyusu, just geli2kn kt kaki dia, biar dia sedar utk hisap susu. Itu la yg selalu sy buat time baby kuning. Alhamdulillah skrg baby sy dh nk masuk 6m minggu depan.

Bnykkn breastfeeding.. Makan berpantang elakkan halia, kunyit hidup dan lada hitam buat sementara waktu utk elakkan kuning lg tinggi.. Mandikan ank dgn daun dukung anak.. Sy dh buat dkt 4 ank sy.. Alhamdulillah x kena warded pn..

5y trước

ok sis

Doktor sy pesan jngn konsum kopi teh halia & kunyit slama baby kuning alhamdulillah dlm smggu dr 300++ turun 100++ lps kuning baby dah normal baru sy minum kopi balik. skarang baby dah nak masuk 4 bln 😍

5y trước

sya cuba sis

Kerapkan bf je sis. Jangan bagi baby makan/minum apa2 walaupun sikit. Nanti rosak buah pinggang baby. Kejutkan baby bf 1-2jam sekali. Sebab baby kuning mmg selalu tido.

5y trước

Sis cari nipple shield / nipple puller. Sy flat nipple jugak sebelum ni. Lama2 nanti puting kita akan timbul. Sis follow ig @dr_nurhayatilactationcenter tau. Sgt2 membantu.

Kerap kn baby menyusu yunk.. kalau ada anggur hitam bgi dia mnum setitik dua mcm tu.. sy pn bby ada kuning tapi alhmdullilah dh trun

5y trước

Aah sis air angur tu titik je k mlut bby... apa pn kerap kn bby menyusu badan

Bagi susu dan susu je sis. Kuning tu kluar melalui kencing dan berak dia. So mmg kne bg susu susu dan susu

5y trước

ok sis

Banyak kan baby susu badan Petua org bg saya amal kan mandi daun kucai Alhamdulilah dri 175 turun pg 77

5y trước

G econsave @ gaint ada jual

Pergi kedai ubat cina beli sebuk kayu sepang bagi mandi jer.. Ank sy buat camtu trn kuning cpt

5y trước

sya bg yg bby bath punya tp msh kuning