Mer0yan

Sy tny ibu2 dekat dlm niey...bt0l ke dlm pantang kita bleh Mer0yan..sy x tahu la..smlm sy dh mcm hilang akal..sy hentak kepala sy kt almari baju..sy x tahu knp sy buat mcm tu..sy stress..tmpt ceaser sy berdarah..dgn mak mertua paksa sy me masak kemas umh semua..sy x tahu knp sy bleh jadi mcm niey..sy rase mcm nk gila di buat ye.. ???

29 Các câu trả lời

Ya Allah ya Tuhanku selamatkan sahabatku Ni..Puan kena tegas Ni puan..bukan nak kurang ajar ke tapi..diorang kena paham..saya dulu x pantang elok bersalin normal..sbb pratical tu pun sakit n sekrg kesan dia lebih teruk...Ni puan ceaser...lagi laa bahaya..Kan x pasal2 jadi lain..Ni nak masuk anak ke 2 sy tekad DH nak jaga elok2.sbb setiap Kali bersalin urut putus oi...biarla mak mentua or suami nak kata apa..janji puan sihat balik..diorg asbab je Kita dpt kumpul pahala..tapi kalau cm ni...Tak tahulaa..puan DOA byk2 ye..bahaya meroyan Ni..nanti anak jadi mangsa..marah kt org lain..org lain jadi mangsa..knp sy ckp cm tu..aku syg anak aku kut.(masa Ni DH x pikir apa DH).Ni pengalaman Dr kawan2 sy..

Masyaallah, dlm pantang dipaksa buat kerja rumah... Dlm pantang kena rehat cukup, lbh2 lg ceacerian kan... Emosi memang kena jg, klu dah meroyan tu nanti susah nk pulih sis... Suami x tlg jg masa berpantang ni ke? Bkn nak busy body, maaf ye sis... Harap sis kuat semangat, ingat ank kite tu... Pasal mertua tu klu boleh abaikan ape dye ckp... Sy pun pernah mcm tu, skali sy ajak suami blk rumah sendiri... Mak kite sendiri x lyn kite mcm tu, wlupun beranak normal... Sabar ya sis

4y trước

Kesiannye.. Mak mertua tak penah kene cyzer ke smpai x tau sakit cyzer tu macam mana... Berlapis2 perut kene belah kot... Puas bertarung nyawa melahirkan... Luka cyzer bukan sekejap boleh sembuh... Semoga dipermudahkan urusan berpantang ... Semoga mak n suami awak mendapat kesedaran...

Sis, the most important is, tell ur husband about your condition, luka czer trbuka, u hentak kepala kat almari, Mil plak suh u buat keje like org gaji, ape dia engat brsalin czer ni xckup teruk ke.. if ur husband tidak myebelahi sis, sis kenalah kuat utk 'lawan' org kat dalam rumah tu.. don't hurt urself or beby utk manusia kurg bertimbang rasa cmtu.. pikir diri sndiri dulu okay sis? stay strong!

Take a rest awak . Kalau boleh minta bantuan fmly yg boleh temankan sewaktu pantang . Tak kesah czer atau normal , kdg² boleh buat kte stress sbb sakit atau kurang rehat. Nasib sy kuat waktu pantang. Nyaris juga lah meroyan smpai nak tekap muka anak pakai bantal . Sebabnya 1st time pantang sendiri. Mmg zero semuanya . Pape pun sy doakn tbaik buat awk . Bnykkn zikir , pikir yg +ve je . Amin² ya rabb

to much, cuba la suami sis tu rasa mcm mana kene bedah perut tu. czer kot lg la bnyk pekara nak jaga. mak mertua mmg kaki buli ke apa.. giler btl. nasib sis balik umh mak sis. giler la org tua tu. dia x pernah beranak czer ke buat anak org mcm ni. laki sis pun satu hal juga.. hurmm laki2 ni selagi x rasa mmg x sedar. jaga diri.. jaga kesihatan badan nak guna lama sis, anak lagi nak kene jaga.. hurmm

mmg meroyan tu datang time bpantang.. adk sy dia dgr suara suruh bunuh anak dia.. sampai skrg kalau dia naik kete tingkap dia tak bukak sbb dia rase nak campak budak tu.. be strong sis bnyak mngaji spya tenang.. mak mtua pon dh knpe org cezer kot pantang dia lagi mkn mse 😢 sis kene kuat smga Allah pmudahkan urusan harian sis..

Sis bwk bertenang ye. .. Talk to ur husband abt this. Buat dia fhn naluri dan emosi sis semasa pantang. Jgn lukakan diri sendiri sis sbb ni amat bahaya. Luka czer tu pi lah ke hospital utk check. Abaikan mil sis tu. Diri sis yg lagi penting. Lau x tahan sgt baik sis pi rumah ibu sendiri for a while to refresh ur mind and health.

mum jangan mcm tu mum ade ape2 masalah mum kena buka mulut dgn suami . luah je dkt suami . mna la tahu suami bole bntu and tlg try pjuk mak mertua u supaya jgn bt u mcm tu . satu lagi . banyakkan bersabar dan berdoa okay mum bagi tenangkan hati tu sblom bt apa2 yg memudaratkan ksihatan mum . stay strong mum ! ❤😊

Kenapa kena dgr ckp mak mentua..u sakit jaga diri u n baby baik2..kesihatan diri dlm pantang. Even your husband pun patut take part dalam hal ni and bagitau husband tu mak dia soh masak walhal u baru lepas bersalin n for sure badan still lemah apa lagi luka czer tu. Jangan paksa diri.

Jgn pendam sis. Kalau nk ngamuk kt mak mertua ngan husband pun xpe. Sbb kdg org ni kita ckp elok2 sopan2 dorg buat xtau. Yg mak mertua xde timbang rasa. Yg laki tu diam xkata apa dah kenapa. Yg merana sis, yg rosak badan sis. Bdn sis nk pakai lama. Kang bdn rosak org laki ni cari lain je senang keja depa.

4y trước

Btul tu... Mesti nya suami ade disamping isteri tlg mana patut dan jg kan baby, dan kena berckp ngn mak tu... Knape lyn isteri sy mcm tu.... Org dlm pantang disuruh buat kije rumah... Lg2 operate... Kite pun klu kat tempat sis tu mau gile