baby kurang keluarkan suara dan gelak

hi sy ada satu soalan, ank sy nii dia kalau berborak dia akan senyum and kalau tunjuk flash cart pon dia akan fokus tgk ,dgn org keliling pon ada eye contact tapi dia ssh betul nak gelak yg mengekek and kadang kalau mood dia baik satu hari dia bebel,kadang kalau bkn mood dia cakap banyak mana pon dia tak ckp pape just senyum je. tapi alhamdulilah umur dia baru masuk 4bln dia dah buat bunyi bubbling macam (babababa dengan bububububu) .saya nk tanya adakah perkembangan minda dia lambat? sbb ada sesetgh org kata kn benda tu kt sy,agak kecik hati lh jgk siap bandingkn dgn ank dia. perlu ke tiap kali borak ank kena respond berckp blk dgn kita ? sbb ank sy kadang je dia akan respond berckp blk tapi kalau senyum tuuu yes ckp banyak dgn dia akan senyum.

4 Các câu trả lời

anak baru 4bulan. perkembangan anak mommy ok je. masih baby lagi. org suka banding2 kan anak ni, abaikan je. yg penting, anak mommy mbesar dgn sihat dan aktif. sy pun kdg2 borak juga dgn anak sy. x kisah la anak respond or tak respond. yg penting, rajin2 borak dgn anak.

pkembangan dia ok je tu. awk ibunya so awk patut lebih tahu dan faham milestone anak. mcm ank sy pun, dgn mak ayah dia mmg riuh. tp dgn makcik pakcik nenek atuk dia..dia tak meriah sgt. org keliling memang begitu, awk xperlu rasa kecil hati.

6mo trước

semua parents xde pengalaman, especially ank sulung. tp sy x ambil pusing ckp org..hatta fmly tdekat. lebih kpd pembacaan dan tanya misi/dktr bila ada checkup bby. bila kita happy, mudah utk kita interaksi dan guide ank. inshaAllah ank mmbsr ikut growth.

ok je..sama jgk ank Sy..bile die Bebel.. kemain riuh lgi..bile nk silent mode..tk ad bunyi lngsung..bile nangis..paling juara..jgn peduli ape org nk ckp..jnji ank kite sihat..

ok ja tu awq btw umur anak kita sama