Masalah constipation

Sy ad masalah sembelit yg quite severe dr zaman sekolah lg.. Nk ckp cara pemakanan xbetul sgt xde jgk.. Sy byk minum air masak dan kuantiti pengambilan sayur dan buah pun mcm biasa tp still susah nk membuang, mmg bergantung dgn ubat semata2.. Kalau x, mau berejam duk dlm toilet.. Skrg sy pregnant 8w, takut nk mkn ubat lawas tu lg.. Ada solution lain x? Ke ada supplements utk merawat mslh ni.. #pleasehelp

12 Các câu trả lời

Dulu I pun ada masalah yg sama mcm ibu, zaman sekolah I pun ada masalah nak membuang even I pun banyak minum air masak, makan sayur etc tapi lambat-laun I dah okay bila I tukar my lifestyle. Kalau banyak minum air masak, we have see masa kita minum tu sepatutnya minum or not, for example x boleh minum banyak air masak lepas pukul 7pm. Kita naka start minum air suam / panas at least 2 gelas selepas bangun pagi sebelum sarapan, ni adalah utk penghadaman pd waktu pagi. Secondly, kita kena practice kan badan kita utk membuang setiap hari pada setiap pagi, bila kita practise baru automatically badan kita start memproses utk membuang pd waktu pagi sebelum / selepas minum air suam. Thirdly, badan kita perlu selalu active and kita x boleh selepas makan je kita duduk lama-lama ataupun selepas 20 / 30 minit, kita tidur sekejap x baik juga utk penghadaman. Senaman badan adalah penting and kita kena berpeluh and bila pregnant sekarang at least kita boleh kerja rumah yg ringan at least yg boleh membuatkan kita berpeluh and the same time boleh juga buat senaman ringan (berdasarkan nasihat drpd pakar OG). Masa pregnant, kita akan kerap dpt sembelit so ibu boleh try juga makan black grapes (10 biji) pd waktu pagi and minum Nestum (Kurma & Prunes) bagus utk masalah sembelit. Ibu x boleh selalu bergantung pada ubat lawas sahaja utk mengatasi masalah sembelit, x baik. Ibu kena pastikan badan and perut (usus) memproses makanan dgn sendiri tanpa ubat. Just a piece of advise from me😊

2y trước

Bravo! A good advise! I pon ada masalah sembelit jugak sejak mengandung ni.. So boleh lah ikut advise ni kan? Thank you for sharing ❤️

Saya pernah mcm ni dlu, sembelit yg amat cronic selama beberapa tahun, tidak dapat membuang menyebabkan sya banyak bergantung kepada minum teh membuang. Makan buah prune juga tidak membantu saya. Ini dipanggil 'leaky gut' atau inflamation pada usus. Sis kena sembuhkan usus dlu, biar badan belajar utk berak sendiri. Saya sembuh 100% melalui tukar diet. Sis boleh cuba sendiri tips ini: Setiap pagi saya minum smoothie dengan ingredient flaxseed, chia seed, vegetable base milk(almond milk or rice milk no sugar) dan sayuran daun hijau. Blendkan semua. Elakkan makanan yg berasaskan 'gluten' seperti roti putih, nasi putih, tepung2, makanan bergula, mee. Cuma makan makanan 'real food' sahaja. Bagi usus sembuh dlu. Saya sembuh dari amalkan ini selama 21 hari. Tiada ubat. Secara semulajadi sahaja. Memandangkan sis mengandung, change of diet mcm ni memang akan mencabar sedikit. Sebab baby perlukan carbs untuk membesar. Kalau boleh minta advice doctor about the safest option untuk sis senang berak.

2y trước

Ye 21 hari je, saya sendiri pun terkejut. Mungkin ikut individu juga sebab masa tu saya focus nak sembuh. Ada satu masa saya terpaksa travel, blender, susu, sayur, chia seed semua tak dapat bawa bersama. Di situlah sya dpt tahu sya sebenarnya dapat membuang sendiri sudah, tak perlu cari teh lagi. All the best dengan perjalanan sis 😊🙏💗

Sy masuk trimester kedua dah start sembelit, pg farmasi nk beli ubat lawas buang air tp farmasi nasihatkan try mkn buah prun atau pati prun.. sy try pati prun yg jual kat farmasi tu Alhamdulillah menjadi (senang nk membuang).. sis boleh la try jgk mkn buah prun atau pati prun..

2y trước

Betul, brand mana2 pun boleh sis..sy try yg ni..

Sis boleh try makan supplement ostemetrik shaklee. Mmg lancar membuang. Dan bagus sbb tablet kalsium. Boleh ganti susu, klu xnk minum susu. Skrg ni nama baru dia ostenutrix shaklee.

2y trước

Oooo. Xpernah tau plk function dia elok utk sembelit.. Ok2, terima kasih atas cadangan tu 😊

Try garam buluh..bancuh dgn segelas air suam..lepas minum pasti rasa nk membuang,ap2 pun sis kena mintak nasihat dari Dr or ahli farmasi utk elak bnd x d ingini.

selama sya pregnant sya amalkan stu vitamin ja .ganilia vitamin tu untuk ank dan ibu hb low kencing kotor asid folid semua dlm tu..sembelit pun boleh

2y trước

Ok puan.. Kna rajin try & error mcm2 vit nmpak gayanya.. Susah nk jumpa yg betul2 ngam dgn badan kan.. Terima kasih ye☺️

sye pun ada masalah yg sme..tp sye amalkn buah pisang dgn minum sunquick panas suam...tk letak gula.....klu ubt2 ni.sye tk brani nk amik tkut....

2y trước

sme² sis😊....cuba sis g farmasi minta ubat lawas LACTUL tu....mula² sye amik ubat ni....okay dgn sye....tp sbb sye tk tahan rsanye sbb manis sgt....

beli sunsweets prune tu je yang bekas purple tu. kat pasaraya ada jual. saya amalkan tu je kalau sembelit. so far okay je.

Cuba makan yogurt. Ada yang kata yogurt boleh bantu sebab ada probiotic

2y trước

Thanks for the suggestion 🤗