Ada tak ibu2 dalam ni yang pernah skip makan ubat atau tak pernah ambil apa2 ubat semasa mengandung?

Siapa sejenis tak boleh langsung nak telan apa apa ubat semasa mengandung? Da cuba makan tapi tetap tak boleh.

14 Các câu trả lời

Pernah skli je skip msa tu demam kna Hujan blik kja, mentua ajak mkan langsung tak dpat bngun, smpai ke esok, esok nya kol kakak ckp takpa ke miss mkan ubat sbb smalm demam, dia ckp takpa, tpi lain kli jngan lupa katanya takut bby knpa², sya ambik ubat pil 4in1, warna merah, asal telan auto muntah, bnyak kli telan msih muntah, so go klinik minta tukar ubat yng satu² tu, syukur dpat telan,

Klu tak boleh makan, bgtau doc. Kalau di klinik/ hospital kerajaan, mereka ada consultation cara makan ubat. Saya tertinggal makan ubat pun sbb tertidur awal atau lupa bawa ubat masa keluar rumah. Pastikan makan ubat secara teratur untuk keperluan nutrien tubuh kita dan baby.

Sy pun pernah ja terskip, jenis culas jgk nak makan ubat. Tapi still usaha jgk la makan. Lg Bagus Kalau consistent makan ubat ni. Tambah2 kalau ada masalah hb, nak tak nak mmg kena makan. Kalau tak boleh telan kena bgtau doktor/nurse time checkup nnti. Jgn xmakan terus.

saya tak pernah, tp ada baca perkongsian kt sini sbb dia skip makan supplement / ubat yg KK bg / folic acid, baby ada masalah. cacat tak silap. boleh consult doktor cara lain yg blh cuba utk telan ubat. paling penting pun folic acid.

kalo boleh jgn skip ape2 ubat yg klinik bekal kn ye mommy. .kalo still x boleh tlan. .mommy bole tnue doctr atau mommy bole amik ubt maltofer. .rse cklt2. .tablet. .cba oke mommy

tapi kan, ubat yg jenis soluble lah paling saya susah nak minum, sebab nak tunggu dia habis cair dgn air kan. dah lh waktu makannya sblm tidur. langsung tertidur 😂

Sama la Era pun mmg jenis yg ckup ssh Nak mkn Ubat…Bg Tau Dktr Mcm2 Dia Bg Try Mkn Last Skali Dktr Bg Tab Meltofer..Yg Nie Kena kunyah tp Rse Dia Ade Mcm Coklat2…

Saya skip makan iberet bila da 38w sebab memang rasa xbolee nak masuk langsung daa.Sebelum tuu xpernah skip langsung vitamin yang doc bagi.

Ubat iron yang kaler coklat tu mmg takleh telan la bau dia mmg rasa tak sedap badan. Nak muntah je n nak pitam. Kalau ubat vitamin okay je 😌

3y trước

sama....huhu

Doctor suruh makan iberet tapi tak dapat terima tekak ni muntaj hijau😫cuma amalkan jambu batu/buah delima fresh