Bayi tidur dalam bilik ber'aircond'

Setiap malam kalau saya tidurkan anak saya yang baru usia 2bulan dalam bilik ber'aircond' dengan suhu 28c. Tapi saya pakai kan barut & bedung masa dia tidur. Dan kedudukan dia tidur betul2 bawah aircond jadi tak terus direct kearah dia. Boleh ke? Saya tidurkan dia dengan suhu aircond sebab risau terlalu panas kalau sekadar pasang kipas. Dengan cuaca sekarang tak menentu kan. Anak saya pula kerap peluh terutama sekali dibahagian kepala. Bila tanya doktor, tu normal. Tapi dalam masa yang sama saya risau juga sbb takut berlaku SIDS (minta dielakkan).

11 Các câu trả lời

Kalau kita pakaikan baby baju yg cukup tebal dan berselimut dan tidur dlm bilik aircond tk jd masalah kan...? Sy tny sbb sy ingin tahu. Mmg ada pantang tk boleh biarkan baby dlm bilik yg bersuhu rendah sikit ke? Sy mmg tk boleh tidur klu bilik tk ada aircond. Klu baby mmg kena tidur bilik suhu tinggi nampaknya tidur asing lah sy dgn baby nanti. Eh tapi kat wad hospital pun sejuk juga, baby elok je duduk dlm tu. Selagimana tak sejuk sampai tahap menggigil yg orang dewasa pun rasa kena selubung tu tk apa kan...?

Takde masalah pun kalau baby ok..anak2 sy pun jenis berpeluh lagi2 si bongsu. Sebab kalau panas dia akan kena ruam sbb dia ada eczema..jd kena sejuk je..jd bila balik kampung xde aircond mmg manjang je la tak pakai baju..pakai pampers je..tido pun pakai seluar je..yg penting jangan hadang bantal terlalu banyak dkt area dia tidur..tidur xpakai bantal pun lg baik..supaya ada pengaliran pengudaraan yg baik..

kita kena ingat samada stp kali kita bt adakah sesuai untuk anak kita.klu x sesuai jgn bt atau jgn lakukan. klu dia kena sakit, sapa yg susah nnt kita yg susah nnt.sbb tu saya dh fikir, apa yang saya nk bt atau nk lakukan, saya akan fikir dulu sebelum buat keputusan sendiri.

kalau baby sis boleh tolerate xda masalah.. mcm bby sy xboleh.. letak je dlm aircond mesti kembung perut sy letak dia dlm suhu 28-30°c jgk kesian dia xslesa.. so sy pakai kipas je dekat dia..

3y trước

sy pun slalu letak minyak yu yee tu lepas tukar pampers tp still jgk kembung. alhamdulillah lepas xpasg econ terus xda masalah kembung perut bby sy pun 2 bln jgk.. sy pun xpasti sb xsemua bby sama ada yg boleh terima ada yg xboleh.. bergantung.. tp kita boleh dptkan pandangan doktor time checkup bby sis.

sepesen bby kte jgk ny. heheh. .da 2 plak sjns klt senstf..kne sjuk je. .tp suhu sye ltk tgi..n acon x direct pde bby..n sye had kn mse ..tba mse akn ttp . skdr bg sjuk bilik skjp

boleh sbb rumah sy pun bahang jgk smpai ke malam. kalau sy fan setting pasang 1 atau 2 je. malam mesti 1. suhu 24-27°C camtu je. asalkan selesa cukup2 je okay? selamat berpantang ye

3y trước

wc 😄

boleh xde masalah cuma jgn terlampau sejuk risau baby kena selsema lagi2 dlm pantang.. make sure pakaikan baby pakaian yg sesuai utk make sure die sentiasa rasa hangat..

3y trước

Oh anak saya dah 2 bulan lebih. Tp aircond saya setting masa. Pukul 3pagi saya tutup tukar ke kipas.

aircond takde masalah.. tapi sentiasa bersihkan filter.. banyak kes pnuemonia baby selalu dapat terutamanya parents healthcare worker / tidur dalam aircond..

3y trước

Oh yeke. Terima kasih encik atas nasihat. Maknanya saya kena kerap bersih kan filter lah untuk elakkan drpd jangkitan kuman, virus dkt jantung ank saya.

saya dalam pantang last year, memang cuaca panas pasang aircond, malam pun pasang juga sebab bilik jenis berbahang alhamdulillah anak semua okay

3y trước

Anak saya dah 2bulan lebih, saya pun da hbs pantang. Tp sepanjang pantang saya tak pakai aircond sbb takut antibody saya tak kuat. Skrg ni jelah waktu malam nak tidur saya pasangkan aircond nak bg anak saya selesa tp dalam masa yg sama saya risau juga. Tapi kalau fikir balik panas sgt pun bahaya juga dkt baby.

sampai sekarang saya x pernah bg anak saya pakai ber'aircond', takut nnt dia sejuk.