kuning baby

Hi semua...nak tanya..ada x petua nak hila gkan kuning baby...baby baru 7hari...dah kena tahan bawah lampi biru tu dua ari so turun 160..alhamdullillah...ok sikit....lepas dua ari follow up kk terus kuning jadi 180...macam mana ye...kalau esok cek kuning mybe kena tahan wad...sy c boleh tgk baby bawah lampu tu...dr pg smpai malam ngs je tgk...hopfully ada petua y senang utk difollow... Antara y sy dgr letak bawah lampu putih kt umah tu; dan Stop breast feed...minum susu formula sementara..(ni sy nk try stop 24jam dulu) - sbb balik je dr hospital mmg sy breastfeed baby..kat hospital susu x berapa nk ada...so sy snyp bg susu formula...atas saranan nurse sbb kesina baby lapar.. I need all ur advise y sy boleh follow atleast esok baby sy x pelru warded...pleaseee.....

16 Các câu trả lời

Terus kan je bagi susu. Bf, kalau susu tak keluar banyak, campur2 bf dan fm. Macam pengalaman saya, anak saya kena prolonged Jaundice. Kuning lama, lebih 14 hari. Dari awal mak mertua dan mak saya suggest suruh campur bg baby fm, tapi saya tak nak. Nak full bf. Tapi susu saya tak banyak. Kalau pam, 1 oz je dapat. Nak dapat 3 oz pun susah. Sampai ke farmasi lah beli ubat untuk galakkan penghasilan susu. Tapi lebih kurang gitu je banyak air susu ya. Sebab saya teruskan juga bg full bf walaupun susu sikit, tu yg anak saya lambat turun kuning. Saya rasa. Sebab masa full bf tu, anak saya jarang2 berak. 1 kali dalam 7 hari, kmduan 1 kali dalam 14 hari. Tapi doktor kk dan pediatric kata normal baby jarang2 berak kalau full bf. Tak campur fm. Baby ni, kuning akan cepat turun bila dia byk minum susu. Bila byk minum susu, byk juga akan membuang. Daripada buang najis tu yg kuning dia turun. Bila saya start campur fm, saya tengok, baru anak saya berak okay. Takde lah lama sangat tak beraknya. Tu pun lepas mak mertua saya, suruh2 saya banyak kali campur bagi anak fm dan bf. Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin 🤲🏻💕

5y trước

Sis Nurul...ya sis...sy pn mcm tu...selang seli bagi susu bdn n susu botol..tp klu kuning dah ok blh teruskn bg susu badan..tp slg ni dah terlajak pla teruskn cmpur sbb susu bdn sy pn x brpa bnyk sgt.

Kalau IBU darah O,anak mmg Ada kuning,anak sy dekat 30hari jugak la kena kuning...menangis jgk awal2 Tu..SB kesian..yelah,anak pertama..masa kuning Tu mcm2 sy buat...last2 BG mnum ayaq anggur Hiram ,perah sebiji smpai keluar jus atas sudu...BG anak mnum...buat tiap2 hari...mmg la Turun kuning anak sy Tu ..tp sepatutnya,IBU Yang kena makan anggur Hitam Tu,bukan anak...IBU makan la 5-7biji sehari,BG Susu badan dkt anak...insyaallah..Allah Masih pelihara Dan lindung anak sy...alhamdulillah semakin Turun kuning Dan habis...

Anak sy kene prologed jaundice.. kene nk dkt sebulan jgk. Dok bwh lmpu sehari 260, discharge 193.. nurse mmg ckp bg bf dan fm. Kalau susu bdn x byk kene topup fm. Sbb nak bg baby kenyang dan nak bg baby berak/kencing. Sbb drpd situ kuning kua.. nurse jgk bgtau kalau susu bdn da byk, da bole stop fm. Sbb ubat die susu ibu je.. ade yg ikhtiar tradisional jgk tp ikut pd bby jgk. Mcm sy baby mandi sensei cine x turun pon kuning.. same je. Last2, sy xde buat ape.. just continue bf..

Alhamdullillah...kuning anak saya dah turun sikit...dan x perlu warded...dari 12.2 ke 11.1 Apa y saya buat malam tdo ngn lampu terbuka...kerap bagi susu...x kesah susu badan or susu formula...since kes sy susu x berapa nk ada...sy terpaksa campur...as long as sy dpt susu kn anak sy ngn lebih kerap... Walaupun x turun byk tp alhamdullillah lega rasanye...huhuhu... Thnkz semua...

Hallo. Sis kena bgi anak sis susu dada sis sdri lbih bgus. Elakan mkn halia & herba dulu. Sya hri tu anak sya mula lhr dia 9 kuning.. Blik rmh second check 10 sbb symkn herba& halia. Sya xnk tguk anak sgsra bwah lmpu, sya tpka eakn mkn halia&herba tu.. Ktiga kali check, kuning ank dh 5..last check kuning anak. 3.1 sdh.. Lega hati...

Ni pengalaman sy, susu bdn ms awal2 tu agak kurang tp berusaha utk pam susu at least dpt bg kt baby time tu.. Puan bg ja susu bdn tp kena bg kerap.. Kalau nampk dia lena kena kejutkn sbb baby kuning ni dia x leh lena...kalau Puan bg susu, dia akan berak so dgn berak tu la kuning akan turun, memg x dak cr lain dh..

Maaf sis nk ckp. Susu ni ada je sikit tu keperluan baby sikit la maksudnya, amount yg baby minum tu mmg sesuai dgn susu ibu punya quantity. Mmg la pam sikit sis sbb umur bayi sis pon baru berapa usus dia pon besar mana je. Kerap kan menyusu. Kalau anak tidur kejut menyusu mmg bayi jaundice ni kuat tidur.

Kalau baby direct bf dgn awak, awak kena jaga makan. Apa2 yg awak makan kesannya kat baby. Sentiasa susukan baby setiap 2 jam sbb nak bagi dia selalu buang air. Semoga dipermudahkan

Air gula merah .. Anak sayaa dua hari jakk saya jilat kan air gula merah .. Truss trun kuningg nyaa dari 118 ke 80 .. Mamy jngan makan halia .. Tue bikin anak kuningg ..

Keep bf puan kalau susu puan ada....itu shj cara nya...sbb kuning bby keluar melalui najis... Susu terbaik adalah susu ibu...jd puan renung2kan😊