lendir & kahak

Hi semua, nak tanya macam mana nak hilang lendir n kahak baby ye. Anak sy baru sebulan lebih masih ada lg lendir atau mcm kahak tu. Nafas dia kadang2 berbunyi. Macam mana nak buat ye.tq

11 Các câu trả lời

Sis.. ni pngalaman sy ya sis.. baby sy pn baru sebulan..dan dia prnh kena tahan dlm wad masa umur bru 24 hari sbb dia sesak nfs gara2 pnuh kahak..sis jgn biarkn dia bgtu ja..bawa dia pegi hospital.. twpn sis cek cara bby sis brnfs laju atau tak..cara nak tau dia brnfs laju.. dlm 1 minit tu sis kira dia brnfs..klu brnfs normal tu..30 hingga 44..klu nfs laju.. 50 ke atas.. dan lg satu, sis cek sekeliling bibir ank sis brbiru , pucat atau tak.. sllu cek baby.. kdg dpn lampu baru boleh npk kebiruan sekeliling mulut baby..ni just prkongsian ya sis.. sy trauma bila trbaca post sis ni.. baby sy dkt 2 minggu dlm wad ..syukur sy htr awal2 dkt kecemasan..

Normal sebenarnya sebab baby masa lahir doc tak keluarkan habis lendir tu. Lendir akan keluar sendiri melalui najis tapi ambil masa jugak la untuk hilang. Boleh ikhtiar dengan balm seperti tasneem, mayyababy cream, minyak herba asmak, dan sebagainya untuk bantu cairkan lendir supaya senang nak keluar. Kalau makin teruk contohnya ada batuk, bawa jumpa doktor.

Kalau saya baby ke 4 pernah begitu... Saya sapu Minyak bawang putih ada jual sis Rm8 sebotol Dan mandi kan baby dengan lemon 🍋... Rajin mandi kan... Mertua pernah buat daun peria ambil sikit saja cuci bersih kan letakkan air panas Dan perah kan air peria tu.. Lepas tu bagi baby minum 1 sudu kecil... Insyaallah baby akan muntah kan lendir2 tu (air ketuban)

5y trước

Sis yg daun peria tu lagi bagus kalau baby minum lepas saja keluar dri hospital keesokan nya kena buat lah terus... Kalau baby muntah mksudnya ok

Anak sy 2 bulan lbih pn ada kahak..stiap hari die akn buang lendir tu dr mulut die n berak die..hari2x sapu balm tasneem cf rub n mandikan dgn lemon..alhamdulillah kurang ckit la lendir tu..ada kala rse nk je suruh doc sedut je kahak tu tp xsmpai hati..

Anak saya pun masa lahir ade lendir dan dia mcm nk muntah tp xkluar,, lps nyusu dia berak kluar mcm lendir2,, lepas tu dah xnmpk dia nk muntah kahak daa,, hari ni usia anak 5 hari,,

Cuba balm tasneem naturel ni. Insyaallah menjadi. Sebab baby sy pun Guna .boleh cari dekat Shoppe dan INSTAGRAM . balm_tasneem_mama

Cuba cfrub by tasneem naturel ni.. Membantu sangat2.. Nak detail meh pm saya. 0178762798

Klau g appointment kt klinik terus inform kt nurse atau dktor sis. Nti dktor akn check

5y trước

Ok tq sis😉

Try buat garlic oil sis...sapu kt tapak kaki baby...

5y trước

Haah...bakr bwg putih tu lenyek2 ngn olive oil...

Sy guna mayyabby untuk bby sy...