Ibu, minum soya atau tidak sewaktu hamil?

Hi semua ibu-ibu TAP👋 Dulu min tak boleh minum susu tepung waktu mengandung, Jadi doktor sarankan minum air soya😅 Tapi ramai sangat kata dekat min dulu tak boleh minum soya waktu 🤰 sebab nanti kulit anak boleh jadi sensitif😰 Apa pendapat ibu-ibu semua ya?

Ibu, minum soya atau tidak sewaktu hamil?
105 Các câu trả lời

mitos ..nak dibandingkan soya dgn susu tepung ,soya lagi elok .soya bab gula kita boleh adjust nak mnis ke manis buah ..kalau susu tepung ni smua org tahu kandungan dia ... mcm sy mmng xboleh mnum susu tepung ..dh bli similac 1 tin ..try yg smple trus mmbuak muntah .. nurse sarankan mnum susu soya or freshmilk rendah gula mcm dutchlady ke yg dlm kotak tu ..mmng itulah sy mnum ..xtahu nak bagi sape susu similac mom tu ..xbuka lagi ..hehhee

Soya mmg best tp salah satu dlm pemakanan yg menyebabkan Cyst membesar.. Jika ada yg kata mitos.. Silakan minum banyak2.. Sy dh kene buang tiub rahim sbb cyst dh pecah.. Bila tnye doktor pakar die cakap cuba elakkan mnum soya, dan makanan brdaging merah.. Lepas opret 2019 sy lgsung xsentuh air soya.. Smpai skrg ovari sy sihat dan takde langsung rase rengat atau sakit kt bhgian ari2.. Ini Adakah fakta

3y trước

ya betul

boleh minum tapi jgn terlalu kerap kerana kacang soya mengandungi phytoestrogen yg mungkin akan mempengaruhi tubuh & hormon kehamilan ibu. tapi ia bergantung kpd ketahanan badan & keadaan kesihatan masing2, ada ibu yg x mengalami masalah langsung & ada yg disarankan utk x mengambil susu soya.

msa mengandung first..sy mmg minum soya masa hamil..anak sy kuar mmg cntk kulit dia..gebu siap warna pink warna kulit dia...tp bila umur beberapa bulan dia mudah terkene ezema..bertahun jg nk berubat..alhamdulillah skng dah ok sket..walaupun ad sedikit..atas bdn masing2 utk mnm sbrnya

saya tak minum soya & tak suka minum susu.. tapi sebabkan pregnnt, gagahkan jugak minum.. anak 1st & 2nd minum susu coklat anum kena bancuh panas2 pastu minum sekali teguk cepat2.. ni anak ke 3rd, saya minum susu kurma farm fresh.. sedap.. tp kena minum sejuk2..

masa preggy anak sulung saya...memang x lepas soya... anak kedua pun.... rasanya kulit anak cantik dan gebu... actually.. kalau ibu teringin mnm je la... jgn pk ape ape.. juz pk positif.. tp berkala kalau risau...

iya dulu masa mengandung suka sangat minum soya sampai la bersalin anak lahir mengelupas kulit tapi putih memang putih gebu la beruam juga,tapi tu la ada alahan pada kulit..kulit sensitif ne yg macam mana ya

minum susu soya ESP, terbaik lah , bukan setakat hilang dahaga, bagi effect kenyang siap,mane boleh tinggal, doktor x de pulak cakap ape2 pasal kulit anak jadi sensitif, maybe kalau mak tu allergik ye la kot

Tidak. Saya perut sensitif dgn soya dan family ada sejarah kanser. Jadi saya elakkan soya dan hasil2 drpd soya. klu makan pun sikit je mcm seketul tauhu sumbat sbb mmg suka. 🤭

sehari minum 3 4 kotak besar... susu soya buatan sndiri 1 2 jug habis... baby OK stakat ni, xda masalah apa2😊 keluar2 jak putih melepak pulak, terlebih soya mama sy blg 😆