tiada selera makan

hi semua. i baru 6weeks. before this gugur. pregnant kali ni taklarat sangat. lesuu. selera makan takde sangat. kadang2 lepas makan muntah. boleh suggests makanan apa2 tak yang boleh tambah selera makan. #ingintahu #firstmom #pleasehelp #bantusharing

2 Các câu trả lời

Sama pengalaman kita. 1st kena reda, syukur dan sabar dgn ujian kehamilan dan ingatkan diri, ujian ni sementara je. Try & error makanan dan minuman serta cara pengambilnya. Mcm saya, lepas muntah air, saya trauma nak minum air. Tapi kita perlukan air secukupnya kan. Jadi saya minum air 3 teguk je dan kena kerap lah minum hingga cukup utk kita. Makanan manis langsung tak boleh, lagi mual. Saya suka makan masam dan kering. Nasi tanpa kuah, ulam. Buah mangga, oren, epal hijau, jambu batu. Asam pedas, kerabu mangga, masakan tempoyak. Sbb saya tak suka bau bertumis, saya sesuai Mihun singapore, Mihun budak sekolah, sandwic telur buat sendiri dgn roti whole meal, susu kambing, biskut lemak. Tu je sy ingat

1y trước

Saya tak amik apa2 supplements. Doktor yg prescribed ubat utk hb. Doktor offer Ubat gastrik, saya tak nak.

Sama la saya sis skrg .. Sbb mulut pahit . Makan makan pastu kejap msti mual muntah. Badan x bertenanga. Lemah lesu. Pagi pagi nk bngun subuh lg dh bangun dgn rasa penat sangat padahal baru bngun tido 😂 kadang2 nangis . husband selalu pujuk “ biasala mengandung tahan la” .