Zincofer?

11weeks, before this I consume only asid folic, then after checkup kat KK, doc give me this is zincofer, for tambah darah. but after i consume, early morning i keep on mual and muntah. Sgt tak selesa nyaa ?? and selera makan pun takde. Risau it gonna effect the baby ?

19 Các câu trả lời

I tukar ambil iberet beli dekat pharmacy sekotak ade 30biji harga dalam Rm25. Tapi sebab ade kes low hb so i ambil twice a days. Pagi sebelum subuh sebiji then makesure gap 2 jam baru boleh breakfast. So ambil jam 530 then by 730 onwards or sampai office dah boleh breakfast laa. Then sebiji lagi ambil before tidur.

hb saya pon makin lama mkin low..jd sy google cara utk tingktkan hb..so sy try amik pati delima setiap pg bsama ubt yg nurse bg iron & vit C shaklee lps 2mggu g check up alhamdulillah hb naik terus dr 10.3 - 11.0 then sy consume kurma & kismia jg..saya juga ambil supplement shaklee utk ibu hamil

Sama dengan saya.. Sebab stok di KK habis utk acid folik, iron dan vit. B doktor bagi zincofer. After consume, mmg kepala pening, loya. Mula2 ingatkan sebab apa, stop zincofer ok je.. So mmg xambik dah.. Skrng ni consume maltofer, sekali sehari. Mudah sebab chewy perisa coklat.. Ok je..

6y trước

sb minta tukar mmg kat klinik takde stok ubat yg 4jenis tu.. zincofer mmg xleh langsung nak telan wpun time nak tido.. lgsg tido pun xboleh sb mualnya lain mcm

saya pun mcm tu juga mase awal2 ..smpai kene admit ward 2 hari😔..(pertama kli tido hopital )...sy muntah2 teruk sgt..mkn muntah mkn muntah...sampai ambil cuti 3 minggu..and sekarang kandungan sy masuk 13 minggu..sy dh semakin ok..muntah ad..cume dah kurang..sy makan buah...

ramai juga komen2 dr para ibu yg Zincofer ni memualkan.. Sy sndiri makan iberet yg dberi oleh Dr.. try minta Dr tukar ubat tmbah drah yg lain.. kat farmasi luar, ade Maltofer - perisa coklat. yg tu lebih mudah tuk dimakan sbb berperisa. tp tu kene rujuk Dr dlu la utk sukatan dos.

6y trước

patotlah saya baru sehari makan zincofer tu terus muntah malam. padahal sebelum ni mmg takde ape alahan pun. lepas buat buku merah doc terus bg ubat. saya makan jela. tp mlm tu terus muntah segala makanan 😅. saya baru tau pregnant. 17mgu baru upt detect double line 😅

Sama la macam saya dulu. Memang rasa tak larat sangat sebab lepas makan mesti muntah. Lepastu saya tanya kawan kawan & biras, diorang kata stop dulu tapi kena bagitau doc nanti masa checkup. Alhamdulillah lepas bagitau, doc tukar ubat. Sampai sekarang makan ubat tu okay je 😊

6y trước

Oo sama la.. sy pun bru minta tukar ubat td.. doc bg ubat yg sama

saya pun sama pd awl makan zincofer mmg muntah habis pastu bgtau doktor dia suh beli iberet dkt farmasi.. so far makan okey xmuntah.. doktor pun ade bgtau tindak balas bdn seseorg dgn zincofer mmg akan jd mcm tu.. ade org xmuntah tapi pening sakit kpala...

Me too. sy check up di KK then my hb is low. so nurse bagi unat zincofer tu,mmg keluar hbs lepas makan. jadi,sekarang sy try makan 2 jam selepas makan malam. my nxt appointment pada 18 Feb ni,so i'm gonna tell my nurse that i want to change the pills.

Mula2 sy mkn acid folic, then bertukar kpd obimin, makin bertambah usia kandungan hb makin drop, Doc tukar kpd iron+vit b tapi sy tk blh terima, sy beli sendiri maltofer jenis tablet di farmasi, sedap, rasa mcm gula2 coklat, hb pun makin ok 🤗

its normal..but if it getting worse,u can buy another kind of madecine for increasing ur hb at the pharmacy...then just tell ur doc that the one they give were no suitable 4 u...n one more thing,,eat guava a lot..its really helping!