nk meluah je jangan kecam

Sejak sy pregnant ni, berat badan makin naik, tambah2 bile raya hritu ada la yg tegur makin kembang katanya pdhal dh tau kite prgnant, lepas je dari tu sy terus rasa down insecure.. lepas kita brsalin badan akan kurus balik tak? sampai sy rasa nak cepat2 je beranak. hmm sy rasa insecure bila tengok org badan kurus cantik, sy kurus je tapi tak la gemuk mana berat 73 muka je kembang ,bila org tegur time beraya dgn mak mertua kata nanti menyusukan anak badan tetap gemuk sy terus down smpai harini. jangan kecam ya cuma sedih takut suami pandang perempuan lain. tapi sy brsyukur dpt mengandungkan zuriat dia.

80 Các câu trả lời

Puan, awak minta dikurniakan tubuh yg sihat wal afiyah utk diri dan kandungan. Minta doa juga dikurniakan suami yg bertakwa, soleh dan penyantun yg mencintai puan kerana Allah. Begitu juga sebaliknya. Kisah saya (ambil pelajaran) : Saya berat tak naik sangat semasa hamil. Just 3 kg je naik. Anak pun keluar 3 kg. Sy hamil dan bersalin pada usia 40-an. Kategori ibu hamil berisiko sbb umur lanjut utk hamil . Salah satu risikonya ialah GDM. Dan ya, saya diuji dgn GDM semasa hamil. Dan kena tahu, 50% ibu hamil GDM boleh diuji dgn diabetis slps bersalin. Slps bersalin, berat sy turun mendadak. Saya mengadu pada nurse & doktor, mereka kata sbb itu hikmah penyusuan anak dgn susu ibu. Bila berat saya dah 49kg (unintended weight loss) , sekali lg saya mengadu pada nurse dan doktor dgn alasan saya risau sbb family sy ada sejarah kanser. Doktor sarankan buat 5 jenis blood test. Result ok. Doc suspect diabetis. So, kena ulang OGTT dan result nya; 10!= pre diabetis. Memang salah satu simptom pre diabetis ialah unintended weight loss. Sekarang saya tengah usaha diet low carbohydrates no sugar. Sungguh, diet ni sangat mencabar di kala saya masih fully direct breast feeding anak, anak masih seperation anxiety, so nak masak sendiri ikut LCNS tu agak mencabar. So, jangan ambil peduli apa org kata, jika tiada GDM, teruskan amal gaya hidup sihat dan pemakanan sihat juga doa yg sihat, ok. Doakan sy dpt reverse pre diabetis dgn baik tanpa mudarat 🤲

Biasa hormon masa mengandung ni akan buat perasaan kita makin bercampur2, cepat emosi dan terasa dgn kata2 org. Semua ni dri awk je sebenarnya nak kena terima pendpt org mcm mna, kita tak boleh nak hlg org nak berkata2 mcm2 dgn kita. Jangan pendam, lebih baik awk luahkan smua perasaan yg awk rasa tu dgn suami awk hrp boleh bantulah melegakan skit perasaan awk. Jgn lah insecure dgn diri sendiri smpi tefkir smpi ke situ, yakin lah suami awk tu kawin awk bukan tngk paras rupa awk tp tngk hati awk. Jgn start bersangka buruk sebelum awk slow talk bincang dgn suami. Pengalaman ibu2 mengandung x sma, ada yg lps beranak badan kembali kurus, ada yg kekal berisi dan mmg susah nak kurus sbb kita menyusukan baby kita.. Saya pun jujur bnyk je yg bagitau makin kembang, tp sy btl2 xde perasaan nak risau psl ni sbb sy enjoy semua moment2 saya mengandungkan anak ni. Klu awk pandang dri sdut negetif hal ni, maka negetif laa dlm fkiran awk. Tp klu awk faham dan terima ni lah yg berlaku utk semua org bila dah mengandung dan bersyukur maka fkiran awk pn akan positif. Awk stress2 psl ni baby kat dlm pn boleh rasa kot. kesian baby. semangat ya, jgn insecure sgt..

1y trước

betui sis saya time raya mkn ja selagi boleh mkn,abaikan mulut2 org yg mengata janji kita dgn baby kenyang dah hehhehe

Tak perlu terasa sis bila orang cakap kita gemuk time pregnant. Hormon masa pregnant tak sama dengan orang biasa . Kita makan untuk dua orang . Nanti dah bersalin , jaga makan kalau nak slim balik . ☺️ jangan banyak makan fastfood . Makan ikut pyramid makanan . InshaAllah dapat berat yang awak nak . Diet cara yang sihat . Awak dapat nutrisi anak pun dapat juga time menyusu tu . ☺️ saya dulu berat dari 43kg masa 39weeks 65kg. Orang cakap saya itu ini , saya peduli apa . Janji anak dalam perut sihat cukup makan . Bila checkup doctor kata anak oke . Sudah cukup bagi saya . Lepas bersalin turun 50kg . Saya diet ikut pyramid makanan , anak pun sihat walafiat time menyusu . Setiap bulan naik 1kg . Sampai lah berat saya turun balik 45kg . Sekarang rezeki yang ke dua . Berat naik 54kg . Orang cakap itu ini lagi , sampai kata tak ada guna kau diet gemok balik . Saya diam jeee . Janji cukup makan . Anak dalam perut pun cukup makan . ☺️

Kenapa masa menyusu badan tetap gemuk pulak? Memandai je mertua awk. Menyusu badan boleh membantu ibu2 jadi kurus tau. So awk boleh start belajar cara menyusukan dengan betul. Tp kebanyakan orang masih gemuk sebab masuk lebih daripada keluar (makan berlebihan daripada mengeluarkan susu) dan sy rasa tidak menjadi masalah pun pada waktu itu sbb ibu2 mmg memerlukan banyak tenaga so tak apa banyak makan. Nasihat sy, waktu masih ingin mengandung/ menyusukan/ menjaga anak ni tak apa badan berisi sikit dengan syarat kita sentiasa bergerak menggunakan semula lemak kolestrol dan gula dalam badan sebagai tenaga sbb sebagai ibu kita mmg perlukannya! Org tegur awk buat pekak je. Sy ckp ni bukan sbb sy seorang yg gemuk. Sy seorang yg kurus kering tp sy rasa tak ada masalah untuk wanita berstatus ibu untuk jd berisi. Org yg cakap2 tu mulut jahat naw. Bukan guna tenaga dia untuk jaga anak kita nanti

insyaallah sis boleh kurus balik kalo berpantang dgn betul lagi lah kalo menyusu badan,, saya pon ade jugak pengalaman yg sama dgn sis,, masa tu sye tgh bersiap untuk bersanding kenduri belah laki,,tapi sye bunting pelamin,, so time kenduri belah laki sye dah ade isi,, berat pon memang naik sbb selera makan,, dtg pulak mak angkat cakap sye berisi,, nampak gemuk.. masa tu sye dah siap2 nak sanding tggu masa je nk berarak,, sye rase down sgt² time tu, sampai sye tanya balik lah semua org okey tak badan sye,, rase mcm nak lari je tak nak sanding time tu, yealah org ckp kite berisi dah gemuk,, walaupun dye tau kite ni pregnant tetap jugak dye ckp cmtu,, time hari sanding pulak tu..kenapa ehh dye perlu ckp cmtu, sampai sekarang masih ingat lagi tiap perkataan dye tu,, tak tau lah masa tu terasa sbb tgh pregnant ke ape kan,, tapi tulah pengalaman

hi sis saya pun berat skrg 73kg, berat masa buka buku pink 64kg. Skrg dh 33w. Kaki, jari² tangan jangan ckp la mengembang dari second trimester lagi. tapi Alhamdulillah bp, urine semua ok. bezanya muka saya tak ikut kembang sekali even masa scan sonographer ckp baby boy. org ckp klu mengandung baby boy mmg akan mengembang muka semua tapi saya xambk kisah pun 🤣 lantak org nk ckp apa asalkan kita enjoy pregnancy journey kita. normal badan akan naik masa pregnant as long ibu & baby sihat. sblm buka buku pink sy pakai baju size S/M skrg 33w baju size XXL dh 😂 Dr pun bising dh berat naik mendadak sebulan sampai 3kg tapi sy ambk nasihat² yg +ve. bersyukur dapat merasa bawa perut, mengandungkan zuriat sendiri. jangan stress² ya kesian kt baby 😊 semoga dipermudahkan urusan awak sekeluarga

faham sis, takpa mcmna pun, besar ke lebar ke,asal baby dlm kandungan sihat, cukup sifat. bila dh pregnant ni, anggap je badan ni bukan kita punya, nk control tak boleh, kdg2 bila control nnti hb rendah lah, underweight dan lain2.selagi dr ckp ok,continue je. nnti dlm pantang pun kalau nk jaga ok je kna maintain sbb nnti takut susu drop pulak. lepas 2 tahun baru pasang badan balik, betul2 rasa badan tu kita under control balik. selagi menyusu badan, insecure tetap ada, mengelibih la apa la. tp fikir positif, jihad, husband kalau betul syg, ikhlas, nmpk isteri susah payah jaga anak, inshaAllah dia akn fikir bnyak kli nk buat hal. doa yg baik2,niat yg baik2.inshaAllah.semoga segalanya dipermudahkan. nk dapat semua sekali gus mmg susah, fokus satu2. inshaAllah

dulu sy pun mcm tu. berat masa hujung trimester 3 kandungan kali pertama baru 49kg. tambah² berat bila pregnant anak ke 2. sampai masa sy pregnant anak ke 3,selera makan kuat sgt. berat booking buku pink 68kg. tp bila disahkan ada gdm,sy diet utk cantikkan bacaan bsp. dr situ berat sy turun tak pernah naik sampailah sekarang sy dah bersalin. anak sy skg masuk 3 bulan,berat hilang 10kg. jiran² tegur sy tanya sy sakit ke,atau ambil apa2 supplement. tp sy ckp dah biasa diet. dr makan sekali 2 pinggan penuh,skrg dgn sesenduk nasi sy dah kenyang. gula pun cut terus. ada masa cheat diet,tp tak selalu. memang dah biasa makan sedikit. sis try la,menyusu baby berat pun cepat turun. yg penting mesti pastikan makanan yg dimakan berkhasiat

pedulikan je kata2 negetif dr mereka..mcm sy dlu sblm kwen n pregnant berat 45kg kalau naik pun smpai 47kg je. ms pregnant bila bby msuk 5 bulan..trus berat naik smpai 65 ke 68kg mcmtu .lepas bersalin dpt berat ideal 54kg..jd xkurus sgt mcm ms zmn bujang dlu sekeping je org kata dgn muka cengkung. la ni pp dh berisi.. alhamdulillah..jnji ank dgn kita sihat dan happy alhamdulillah..husben kita kekdg dia ok je .tp org keliling je sibuk duk mengata nk bg kita risau... in shaa Allah nnti lepas bersalin kurus la balik nnti .. tp pape depends juga kalau amik perancng kluarga ada tu ia maintain kurus ada tu akan jd berisi lepas ambil ubat perancng kluarga .mcm sy..sy merancng sndri .mg dpmudahkan segalanya amiin..

Suka hati lah nak gemuk ke kurus 🙄 Sebok mengkomen badan orang, dah orang berbadan dua ni biasalah nak bagi zat dekat baby, nanti baby kita gemok comel, diorang jugak sebok nak mencium pipi anak kita tuuuu, geram pulak. Awak pon jangan hirau apa diorang kata 😬 biasalah mengandung ni naik berat, it's nature of pregnancy! Yang penting dalam naik berat ni kita takde penyakit membahayakan diri & baby okay 🥰 Pantang nanti boleh je kurus, kita pantang betul2, strict jaga makan time pantang nanti 😬 saya dah 86kilo, due akhir bulan mei ni. Memang aim nak kurus time pantang nanti, harap menjadilah hehe, apa2 pon, yang saya nak elak nanti is good mental health and tak meroyan time pantang nanti 🤣