Kurus walaupun susukan anak..

Hai momy2 blh sharex tips nak kurus wlwpun menyusukan baby, sy rasa down sangat bila naik pjbt org kata sy gemuk lagi wlwpun dah beranak, sy dah besalin anak ke3 kali ni susah betul nak susutkan badan..Siapa xnk kurus kan tapi org2 ni suka perli bila nampak kita gemuk..org yg tegur saya tu pun gemuk & xpernah beranak lagi..

9 Các câu trả lời

First of all, tahniah kerana telah melahirkan 3 anak yang sempurna. Badan awak telah melakukan keajaiban yang tak ramai wanita dapat lakukan. Second, mulut orang tak akan dapat ditutup. Awak kurus ke, gemuk ke, cantik ke, hodoh ke, kaya ke, miskin ke, mesti akan ada orang nak kutuk. Sebab memang hati dia jahat. Kalau betul lah dia kawan kita atau keluarga kita, mereka terima seadanya. Kita gemuk tu menyusahkan dia ke? Kita gemuk tu ada buat dia sakit ke? Takde kan? Awak bersabar ye. Kalau saya, dah lama saya balas balik ‘ala kau gemuk sebab makan. At least aku gemuk sebab pernah beranak’. Eeeii geram pulak. Anyway tapi kalau betul awak nak turunkan berat, cuma kena banyakkan bersenam, kurangkan makanan segera dan air bergas. Nasi boleh makan takde masalah tapi janganlah portion sampai 2 pinggan. Amalkan yang sihat. 1/4 nasi, 1/4 protein dan 1/2 sayur.

Saya pun sama awak. Tahun lepas bersalin bulan 2 badan mencanak2 naiknye. Org sekeliling n kwn ofis kata nie baru anak sorg badan dah naik mcm nie. Mmg terasa sgt masa tu ye lah sensitive tau bab badan nie. Huhuhu. Sampai sy hilang confident la. Baju semua pakai plus size. Lpas beberapa bulan tu, sy dah nekad, turun sikit pun jd la. Sy work out x de la heavy pun. Pergi jalan2 petang/ weekend, jaga pemakanan, alhamdulillah turun sikit n nampak perubahan. Tu pun org sekeliling tanya knape turun berat badan, ada masalah apa2 ke, ada ke susu badan lg. Such a busy body! Konklusi nye awak, apa yg awak selesa, just go with it, jgn fikirkn org sekeliling, org sekeliling nie mmg tgg time je nk downkn kita. Bila awak dah bersedia nk turunkn berat badan, u go do something, kalau x ready lg, its okay. Nobody owe nothing from u.

biasanya yg suka sgt komplen pasal penampilan org ni pdhal sah sah tau org mengandung/baru bersalin dh sibuk2 komplen psl bentuk badan org.. org2 mcm nii dorg sbnrnye insecure dgn diri sendiri. dorg x bahagia dgn diri sendiri. cara dorg nak pujuk hati mcm tuelaa, komplen org lain spya dorg rasa puas dpt merendahkan org. just be happy wit yourself, meanwhile.. pelan2 jaga pemakanan & senaman ringan.. in shaa allah, badan akn kembali ke asal walaupun x mendadak. slowly but surely.. 👌🏻

haha.abaikan je sis.saya lagila suami sendiri cakap kurus lps bersalin Dan selalu bising suruh makan banyak2 sbb anak menyusu badan.masa mengandong kembang.fikir yg positif je sis sbb saya langsong tk pakai bengkung sbb czer.tkdela geleber sgt perutnya

Mulut orang mmg susah kita nk tutup sis, kalau saya buat tak tahu je. Bukannya sis makan minta duit dia pun kan, abaikan je toxic people gitu. Sampai bila² pun kita takkan dapat puaskan hati orang sekeliling kita. Just be yourself ok 😊

First of all, kena berani sembur balik si mulut puaka tu. Jgn biar nampak lemah. Aduhaii lemah betul aku bila dgr org ejek org lain gemuk pdhl diri sendiri gemuk. 2nd, reduce Carbo intake. 3rd, avoid sweet drinks

cakap kat dia "awak body shaming kan saya. Nak kena tindakan ke? " Dlm masa yg sama puan cuba hingga jaya utk dptkan berat badan ideal ye. Enjoy your journey.. pedulikan kata org

xpe jgn putus asa..buat xtahu je..teruskan bg anak menyusu...badan kita ambk masa nk kurus...just kurangkn mknn Manis,berlemak n berminyak....inshallah turun berat

ok la tu sis sy lepas bersalin menyusuhkan ank makin kurus mcm tengkorak 🤪

2y trước

itu lah. anak dh nk masuk 3 tahun,tgh pregnant skrg ni. asyik nk menetek je lagi. padahal susu sudah tak da🥲