nk meluah je jangan kecam

Sejak sy pregnant ni, berat badan makin naik, tambah2 bile raya hritu ada la yg tegur makin kembang katanya pdhal dh tau kite prgnant, lepas je dari tu sy terus rasa down insecure.. lepas kita brsalin badan akan kurus balik tak? sampai sy rasa nak cepat2 je beranak. hmm sy rasa insecure bila tengok org badan kurus cantik, sy kurus je tapi tak la gemuk mana berat 73 muka je kembang ,bila org tegur time beraya dgn mak mertua kata nanti menyusukan anak badan tetap gemuk sy terus down smpai harini. jangan kecam ya cuma sedih takut suami pandang perempuan lain. tapi sy brsyukur dpt mengandungkan zuriat dia.

79 Các câu trả lời

Sy sblm mengandung 52kg.. skrg 33w4d 75kg. Sy rendah saja 150cm. Nasihat sy jgn amik kisah org nak ckp gemuk ke apa. Enjoy ur pregnancy time! Kt luar sana beribu lg ppn yg xdpt rasa apa yg kita tgh rasa skrg. Even they’re struggling with ttc just to have a baby. Klu awak rasa insecure sb suami pandang wanita lain, awak kena terima. Fitrah lelaki mmg suka tgk wanita cantik, seksi. Nafsu diorg mmg ke arah itu. Jd, jgn la awak sedih. Kita jd wanita yg kuat tuk anak2, utk diri sndr. Sy selalu remind diri sndr cmtu. Sy pun remind suami sy juga, klu dia rasa nak cari wanita lain silakan. Tp jgn menyesal. Sb sy xkan u-turn sb sy pun boleh buat apa yg dia buat. Jd, jgn byk fikir yer. 😉

Dear, yg penting zuriat tu. I pun cepat je cenggeng org kata gemok ke apa. I akan usha org tu padat. Dia tahu laa kita terasa terus dia minta maaf. Lepastu tak berani ckp apa apa dh. I ttc 3 tahun. Alhamdulillah tahun ni Allah bg peluang merasa. I tak kisah dh apa org nk ckp. Janji baby i sihat dan kuat je. Alhamdulillah jugak now anak i buat i tak larat makan nasi. So i mkn noodles je. Or protein. Enjoy je dear. Nanti u tak pregnant pun org tanya jugak. Suami u buat hal jugak. Pokoknyaa kita tak boleh puaskan hati semua org. Org yg akan appreciate kita if dia betul syg kita. I tak kecam tau. Just stay 💪🏽 💪🏽💪🏽i pejuang kurus jugak .

semangat dan sabar ye sis abaikan apa org nk kata..berat saya pun 73kg skrng masa pregnant 65-70kg je lpas bersalin 65-68kg dgn ketinggian 150cm ada yg perli saya gemuk xkurus² dan pendek tp saya abaikan...lagi satu kalau ada yg kata menyusukan anak tu boleh naikkan badan abaikan org tu fikirkan tentang anak kesian kt ank tu...kalau saya biar je org perli gemuk pendek ke apa yg penting anak saya dapat susu badan secukupnya dan enjoy je badan saya macam ni🥰..suami pulak kena main peranan jaga perasaan isteri jangan terlampau dengar kata² org even mak sendiri family sendiri..jangan insecure dan stress sangat tau sis🤗

1y trước

biase yg ejek2 kita ni badan dorg lagi besar 😅

terpulang dari diri sendiri.. sy prgnant ank pertama berat asal 49kg-50kg tnggi 164cm naik ke 80kg(myb sbb ada gdm)🤣🤣🤣tapi bila bby dh lahir sy jga mkn,,senaman.. Alhamdulillah dpt berat asal..baby x mnyusu badan pun time tu..bila prgnant ank ke 2 plak berat naik xsmpai 70kg wlaupn mkn xingat dunia,,gdm pn x.. skrg bby dh 4bulan,, berat turun 54kg.. ada 4kg lg nak buang.. tp sy blm on diet / buat senaman sbb bersalin ceaser & sy hold dulu diet tkut susu badan xda nutrisi sbb anak menyusu badan.. So kesimpulan dia nak kurus usaha la kn.✌️✌️

org yg tegur tu xpk perasaan org ke..? saje nk nyakitkn ati lah tu... sy tak suke org mcm tu..sy ade je anak sedare yg tibe2 kembang, tp xde la sy spai hati nk kate dia dpn org rmai...tp sy tgk mkcik dia yg lain tu, slumber je tegur dpn kami2 ms raye tu.. sy tgk muka dia pn da merah.. tp bile dia tgk sy, sy buat xdgr je.. rase nk mrh dkt org yg tegur dia kembang tu.. mcm la bdn dia cntik sgt nk judge bdn org... dia kembang xpla da anak 2.. yg tegur tu, xpnh ngandung, xpnh beranak bdn da kembang mcm org ank 10. mulut jht tula, spai ke tua xde anak.. pdnmuke

kenapa perlu nk terasa? abaikan je mulut org tu.. dh pregnant mmg la gemok klau sy x terasa pun sy cuma senyum smpai skrg dh 20w org ckp sy nmpk gemok skit, tapi sy senyum je gelak² hahaha.. malas bgtau org yg kita tgh pregnant.. abaikan jugak mulut mak mertua ckp tu.. sy lps bersalin anak 1st dpt kurus mcm msa skolah.. kurus lagi dri sblum pregnant tu.. sblum bersalin 83kg lps bersalin dpt 53kg.. btw sy jgk menyusukan anak smpai 2thn.. elok je kurus walaupun setiap masa asyik nk mkn.. skrg tgh pregnant anak 2nd chill je malas lyn apa org ckp..

saya lagi gemuk 110 kg sebelum pregnant bila pregnant turun 8kg , tp tetap angka 100 🤣 awak mudah je nak kurus , saya ni lagi gemuk. saya abaikan je manusia2 camtu , adik2 suami saya kurus² saya rilek je sebab suami pun ckp nnt lepas beranak cuba kecikkan sikit , cuba survey ubat kurus lepas beranak nanti saya tengok produk aysya ape tah dulu badan dia 200kg , skrg badan dia 70kg++ perut ramping ya amat pakai korset je dia pun baru lepas beranak. jangan stress² , kalau org kata awak gemuk cakap je ada kawan lain lg gemuk. janji sihat sudah

awk kira ok lg 73kg.. saya ni.. xmengandung pon org kata mengandung ka..haha sbb gemuk.. nseb la tinggi saya 165 bulat tu mmg la tp alah jnji ank sihat kita ok.. xpa dh.. skrg berat saya 100++ sampai kena warning la dgn doktor... org kata nanti time pantang.. pantang betui2.. tp jgn la smpai seksa diri..kesian ank..apa2 pon utamakan diri awk dgn ank... tp jgn la xjaga pantang tu.. lg 1 kita menyusu nnt dh bakar kalori.. tambah jaga pantang.. dh makan makanan sihat..insyaallah boleh pnya.. saya doakan awk n saya kurus lps lahir nnt

Abaikan je sis. Jangan fikir negatif jugak tentang suami kita, semua tu boleh jadi doa, tak elok. Doa yang baik-baik je tau. Kuatkan semangat untuk baby. Saya tak fikir banyak sis, kalau saya cuma fikir nak besarkan amanah Allah dengan baik. Jangan down sis tak baik untuk kesihatan terutamanya baby, kesian dia nanti terkesan. Kuatkan semangat kerana amanah Allah sis, mulut orang kita tak boleh kawal, lagi-lagi yang warga emas ni, kita anggap je lah tu cara mereka nak beramah 😊 Jangan stress dan down tau tetap kuat!

Abaikan ape orang cakap sis .. lpas bersalin habis pantang apa smua , buat balik badan . Itu azam saya lpas bersalin lah 😅 saya pun selalu org tgur , double chin makin naik , nurse tegur tangan tembam apa smua . Its okayy, pregnant kan keje pun nak makan jee 🤭 saya pegi cek setiap 2 minggu naik 2kilo lebih . Nurse pun pening . Sabar yee . Gemok boleh kurus sis ☺️ semua tu perlu kan proses . Janji ibu dengan anak sihat2 jee , biar org nak kata apa .. semoga dipermudahkan urusan ..