xnak vaksin anak & xnak ambil perancang

sblm tu jgn kecam sy.. sy bkn anti vaksin & bkn xsyg anak.. cuma xnk bg suntikan imunisasi atas sbb2 peribadi sy jg xnk ambil prncg sbb xkisah beranak rapat.. usia pun xmuda sgt klu nk jarakkan kehamilan sy baru melahirkan anak 15 mac lalu.. vaginal delivery (vaccum & episiotomy) soalan sy, knp kita d lrg beranak rapat? byk yg rapat sy tgk ok sj kedua, klu rzeki mgandung lg, ada mslh x utk buka buku pink jika anak first x ambil suntikan imunisasi

17 Các câu trả lời

1. Mencegah tu lebih baik dari merawat. Vaksin tu sendiri salah satu primary prevention dari segi penyakit. betul doa tu penting, tapi usaha kita untuk elak anak dari penyakit kene fikir jugak 2. boleh nak rapat2 tapi kene faham yg rahim kite pon boleh burn out same macam kalau kite pakai kasut selalu. rahim boleh rupture (pecah) and nyawa ibu dalam bahaya. badan org lain lain, mungkin ada yg ok. ada yang tak ok. ape ape pun sentiasa doa kat Allah ape yang terbaik. kita merancang Allah sebaik baik perancang. enjoy your motherhood journey sis ❤️❤️❤️