Perlu ke ?

Saye sekarang 26 week dan mengasuh baby umur 1 tahun 1 bulan. Baby yang saye mengasuh ni baru pandai nk berjalan. Bile hari saye jage die je mesti saye akan rasa sakit pade bahagian ari2, tpi bile die cuti dkt bahagian ari2 saye tu okey je. Saye ade prgi klinik, doktor scan bby okey je cume yg sakit tu dkt bahagian otot bwh perut ni dan doktor nasihatkn utk berehat dan stop utk jge baby sbb kdg saye ade dukung bby tu kn. Doktor tk bagi angkt bende2 berat. Act, saye baru je jage die semule dalam sebulan. Sebelum ni saye stop jage die sbb kluar spotting mase awal trimester hritu. Rase kesian pulak dekat parent die nk cri pengasuh lain klau saye stop jage die dlm mse terdekat ni. Saye ade bincg dgn husband psal bnde ni dan husband ckp last jage bulan ni. Tapi tu lah kite ni fkirkn org pulak 😂 Saye risau org ckp saye ni mengade tak boleh nk buat krje lebih skit. Ini kandungan saye yang ketiga, yang 2 lagi tu gugur mase awal trimester. Kalau ibu2 dkt tmpt saye ape keputusan ibu2 ye ?

19 Các câu trả lời

sy Ms mngndung Kali pertama Pon sy mengasuh Anak buah sy.sy mngasuh time tu Anak buah sy Umo dlm 6 bulan ke 7 cmtu.even pregnant sy ttp mngasuh sbb dh syg cm Anak sndiri plus berslh ngn kak ipar takut Susah plk nk Cr pengasuh lain. tapi xde rezeki, sy miscarriage masa 8w. awl2 tu keluar spotting je.time scan kantung cantik aje.and yolk sac Pon dh Ade cuma belom ada heartbeat.ms tu doktor ckp ad sedikit drh beku sekitar Rahim sy n doktor Suh bedrest. tapi sy xbedrest bebtul,like ad jugak la dukung Anak buah sy tu.. sy pikir ank buah time tu Bru 6 bulan lebih so xberat sgt and xpe kalu dukung even suami sy dh larang..and last sy gugur sis..Lps gugur tu mmg menyesal sgt²... rs berslh ngn suami sy. bila Kali ni Allah bg lagi rezeki zuriat. sy dpt tahu je mngndung suami sy tegas Suh sy rehat je. dia xbg sy mngasuh dah.and kak ipar Cr pngasuh Bru. Alhamdulillah ank buah sy tu okey je duk ngn pengasuh Bru tu.budk tu Pon skrg dh setahun lebih dah skrg... skrg sy 28w. sy nk angkat/dukung Anak buah sy tu suami mmg marah..jd sy xberani dh nk angkat /dukung even sy rs larat je. nasihat sy,sis jgn rs berslh pd parents tu.. InsyaAllah diaorg akan jumpa pengasuh yg Bru jgk nnti. drpd kite mnyesal dikemudian hr,baik kite berhati² awl² lagi.kalau suami kata xpayah mengasuh dh.. bincg lah ngn parents budk tu baik². sbb ni isu Nye kesihatan kite sis.. sis boleh bg alasan doktor Suh rehat.kut jd pape yg Susah sis.yg sakit sis..

dengar nasihat doctor & untung suami awk pun prihatin. jangan menyesal kemudian hari. kesian diri sendiri dulu sis, masa awk tak mengasuh bby tu,siapa yg ambik alih jaga? bila badan dah bg hint, kena rehat betul2. jgn mcm sy nanti menyesal tak sudah. usia kandungan sy 20++ jugak,sy aktif buat keje itu ini, dukung ank la,buat tu buat ni.. kdang pangkal rahim kita tak kuat utk tampung, apa lagi bila baby makin berat. bby sy pun dah selamat kembali kpd penciptaNYA. so better safe than sorry 🫰

Ikut ckp husb awak.. awak & kandungan adalah priority skrg..bkn anak org lain.. Kalau sy jd mak bapak bby tu sy akan paham.. org tgh pregnant, nak nak pulak bbynya tgh lasak.. Awak pun ada history previous pregnancy tak jadi, so rasanya this time, focus diri & bby.. ibu2 lain cuma blh bg pendapat, lainnya atas awak sndri.. tp yg pasti, priority utama skrg ialah diri awak & bby, brulah org lain..

beraninya sis..dh ada sejarah gugur 2x...sptutnya kene ambil berat utk yg ni...saya plk yg risau..sbb mcm kes saya jgk..2x gugur..bezanya, saya xdelah mngasuh ke apa..cuma kerja ofis je...saya bincang dgn husband, husband sruh resign...utk jaga yg ketiga ni..bedrest je..smpai skrg buat keje rumah pon xde smpai paksa² diri...btw saya skrg dh masuk 3rd trimester..smoga kita semua dalam jagaan Allah selalu 🫂

Stop mengasuh sis. Pentingkan anak awak dari anak org. Parents budak tu nanti depa pandai la cari pengasuh lain. Kena faham situasi awak. Jgn kesian dekat org sampai kita yg mudarat nanti. You dh 2 kali miscarriage. Kiranya you punya pregnancy mcm ade risk jugak ni. So better take care of yourself betul betul. Dr and husband dh bagi advice. Please dengar ckp dorang.

Prioritsekan diri sendiri n anak sis.. drg ade anak n xperlu nk isau ape pn.. kalau sis tolak drg blh je cr tmpt lain.. jgn asyik kesiankn org smpai diri sendiri terbiar.. sblm tlg org tlg diri sndri dlu. Kdg kte kesian kt org mcm2 tp org xpk pn pasal kte.. sb tu ape2 hal pk diri sndri dlu n utamekan kluarge sis dlu.. sis kne belaja untuk say “No” tanpe ase bersalah..

saya pon awl ii mngndung ngasuh juga kandungan dh masuk 5month saya stop ngasuh.. lebih baik awk stop ngasuh bdn awk perlukan berehat sebaiknya takperlu dukung anak asuhan tu saya pon tkpernah dukung anak asuhan wlaupun syg dkt dia.. awak berbadan dua risau lah dukung ii anak ni.. awk perlu berehat dah nak bersalin tu. jaga diri baik baik tau

Sebelum nak kesiankan org, puan kesian diri puan dulu. Lagi² pernah gugur. If puan tak kisah, puan boleh terus jaga. Biasa nya org yg pernah gugur ni akan berhati² dan elakkan diri daripada sebarang kerja berat/sebarang kemungkinan berlaku Jaga baby tak mudah Better puan jaga je dulu diri puan yg tgh mengandung skrg

sy kerja taska . uruskan bby . tp bawah sthun la.kdg mmg dukung utk mandikan ke apa . tp sy mmg takkn dukung menekan keperut , sy tampung berat bby tu guna tgn . kdg kalau terlalu aktif perut sy jd mgeras . kalau sthun tu dah besar . jgn bykkn dukung . sbb berat dah . kalau bole stop je jaga . jgn pduli ckp org .

takperlu kesian pada parents baby tu patutnya parents nya yg kena fhm dngn keadaan awk yg tgh sarat mngndung, if anything jadi menyesal tak sudah nanti sis, lebih baik berhenti ngasuh. jaga diri &keselamatan awk dn baby dahulu kesian pada diri sendiri dahulu baru kesian dkt orng..