Bab nafkah

Saye nak tanye nafkah yang suami patut bagi dekat isteri tu memang duit ke ? Sebab haritu family saye ade tanye saye "berape nafkah sebulan laki kau bagi, saye cakap takde tetapkan sebulan berape tapi die (suami) cakap nak beli ape2 amik je duit tu." Lepastu family saye cakap "tak boleh macam tu nanti ape2 jadi cth die (suami) buat perangai ke, ade pmpuan lain ke kau ade duit simpanan." Saye tak bekerje memang suri rumah sepenuh mase dan takde ape2 bisnes, komitmen bulanan pun memang suami yang uruskan. Saye takde pegang duit untuk bayar semue komitmen bulanan. Tapi tiap2 bulan kalau saye ade nak makan atau beli ape2 suami suruh je amik duit dalam acc die.

24 Các câu trả lời

dulu masa xkerja jd Suri rumah suami bg nafkah seratus dua kat sy. zaman ni, kalau suami da sediakan rumah, makan pakai cukup so duit Tu ehsan suami. Suami Sy x bagi nafkah duit yg byk tp dia sediakan semua Tu. sy da berkerja balik tp duit sy mmg fully utk sy. nafkah pun kalau dia X bg skg sy x kesah sgt sbb dia 100% tanggung keluarga. tgok balik, suami cakna X keperluan kita? kalau dia culas, mtk la seratus dua setiap bulan utk keperluan diri.

Entahlah. Bagi saya kata2 family ni boleh jadi racun utk rumah tangga awak. Nanti akan ada perasaan syak wasangka dengan suami. On the other side, awak renung2 kan kata family awak. Andai kata something happen (minta dijauhkan ya), at least awak tak sehelai sepinggang. Nasihat saya, cuba buat something yg boleh buat income. Tak perlu banyak pun, at least ada. Ada duit, nanti, cuba laburkan dekat asb ke,tabung haji ke. At least ada pulangan

nafkah xsemestinya dari segi wang pun. bg sy suami sis buat konsep yg sama..cuma dia xde bg wang fizikal. as long as apa yg isteri nak beli (cth: keperluan diri), suami tunaikan. mcm sy dan pasangan pjj, tiap bln suami transfer saja, jarang bg wang fizikal). tapi ada juga isteri yg nk pegang wang sendiri..itu blh diusahakan dgn join dropship produk cthnya. ini just utk saving sndri sahaja. utk keperluan diri, anak..wajib guna duit suami

nafkah ni depend dgn kemampuan husband sis, kalau dia mampu dia bagi byk . kalau tak sebaliknya. n nafkah ni pun byk jenis, mcm pakaian, tempat tinggal, brg kita etc. mcm saya, bila gaji dia mmg pas kt saya utk kira semua benda , kalau cukup lagi ada la nafkah utk saya n anak sbb zaman skrg ni kan brg mahal. so situ la kita saving sikit tapi kalau kata nak duit simpanan cmtuh , maksud kita la kena back up dia. tolong dia sikit.

memang batu api kalau ada orang masuk campur hal rumah tangga orang. lagi2 family sendiri. kita orang perempuan kena bijak walaupun tak bekerja. kalau nak pegang duit sendiri, terpulanglah suruh suami bagi dalam bentuk fizikal (wang) atau transfer.

nak duit simpanan kalau suami buat perangai.. kena bagi berapa ribu sebulan tu? itu kena kerja la kalau nk suruh ada backup mcm tu dah sedia semua pastu kena bg duit asing tu plk kalau suami mampu blh la, nafkah bukan wajib duit semata

10mo trước

kan, org luar mmg senang bw masalah. kata isteri tak kerja tak sumbang duit lah. kata suami kena bg RM lah.. penat dengar mulut org ni.. sedangkan apa yg isteri kat rumah tu buat kalau dinilaikan kena brp ribu gaji tu? kat dunia ni wujud kerja sebagai tukang cuci pengasuh anak pendidik anak semua2 tp kesian kan, isteri buat semua tu tp tak kerja... suami pulak dah bayar 100% siap ada add on lain tetap dikata tak boleh gitu..kena gini2..

Instead family awak suruh minta duit nafkah kt husband awak, better lah mak ayah nasihatkan awak pergi bekerja. Adalah duit simpanan sendiri. Masa tu pun kalau husband buat hal, ada simpanan. Zaman skarang duit mengalir mcm air sahaja. Nk beli barang, barang2 pula mahal.

Family sis tu yg toksik sbnarnya. Nafkah duit tu xwajib pun janji suami tu dah sdiakan tempat tinggal, mknan pakaian smu. Klau dia nak bagi duit blanja as nafkah klau dia mampu pun xde hal juga. Klau xde pun xpe janji smua yg wajib dia dah sediakan.

Lepasni jangan citer apa apa dekat family berkaitan awak dan husband. KECUALI, berlakunya keadaan yang memudaratkan spt penderaan dari segi emosi/fizikal ke. Kita simpan kita. Parents ke keluarga kadang boleh mempengaruhi pemikiran kita.

nafkah ni banyak cabang. kalau husband bagi mana yg mampu pon kira nafkah. bukan ada ketetapan setiap bulan. next time kalau family tanya cuba untuk tidak jawab boleh elakkan. takut ada selisih faham awak dengan suami