Muncung itik

Saye nak tanye kalau selalu doktor nak check pangkal rahim kite kan doktor selalu pakai yang muncung itik tu kan, muncung itik tu boleh buat keguguran ke ? Saye pernah 2 kali pregnant kene check pakai muncung itik tu sebab ade keluar spotting, lepas bape haritu saye gugur.

2 Các câu trả lời

puan keguguran disebabkan spotting/bleeding & sbb janin tak sihat/kerosakan dlm pembentukan janin. bukan sbb spekulum tu. spekulum tu masuk takat ruang vagina kita je, mcm mana bila kita bersama suami kan, tahap spekulum masuk mcmtu juga. keguguran/spotting tu berlaku dalam rahim jadi takda kena mengena pun dgn mulut itik. mungkin lepasni puan kena betul2 bed rest bila dpt tahu pregnant, jgn buat kerja berat/byk bergerak. & jarakkan sebelum pregnant lg supaya rahim betul2 pulih.

1y trước

setuju

Tak lah. Jika ia boleh buat keguguran, takkanlah hospital masih menggunakannya dalam pemeriksaan dan rawatan? Hospital tak menggalakkan menggugurkan kandungan, kan? Keguguran ni banyak faktor. Jika puan baca FB Dr Imelda, banyak info bermanfaat mengenai elakkan keguguran ni.

1y trước

setuju cakap puan @nuur. saya buat swab keputihan pakai muncung itik tu sebanyak 3x awak. alhamdulillah kandungan sy okay smpi bersalin. xde spotting apa2 selepas muncung itik keluar awak.