Refer pakar o&g

Saye bru lepas gugur and doc suruh follow up dgn pakar o&g. Boleh saye tahu kenape ye kene follow up dgn pakar o&g dan utk ape ?#ingintahu #bantusharing

15 Các câu trả lời

kdg2 boleh jdi banyak sebab sis. mungkin dia nk suruh pakar tgk kot ada tertinggal lagi baki2 dlm rahim so kene bersihkan betul2. atau mungkin juga dia suh follow up dgn pakar sbb nk cek masalah kesihatan awak yg menyebabkan awak gugur. mcm sy pun sbelum ni 2x gugur mmg dia suh follow up pakar. pakar tu just tanya history saya, penyakit yg sy ada, scan dlm rahim haa gitu lah. sbb gugur ni kan boleh jdi mcm2 puncanya so kalau followup pakar tu mungkin sedikit sebanyak boleh membantu awak utk tahu kenapa gugur ke atau boleh membantu awak utk perancangan mengandung akan dtg.

2y trước

Ni saya setuju

sbb maybe doc nk make sure darah/janin tu mmg betul2 clear dari rahim..kalau masih ada sisa2 dalam rahim dalam jangka masa panjang, mungkin boleh menyebabkan jangkitan kuman dan seterusnya menyebabkan komplikasi ataupon keadaan puan yg diperlukan untuk refer ke pakar o&g.. Untuk nk tahu dgn lbh terperinci, masa jumpa pakar o&g boleh tanya direct dekat pakar tu ☺️

sis dah banyak kali keguguran ke? atau ada masalah apa²? saya pernah keguguran,tapi tak ada kena follow up dgn o&g. mungkin masa saya keguguran tu,kantung semua dah keluar sendiri. doctor cuma scan tengok ada darah lagi yg tertinggal atau tidak..kena tahan wad pun 1 hari je.. tak apa,sis pi je tarikh yg docter bagi tu. nanti doctor mesti jelaskan kenapa..

2y trước

Saye dh 2 kali keguguran. Kali pertame sbb kantung kosong, kali kedua sye tak thu yg sye pregnant. Yg kali pertame gugur tu tk d&c mmg kluar hbis doc ckp.

Masa sy dulu refer pakar o&g sbb takut kandungan anggur . Kalau betul kandungan anggur perlu sentiasa f/up supaya next pregnancy tak berlaku lg . Tp alhamdulillah masatu kandungan sy normal cuma baby tak berkembang ikut weeks . Semoga dipermudahkan urusan sis ☺️

2y trước

Sorry ya sis . Saya pun tak reti nak explain mcm mana sbb banyak sgt faktanya 😅 sis boleh google ya tentang kandungan anggur / molar pregnancy ☺️

Maybe dia awak tahu apa punca keguguran awak, sy 2 kali gugur dan skrg pregnant balik and now follow up dgn pakar o&g dekat hkl, doc akan check semua sekali nak tahu apa yg lemah dlm badan nti senang nak rawat awal2 🤗

sy pernah kna D&C, gugur 14wks... follow up dalam 6bln tu.. ambik darah, scan, pap smear... Drg ambil berat punca knp gugur tu... testing termasuk gula, HB, byk jgk..list lupe dh.. good for you. Free lgi. Everything will b ok.

2y trước

Alamak bnyk nye 😅 pap smear tu sakit tak sis ?

mmg mcm tu..sy pun lps gugur hri tu doc bg app utk jmpa pakar o&g.. skdar utk cek je..depa nk pstikan smua okay lps d&c

byk kali gugur ke? selalu yg follow up pakar ni bila ada something not okey. dlm surat follow up takda mention ke?

Mngkin doktor sruh sbb nk tau complete miscarriage atau bukan sis,,lbih baik tnya doc tu ya☺️☺️

Hi mommy. Boleh tanya dengan doc yang merawat puan ya untuk tahu kenapa kena refer pakar o&g.