Terpaksa stop depo

Saya terpaksa stop depo walaupun anak baru masuk 6 bulan Saya dah tak tahan bertekak dengan suami Suami cakap saya ni dah jadi tak boleh dibawa bergurau langsung Asyik nak marah dan merajuk Gurau sikit, jadi baran SEBENARNYA SAYA TAK MARAH PUN! Saya more to takde mood dan terlalu penat Ada satu malam tu kami bertegang urat Saya tengah masak makanan baby Tengah potong sayur Suami cakap "buat bubur kosong je la" Saya yang tengah potong tu stop terus tanpa respon apa-apa, saya simpan semula sayur Dia tiba tiba cakap "ha marah la tu" Sedangkan saya tak marah pun Saya cakap saya tak marah pun kenapa asyik cakap saya marah? Sebelum ni memang saya kerap takde mood sebab saya penat kerja + penat jaga baby + penat urus rumah tapi saya bukan marah dia Saya balik kerja kadang baju pun tukar dalam keadaan rushing sebab nak urus baby Mandi jangan cakap la memang tak sempat Sambil bf anak tu kadang saya tertidur sebab penat tapi bangun tidur saya urus rumah pula Basuh botol tukar pampers bagi makan anak mandikan anak Saya kadang penat je tapi selalu kena tuduh baran tak tentu pasal So lepas saya kata tak marah tu saya diam tak bercakap sampai lah anak menjerit cari saya Suami cakap "dah dah la tu" Saya menangis teresak-esak cakap "tu je ke yang awak nampak dalam diri saya ni? Kuat baran? Merajuk? Awak ada nampak tak isteri yang korban satu badan ni untuk awak? Nampak tak isteri yang kepenatan urus rumah? Nampak tak isteri yang nakkan belaian awak nak tidur sebelah awak? Saya hadap segala side effects depo ni sebab nak melayan awak!" Dia cuma respon "ya..ya" Saya sambung "saya nak balik rumah mak saya. Dulu masa berjauhan sibuk nak dekat dengan bini. Bila dah dekat, cari gaduh. Lebih baik kita berjauhan" Dia kata "ala salah faham je ni. Biasa lah kawin banyak salah faham" Saya minta maaf tapi saya dah mati rasa Sebab bukan sekali saya kena tuduh baran dan marah-marah tanpa sebab Setiap kali dia tuduh tu la saya cakap saya tak marah pun saya just penat tapi dia buat lagi dengan alasan bergurau Saya hanya kepenatan tapi dia langsung tak ambil tahu Nak offer tolong buat kerja rumah jauh sekali Sejak dia buat hobi main game dia balik memang menjadi-jadi kami bergaduh tapi dia tak sedar langsung tu punca dia Bila main game sampai lewat malam esok pagi sibuk mengantuk lah letih la Bila saya minta tolong dia buat saya rasa bersalah minta tolong dia Contoh dia akan main game dulu baru jemur baju Lepas tu bila saya tegur dia pasal tidur lewat dia bagi alasan jemur baju Padahal boleh je dia skip game tu, pergi jemur baju then tidur lah kenapa dia nak kena petik pergi jemur baju sebagai penyebab dia tidur lewat? Bila saya betul marah dia kata semua tak boleh semua dia buat semua salah Dari situ lah dia kata ini semua effect perancang dan minta saya stop cucuk Saya baru je inform misi saya nak stop cucuk Lepas ni suami nak salahkan apa lagi saya tak tahu lah Saya penat hadap "salah faham" ni

17 Các câu trả lời

sye rse awk burn out, sye pnh alami nye, tmbh2 bila ank Df, tido mlm pon xlena.. siang pnt kje,blk kje urus ank,kdng ad trmiss out dgn rumah, dh kne tgur ngn suami, jrk rumah dgn tmpt kje amek mase sejm ke 2jam, ad 1 mse sye trllu burn out, sye brnti kje, wlpn dh lbih 10 thun sye kje, tp stlh ambik mse untuk pikir,ape yg sye prlu korban kn untuk mnjge rumah tangge sye..sye buat kputsan brnti kje, suami bkn tk tolong,bkn tk tolk ansur,tp die pon kdng penat balk kje, kje 2-3 hri blk rumah xberapa kms, sye hnye mmpu buat mse tu mne trmmpu,slbih nye sye cuba rehat..tp sbnrye xrehat pon..otak sye penat. bdn sye penat, sye xthu tiktik kt mne sye blh rse lega, dan segar blk..hari2 sye pnt. tp alhamdulillah..mngkin ni yg jln hidup sye, sye dah brnti rh stgh tahun, tk pernah sekli pon kami suami isteri gduh trok, ape2 blh bncng elok2.. emosi sye lbih stabil, sng dibawa bncng, bosan tu biasa..sbb kte biasa kje,tp sye mmg cari kje yg blh wat dr rumah je..santai2

Dulu masa sy awl-awl kahwin, suami pun spesis kaki game, mmg hari-hari gaduh. Pulak tu time tu, dk rumah mertua. Suruh ank dia buat keje sikit masuk baju dlm mesin basuh je, pun mertua bising tanya mana bini, knp bini x buat. Sy dlm hati da apahal x blh buat keje pulak. Skrg dk sendiri, mmg senang nk suruh ank dia itu ini, itu pun liat lagi. Sy nk bgtau awk, jgn rasa bersalah utk suruh suami awk itu ini. Jaga ank ke, basuh baju ke, sidai baju ke, masak ke, kemas rumah ke. Jgn rasa bersalah. Lelaki ni kbnykan common sense kurang. Sy x cakap semua lelaki ye. Tp mostly common sense sgt kurang. Jadi, kalau awk x puas hati apa2 dgn suami awk, awk kena cakap, cakap betul2, cakap detail2. Walaupun perlu perlu repeat bnyk kali. Sbb kita hidup dgn suami bukan nk sekejap, sebolehnya seumur hidup.

2mo trước

Setuju ni.. Bahagi tugas

suami saya pernah mcm suami sis. main game smpai lewat malam, cakap takleh bergurau dgn sya sbb saya selalu badmood, kerap bergaduh sbb dia kurang faham saya. awal2 anak saya masih baby mmg sy burnt out sangat. suami bantu tapi lambat2 sbb lebihkan game. sy stress. tapi lama2 saya cuba berdamai dgn keadaan. saya biarkan yg mana kerja rumah sy tk sempat buat, sy suruh suami buat walaupun lambat. saya cuba duduk mata ke mata bincang dgn suami apa saya rasa, apa yg sy nk dr suami. mmg dia kurang faham, sy kerap ajak suami berbincang walaupun dia kdg buat muka. lama-lama suami sy faham keadaan sy dan dah tak ckp sy cepat marah. sabar ye. cuba ajak suami berbincang. semoga baik-baik sahaja buat sis❤️

Awak tengah burn out ni 🥺 Awak, kalau boleh ajak ya husb jaga sama2 anak tu. Buang rasa bersalah tu. Ni tanggungjawab bersama. Saya faham sangat. Kita isteri ni bukan nak harta juta ringgit pun. Cuma nak difahami dan dihargai. Awak cuba dulu ya, pillowtalk dgn husb. Bincang baik2 untuk dia slowkan main game. Main bila keje dah siap ke, lepas tolong awak settle rumah ke. At least, list keje rumah awak berkurangan. And yes, kerja husb ni sometime bukanlah sebaik yang kita nak. But at least kita boleh kurangkan. Give and take. Try ya mommy 🫂 Ya Allah, mudahkanlah urusan mommy ni uruskan anak dan rumahtangganya.

Bukan sebab depo sis. Saya dulu amik depo juga tapi stop sebab darah tak teratur. Sis memang burnout. Sebab handle anak and urus serba serbi kerja rumah. Saya yang tak buat kerja rumah, and ada orang tolong handle baby pun kadang moody tak pasal sebab emosi kita lepas bersalin ni memang macam macam and cepat triggered. Badan kita tak fully recover lagi. Kurang kurang 2 tahun lepas bersalin baru kita slowly dapat diri kita balik. Stay strong sis. Jangan paksa diri. Buat setakat mampu. Panggil suami, duduk bincang apa yang sis rasa sebenarnya. Minta tlong kalau penat. Jangan buat semua sendiri.

sy cucuk depo 1 tahun je sepatutnya 2 tahun , sb sy mcm sis cuma sy x kerja byk kurung kat umah suami pon x membantu dan main game mcm sis lama2 sy yg sakit , jd sy punya nasihat baik awak rawat mental awak sblum lagy teruk , mcm sy da xbole patah balik kna makan ubat seumur hidup . psl ubat depo ,sy xbole ambik sb kepala sy x berhnti pusing da mcm vertigo tp sy jenis lasak , sakit2 pon bagun buat kerja ,sebulan tanggung sakit kepala non stop , sakit tulang belakang lagy,mmg seksa sgt da stop depo Alhamdulillah period dtg menentu dh kepala pon x sakit da ,sakit urat tetap sakit sb sy x berpantang

2mo trước

sis nk tanya vertigo ada kait dgn depo jgk ke? sbb sy kena vertigo dua kali sepanjang cucuk depo.. suami sy suruh stop jgk sbb kesian tgk sy takleh bangun langsung

Saya pun tengah on depo 😖 benda kecik pun saya nak sentap tapi saya macam lantakkan je perasaan tu. Sometimes terlepas jugak kt laki saya sebab perangai dia bergurau tak kena tempat 😤😤🙄🙄 sampai saya marah betul saya cakap saya macam ada mood nak bergurau ke? 😂 dia gurau kasar kadang.. kitonyo sensitip 🫠 Saya plan nak stop sebab badan macam kena pam walaupun selera makan saya sama je macam sebelum ni.. 😖 cuma stress sangat sangat sebab rambut gugur banyak sangat dan baju banyak tak muat 😔 saya plan nak tukar iucd tapi tu lah period tak datang pulak 😭

itu stress sebab burnout penat uruskan semua. dah tu taknak cucuk depo buat nya termengandung lagi tak ke jenuh, jaga satu pun dah nak ribut rumahtangga. kalau taknak cucuk depo start makan ubat awal, jangan bersama dulu bulan tu, tu pun kalau yakin boleh makan ubat on time hari2, kalau terskip jangan terkejut la lekat. kalau tak yakin baik pergi pasang iud, takda punca nak salahkan perancang dah sebab iud ada yg copper bukan hormon so tak effect mood. laki kalau kaki game ni memang berantakan rumahtangga, jangan la sampai terlekat lagi satu, mau gila mak uruskan semua.

sy tak pakai depo tak pakai perancang apq tp sy pun mudah marah, terutama bila penat. sy rasa bkn sbb depo. puan letih. andaikata puan stop depo, dah plan nk guna apa plk? if puan stop depo, suruh husband plk pakai perancang, jgn bini je kena usaha pastu bini emo ke apa salahkan itu ini. kena jaga elok2 tu kang tersangkut lagii stress plk. sabar ye puan 🤗

saya amik depo memang kuat emo..lagi2 burnout jaga anak..bila stop depo saya rasa saya lagi terkawal bab2 emosi..tapi kalau bab suami, memang saya direct cakap dengan suami..biar dia tahu saya ni penat..saya xsuka pendam2, biar cakap lepas janji saya xmental nak hadap sorang2