Saya dah banyak berubah....

Sejak melahirkan anak januari lepas, saya dah banyak berubah. Physically of course lah, badan dah tak gebu macam sebelum beranak, rambut gugur, aset pun dah tak tegang.. saya dah jadi malu dan insecure untuk bersama suami. Yang tu dari segi luaran. Perubahan lain ialah perangai saya. Saya jadi cepat marah, terlalu sensitif sampaikan suami saya pun jadi tertinggi suara sebab saya marah dia. Kadang-kadang dia tanya nak makan kat mana je tapi saya jadi naik angin dan saya marah dia "jangan tanya saya. Mana-mana pun boleh", dia tanya lagi "kat sini boleh?" saya marah lagi, saya cakap "jangan tanya. Saya just nak makan je saya lapar sangat sangat" Tuhan je tahu betapa saya rasa nak tampar diri sendiri sebab menjawab macam tu dengan suami. Memang patut saya kena marah. Ada sekali tu anak tengah meragam, suami nak bagi susu botol kat anak, saya tegur dia kepala baby kena tinggi sikit.. banyak kali la saya tegur tu.. dia marah saya dengan suara tinggi "ENOUGH IS ENOUGH" Terus saya terdiam dan menangis.. dan semestinya saya tak bercakap terus dengan dia.. sejak tu kalau dia buat apa-apa kat baby pun saya diam je.. saya dah tak berani tegur atau cakap apa-apa dan trigger kemarahan dia. Sekarang pun saya dah banyak berdiam. Saya cakap pun bila dia je bercakap.. saya rasa lebih baik macam tu... takde lah saya akan buat dia stress ke apa.. Dia tanya saya ok ke tak pun saya jawab "ok je" dan takde cakap apa-apa dah lepas tu. Saya masih peluk dan salam dia macam biasa sebelum dia pergi kerja.. cuma dah tak seceria dulu.. Saya pun dah tak banyak berbual dengan dia.. Dulu sebelum saya tidur saya akan peluk suami saya lepas saya tidurkan anak.. kadang-kadang kami scroll tiktok sama-sama. sekarang saya dah tak boleh buat macam tu. Saya rasa bersalah. Lepas tidurkan anak saya terus tidur tanpa cakap apa-apa. Mungkin suami saya lebih layak dapat isteri yg lebih baik... sebab banyak kali dah saya buat dia stress, marah dan serabut.. Nak kata postpartum depression, baby saya dah nak masuk 2 bulan takkan la ada depression lagi kan..

7 Các câu trả lời

Postpartum depression can go up to 1year dear. Bertahun2 pun ada sis. I pun pernah je rasa macam tu, sometimes we feel too tired/ rasa macam kita tau semua apa yg baby kita nak and of course la sbb kita yang lahirkan, kita susu kan and we take care of the baby. Its normal to feel that way. How about, next time selalu remind diri awak, bila your hisband say something/ bila awak nak cakap apa2, take a deep breath and say it. And bila dia ask anything, take a deep breath and reply. Communication is important in marriage. Tambah2 lagi bila dah ada anak. You both need to raise the kid together, fasa membesar anak lagi challenging. Try to sit and talk to each other, everytime terlepas cakap/ terlantang suara cepat2 mintak maaf and hug each other. InsyaAllah semua ok dear. Waktu solat, mintak dengan Allah supaya perliharakan rumahtangga, semoga baik2 saja because this is one of dugaan

tu postpartum depression la sis.. bley blarutan smpi 2 thn.. ape yg sis buat sbijk mcm yg sye buat.. cpt marah, ade je yg hsband buat x kne.. ble kte tw kte x ok, cpt2 bgtw hsband jgn pendam...ble mood ok, ckp ngn hsband psl mood awak, ape yg awak rse, mintak hsband sabar byk2 sbb perubahan yg awak lalui.. its takes some time utk rse ok balik.. Dpt suami baik, sis ptut bsyukur, bknnye doa suami dpt istri lain.. trust me, awak yg mnyesal nant.. skg nie sme2 usaha utk berbaik.. cbe utk control marah awak.. sis pun bru 2 bln lps bsalin.. emosi x stabil lg..

4mo trước

ye sbb tu slalu ingtkn suami tyme tgh2 baik nie.. ckp bykkn bsabar dgn karenah awak.. awak pn tgh blaja cara nk uruskn emosi..

Betul awk postpartym depresstion dan mungkin aek penat xcukup tido. Awkpn rasa diri awk lainkan. Bincang dgn suami take turn mlm2 jaga anak. Lps awk menyusu biar dia sedawakn dan dodoi dll. Awk kne cakap dgn suami. Awk boleh bgtau nurse masa check up nti. Nti diorg atur jumpa pakar dan advise utk awk

Saya pon rasa camtu. Baru2 ni mmg saya nangis teriak sebab burnt out, stress cepat marah, sampai saya ckp ceraikan je saya sebab saya rasa saya tk boleh jd ibu yg baik utk baby. Saya tk sure saya ni meroyan ke tak 🥲 doa baik2 semoga kita kuat ibu2 dan diperbanyakkan kesabaran 🤲🏻🙂

4mo trước

Saya nak cakap yang saya takleh nak jadi isteri yang baik.. Entah lepas ni pun kalau ada next baby saya takut makin dahsyat perangai saya dan jadi gagal untuk hormat dia sebagai suami.. dalam hati saya cakap "kalau nak marah-marah cakap tinggi suara macam ni lebih baik berpisah je.. at least takde dosa dah"

postpartum depression bukan dalam pantang je, boleh berlarutan sampai bertahun kalau tak rawat dengan betul.

4mo trước

Saya kena inform nurse ke sis Saya taknak bergaduh dah..

PPD boleh start berbulan, even lepas setahun pun. better sis dapatkan rawatan.

postpartum depression la tu