Gatal2 pd 2nd trimister

Saya sejak 2 nd trimister ni gatal sgt bdan.. Xgaru gatal, garu pun gatal smpi luka.. Ada spa2 thu tk krim sesuai utk hlngkan gatal dan luka

30 Các câu trả lời

saya pun senang gatal. sampai naik ruam2 sakit sangat especially celah2 ketiak, lengan, paha. memang sebelum ni pun ada mild eczema tapi tak pernah teruk pun. cuma sejak mengandung ni saya perasan senang gatal. so saya start dengan tukar sabun mandi kepada sabun yg gentle, saya guna sabun baby je 😅 deodorant pun tukar kepada yg gentle for pregnant mothers, saya beli mama's choice tu ataupun yg jenis garam/smelly no more tu je tanpa pewangi. sabun basuh baju pun saya cari yg gentle2. ni kalau saya la. so far alhamdulillah tak gatal bila dah tukar kepada bahan2 yg gentle. sbb saya terbaca, bila kita pregnant ni, immunity kita mmg down, sbb nak make sure badan kita terima elok baby. so kalau kulit kita mmg dah sensitive before this, dia akan jadi extra sensitive

3t trước

nota tambahan: yg jenis garam/smelly no more ni kalau kulit tengah pedih2 disebabkan gatal tu, saya tak syorkan guna. sebab dia garam kan, so kalau kulit luka, sakit bila pakai. guna mama's choice tu okayy tak pedihh. lepas kulit dah ok, dah tak pedih, boleh guna smelly no more/garam spray.

kna pakai lotion pelembap badan sis. boleh pergi beli kt farmasi, tanya pharmacist brand yg sesuai utk ibu pregnant, sbb kk xsediakan. eczema wktu pregnant ni mmg tu je ubat dia... kna pastikan kulit jgn bg kering and berpeluh.. klu umah ada ac mmg kna on la ac tu selalu... sapu lotion tu bukan time gatal smpai sembuh je.. kna pakai sepanjang pregnancy.. klu skip nt dia naik gatal balik... klu nk bagi stop gatal on the spot boleh letak calamine lotion atau tungku bhgn gatal dgn ais... yg calamine lotion atau cream ni boleh mintak ngan kk..

For me better puan pergi ke klinik atau boleh inform kpd doktor tmpt puan buat checkup. Kalau diorang x pasti boleh juga minta doktor buat referral ke pakar kulit. Boleh minta suggestion krim yg sesuai ikt masalah kulit. During pregnancy, kena hati2 beli krim pelembap. Sbb certain krim mengandungi steroid which is not good and boleh memudaratkan kandungan juga. Semoga membantu ☺️

3t trước

Tapi kalau pg dermatologist yg kk refer tu hospital pun dorang akan bagi ubat steroid. Bila cakap kita pregnant dia suggest sapu nipis2.

yaa sama laa sis kandungan Masi awl xplk gatal² bila nak masuk kandungan 12 minggu Smpai masuk 15minggu abis gatal badan Smpai luka² , terutama nya bawa susu abis luka balik² d Garuk , klo x d Garuk gatal plk kdg Garuk Smpai bdarah xsdar , bgtu jgk dkt perut adoii jem kpla pkir ubat sapu apa sesuai untuk ibu mengandung guna sbb tkut guna sembarangan

saya start gatal² msuk jaa second trim pling ketara bawah breast allah kdg smpai luka saya garu ni msuk 3rd trim dah mulaa gatal area perut pulak , bli moisturiser kt farmasi tk sesuai mkin naik pulak last² saya sapu calamine lotion alhamdulillah dah mkin okk byk tinggal parut jaa

3t trước

yaa sama² , mogaa bermanfaat utk awak yaa

😅sy bru jer potong cincinnkat jari mnis sbb smlm gatal..skli pagi ni bngkak mcm tangan gajah...punya lah skit jari2 bngkak tu...nngis wehhhh...gatal dr trimister 2 smpai skrg week 33...seksa..mndian pun brpa kli tukar..x blh kna debu..peluh sngat pun x dpt...pmbawaan mngandung...

Sy mmg ada enzema dr b4 pregnant lg, ni skrg tgh pregnant lagi teruk jadinya. Puas try n error guna produk yg ada. And now alhamdulillah lega dh.. Sy pakai sabun dove - sensitive skin, lotion & syampoo - nivea baby. Lotion tu memang kene pakai hari2 walaupun kulit dh semakin baik.

sy masa preggy kne gatal2 lg2 celah2 ketiak.. xbole pns berpeluh msti naik ruam2 gatal, garu smpai luka, pegi klnk doc bg krim sapu nama Candid B, alhamdulilla serasi dgn krim tu.. lps mndi atau nk tido sapu , lega x gatal..kt farmasi pn ada jual.. elak kn berpeluh

saya kene teruk 1 bdn, ni dh masuk 2minggu.. tp makin kurg skit cuma bila garu dia trigger jdi merah biji. doc kt hosp advise pakai aqueous cream, buat jdi sabun dan lps mandi lap kering dan sapu lagi, setakat ni mkin kurang dah. saya sbb alergi krim steroid.

cocoa butter je yg bole kot sbb xde bahan campuran pape ..jenis myk..bagus juga utk strect mark...sy dr awal pregnant guna minyak brand palmers tu...alhamdulillah strect mark n gatal2 xde langsung...atau sapu tpt2 gatal tu dgn powder agnesia merah tu..