Air kencing pekat

Hi, saya pregnant baru 16w.. saya nak tanya air kencing saya warna macam teh pekat tu.. tak apa ke ye? Normal ke? #seriusnanya #pleasehelp #bantusharing

14 Các câu trả lời

Tak normal…tapi setahu saya, setiap kali check up, klinik akan minta kita bg sample air kencing kan. Kalau result ok dan nurse pun x mention apa2, tanda kencing tak kotor la tu. Lagi pun, kencing kotor datang dengan beberapa simptom. Saya pernah kena sekali. Rasa perut macam bloated, sakit yakmat nak berjalan pun terbongkok2. Jernih tak semestinya sihat, keruh tak semestinya sakit. Tapi apa pun, saya nasihatkan puan banyakkan minum air kosong dan jangan tahan bila rasa ingin kencing. Lagi kerap kencing, lagi kerap kita bersihkan salur kencing tu.

cya 20 week sma mcm yg sis ckp tu air kencing pekat mw blng wrnah darah bkn jga sbp dy kcoklatan...tpi cya jnis yg blik² pergi kncing dn lama² oky da...lgi satu stiap kli mkn ubat iron tablet mmng akan bgtu air kencing cya...tpi bla cya tlpa ambl ubat tu air kncing mcm biasa ja kuning tda trlalu pekat...sblm preg sis prnh kna kencing kotor tanda dy tu lain sakit ktika buang air kcil blik² ke tandas tpi tak lawas xdpt berdiri klo brjln kna brbongkok je...

air kencing keruh makna nya kencing kotor . kene minum air sehari dlm 1 liter macam tu . and kalau minum air banyak and kerap kencing bole check . dari keruh dia akan pudar and akan jd jernih mcm tu

2y trước

setuju..

Kalau warna urine pekat mean urine kita kotor so kena banyak minum air dan jangan tahan kencing..yg urine dan penghadaman ok minum air rendman safron ..nnti g check urine result cantik.

banyakkan minum air putih dan jangan tahan kencing ..nak kencing ja pergi ja terus..supaya kncing normal..kalau x dapat mnum air putih minum air putih letak lemon sikit..

Kalau keruh memang kene jumpa DR sebab tu air kencing kotor.. Better go check lah.. Masa juga kencing ada darah..

mcm lain mcm je... klu teh pekat warna coklat banyak kan.. klu kuning pekat boleh lah agak sbb mkn ubat.

2y trước

🌻

apa2 ragu atau melarat jumpalah doktor tau. sy share pengalaman je, tak sama keadaan dgn masalah org lain.

kena bykkan minum air dan jgn tahan kencing risau ada infection kalau kencing kotor je.

consume lbh air sis.. daily. N jika blh try to minum air barli suam to clean it.