stress,takut,penat and sakit

Saya ngadung anak luar nikah tapi saya tak penah benci kerana saya ngadung anak luar nikah saya seronok nk jumpa nak jaga anak nih . Saya ngadung tanggung sorang2 tapi ade support dari mak ayah saya tapi laki yang buat saya ngadung tu cara dia tak tanggung tapi still nk bersama dengan saya. Saya ngadung anak dia pun dia tak pegang perut saya ataupun tanya pasal anak dalam perit saya . Dia jenis contral hidup saya nak makan minum dia pun tak bagi semasa saya ngadung dia cakap saya mkan banyak tak hbis bazir makanan and jdi gemok . Dia penah pijak perut saya and penah sepak peha saya sampai bengkak . Lanie nak dekat bersalin nih dia nak pi polis latihan 6 bulan dia bagi warning kat saya kalau saya makan minum berak kencing kena bagitau dia kalau tak dia pulang dari sana balik nak bunuh saya . Saya tak faham ade anak dia tapi dia tak care pasal anak nih kalau anak buah dia like anak kakak dia punya lah sayang cium dia tapi anak dalam perut nih tak layan mcm tu pun . Malam malam saya nangis saya pilih jdi single mom takut kne tikam belakang nnti anak pulak jdi mangsa kalau kawin hidup saya jadi binatang . Hal nih saya tak bgitau family saya pun saya risau future laki tu hancur saya pulak tak bernyawa . Terima kasih yang baca luahan saya .

71 Các câu trả lời

Hidup kita ni sis ada 2 pilihan je sis sama ada baik @ buruk. Kalau kita pilih utk jadi baik, kita perlu tinggalkan keburukan yg menghancurkan kita & cari panduan ke arah kebaikan. That means is cari kekuatan dalaman kita utk bangkit. Andai kata kita masih buntu, cari buddies @ orang yg layak yg boleh bg moral support& bimbingan terbaik utk sis. Pendek katalah taubat nasuha, dekatkan diri dgn allah. Allah takkan sia2kan doa hamba-Nya utk kembali kpd-Nya. Malah Allah rindukan rintihan doa dr kita sis. Jika kita pilih buruk pula maknanya hidup kita akan berterusan negatif & pastinya sentiasa dlm sengsara & terbelenggu. So, kita adalah kita & buatlah pilihan terbaik utk masa depan sis & baby yg bakal lahir tu. Sis lebih mengenali diri sendiri kan. So, do the best 4 your life. Life like beautiful rainbow

Maksud dia di sini tukar nama ayah ni dr nama berbin/berbintikan Abdullah ke nama ayah kandung rasanya.. Ni rasanya kena tanya kat JPN. Ada kenalan ni, ada anak luar nikah. IC dia berbintikan nama ayah kandung. Mmula xde org tau pun dia anak luar nikah sbb berbintikan ayah dia. Sehinggalah urusan sekolah, nama anak dia dlm urusan sekolah tu berbintikan Abdullah. Tiap kali ada surat, result exam ke apa, mesti berbintikan Abdullah. So rasanya, IC dia blh letak nama ayah kandung tapi dalam sistem kerajaan, urusan rasmi, dia berbintikan Abdullah x blh nama ayah kandung. Jd, mungkin dpt gak ditukar mcm ni cuma x tau saluran mana nak pg. Blh check di JPN.

sama dgn kes budak usm preggy ank luar nikah sorok dr family lepas bersalin nk bg kami adopt ank dia.. last mnit xleh bersalin normal kna emergency ceaser family dpt tau n ank dia kna jaga sndri.. ari² wasp sy ckp family xpeduli kt baby.. i can't do anything.. so nasihat sy terus terang ngn family takot mak awk x redha n jd ape² kt awk n baby.. cm kes bdk tu mak dia x redha selma bape bln mak dia cari dia sorokkn diri.. smpi raya x blik.. ingt jahat cm mna pon kite redha dr ibu bapa kna ada.. niat sy nk adopt ank dia sebb nk bantu baby dia tp xda rezeki sy..alhamdulilah skrg sy dh 20week preggy.. doakan sy ttc utk 4 thn..

5y trước

In shaa allah .. Sy akn cuba buat yg terbaikk ..terima kaseh sis ..☺

Saya takde pengalaman. Tapi apa yang saya tau yang saya baca and saya tengok some of my friend ada anak luar nikah, anak luar nikah tuh dilahirkan mestilah ber bin/Binti kan Abdullah. Atau Puan boleh bin/Binti kan dgn nama bapak Puan sendiri. Itu boleh check dkt pejabat pendaftaran nanti. Sebab anak luar nikah adalah anak tidak saf taraf, kena tau benda tuh bukan dr sudut law saja tapi kena tau dr sudut agama islam kenapa anak Itu tidak sah taraf. Anak luar nikah tak boleh suka suka nak tukar nama bapa. Silap ber bin/Binti kan, boleh jatuh haram/dosa seumur hidup nya kalau dia tidak tau mahramnya sendiri siapa. #justmy2cents

Sis ceritakan pada mak ayah dan family dia. Plan sama2 nak buat macam mana. Jgn harapkan lelaki tu lagi. Kalau sy jadi sis, sy report dia. Biar tak jadi polis tu. Percayalah cakap sy, dia dah senang nanti lagi dia x ingat sis dah. Sbb dia masih bujang. Senang2 boleh nak kenal org lain. Kalau dia ugut nak cederakan sis atau baby, sis boleh buat report polis jugak. Apa2 hal nanti akan berbalik pada dia. Dia takkan terlepas. Kalau lah dia cederakan sis sampai tahap bunuh, sis yakin ke dia akan jaga baby tu lepas sis takde? Lagi lah dia buat tak kenal je. Fikir elok2 sis.

5y trước

Saya biar dia berjaya sebb ape perangai di mcm nih tak boleh kerja lama .. Mak ayah dia pun benci saya laki tu ckp kt family dia yg saya dh buang anak nih taktau benci teroz ok lah benci2 lah saya tau anak saya kluar nnti tak payah nk pegg dia .. Saya nih cina tau masuk islam bru je masuk .. Mn lah mak bapak mentua tak minat amoiii nihh tambh2 dh masuk islam yela manusia sat baik sat jahat ... Biar dia berjaya sis saya ade plan lain ☺ thx u naaa support sayaaa❤

Maksud adik masih bersama tu, masih bersedudukan ke? Bagi akak lah kan, family 1st. Mak dan ayah adik masih boleh terima adik tanpa marah atau mmbenci adik, sedangkan lelaki yg buat adik mcm tu, masih bersifat kasar dgn adik. Adik bertaubat, dan ikut apa kata mak ayah adik. Lelaki tu biarkan dia, blm jadi suami, dah mulut n perbuatan pon kasar n jahat, klu jadi suami, waalhualam dik. Takut baby n adik lebih terancam. Biarlah dia dengan kerjaya polis dia tu. Harap lelaki tu insaf selepas abis latihan polis 6bulan tu.

5y trước

Saya dok dengn family saya .. Thx u sis ❤❤ bgi ayat support

boleh peegi klinik swasta utk detail scan tgk baby awak..sbb adik ipar sy,preggy luar nikaj jgk..bawah umur..masa mula taw dia preggy,mcm2 dia mkn ubat utk gugurkan kandungan,tp x jatuh2 jgk..dh nk msuk 7bulan,baru dia gtaw fmly..alhamdulillah,fmly ok dan boleh terima..kena marah masa awl2 tu,biasa lah kan..tp,bila dia selamat melahirkan,ank dia ada mslh sindrom down dan jantung berlubang..jd sy hrp sis boleh g klinik swasta utk scan tgk baby mcm mna..smoga baby sihat dan sntiasa doa yg baik2 je..

Boleh Klau nk berbin/berbinti kan bapak kandung cuma kne nikah sebelum kandungan masuk 2bulan keatas lebih pada itu anak Kene berbin/berbinti kan Abdullah .... Sbb spupu Sya ada mcm ni... Tpi nak kepastian bertanya lah yg lebih tahu sbb sepupu sya pun dia bertanya dkt pejabat agama, imam dan pejabat pendaftaran ... Atau sis boleh gabungkan nama anak dan bapak contoh nya : Nur minah Muhammad Syah binti abdullah ... Pape sis boleh tnya yang lebih pakar lah

lelaki jenis begini tidak akan buat awak happy and bukan jenis yg bertanggungjawab sis. jgn sengsara kan diri sis utk lelaki jenis begini.. kalo dia sayang, dia akan jaga n ambil berat tntang sis..jgn simpan lelaki jenis bgini walaupun anak dlm kandungan tu dia punya. sya byk kawan yg kene bgini..drg sengsara. sis masih ada family yg masih memahami dan masi care dgn sis.. sis kene kuat dan fikir yg terbaik utk sis dan baby sis tu.

better buat report. nanti pihak majikan dia mesti akan ambil tindakan kat dia. ingat suka hati jadi polis dia boleh buat mcm tu kat anak orang. awak please jangan jadi tok sanggup dia. biarkan dia buat mcm2 kat awk. negara kita ni ada undang-undang. lagi awk tu preggy mommy. kena ada penjagaan yang lebih pada badan. please buat report sayang. sebelum hidup awk lebih merana. ajar sikit orang mcm tu.

5y trước

kalau awak masih bertahan tak boleh nak cakap apa. tapi kena luahkan pada family terdekat. sebab orang macam tu kita tak dapat nak predict perangai dia kan. takut bahayakan diri and bakal baby awak sis.