?

Adik angkt saya pregnant tapi dia tak kahwin lagi , semalam nak nikah dh tapi takjadi sbb abg dia buat kacau , dia pergi tumbuk laki yg nk tanggungjawab ni then laki tu luka dkt bahgian tepi mata dia , adik agkt saya kata dorang nak nikah dkt thailand nanti , kira sah ke kalau dia nikah dkt thailand nnti? Sbb dia takde wali abg dia taknak jadi wali , so mcm mana ? Kena wali hakim ke? Tadi tnya dia berapa bulan , dia kata dah dua bulan tapi ayah tiri dia suruh gugur sbb tak cukup sifat lagi katanya , tak dosa haih pebenda laa , minta pendapat semua

13 Các câu trả lời

Suruh dia pikir elok2 kalau abg dia taknak kahwinkan sruh dia guna wali hakim..satu lagi jngan buang kandungan Tu nnti menyesal xsudah..perit kalau buang kandungan Tu first buang Kali ke dua kemunkinan akan gugur..sy pernah brpengalaman sy buang baby first sbb belom kahwin disebbkan mendengar nasihat org xberguna nn last2 kandungan kedua gugur akibat gugur first tu..sy harap awak nasihat adik awak supaya jangan buang nnti menyesal skarng sy Hamil ank ketiga disebbkan kesilapan sy dlu sy jadi trauma nn Kali ni sy xnk ulang perkara Yang sama..bagi sy lahh kan dah elok dah laki Tu nk tanggungjawab daripada lari sbb xnak brtanggungjawab..sepatutnya abg dia pikir elok2 dlu sblom brtindak kalau perut adik awk dah besar nnti lagi memalukan keluarga dia sekarang kecik lagi..bagitau adik awk jumpa je wali hakim insyaallah Allah permudahkan anak Tu xbrsalah pon yg Salah mak ayah dia je

Klau nk nikah kt Thailand..mna ada guna wali dh..klau guna wali baik nikah kt sini je..cuma lpas nikah kena daftar kt pjbt agama sini,spya prnikahan tu di iktiraf..klau jd pape..nk brcerai ke apa ke...pjbt agama ada rekod.. Cuma ada denda..berapa denda x pasti...tuk gugur kn kndgan tu fikir la baik².. Ada org tggu brtahun² nk dpt zuriat..klau gugur kn lpas ni blm tentu blh pregnant lg..so ni je peluang..jaga Elok² n bg didikan yg terbaik..brterus terang tu mmg pahit tp tu la ujian yg kena hadap bila dh lakukan kesilapan..semoga dipermudahkan segala urusan.

nikah kt sini tp guna wali hakim.. pegi pejabat agama bgtgu semua ni then nnti dia akan bg wali hakim.. sbb wktu pegi kursus kahwin hari tu ade penceramah tu kata kalau wali xnak jd wali, blh mntk wali hakim..

nak nikah kat mne tu takde masalah cuma nikah x sah masa hamil walaupun dengan orang yg bertanggungjawab. kena tunggu bersalin dulu baru boleh nikah.

nikah dkt masjid Songkhla . diiktiraf . blik Malaysia cuma daftar balik je , denda tu tktahu laa brpa . tpi tkde laaa smpai 10k tu .😅😑

Dosa tau walupun bbrapa bulan @ mngu gugurkn..Kne sahkn bernikh di msia jga..Nty mcm2 prosedure..Better ambik wali hakim

4y trước

Betul sis better bagi tau n jujur ngn isteri..

Kawin la dekat pjbt agama. Guna wali hakim.. Klau nikah kat thailand. Nak daftar malaysia susah. Kena bayar denda .

Kalau kawin dekat Thailand tak diiktiraf kt malaysia, nanti kalau nak daftar dekat sini kena bayar denda 10k.

Fkr sebelum gugurkan,anak itu tk salah... Tak salah nikah guna wali hakim...

Ya tuhanku... Jgn gugur kan sis.. Bagitau tu adik.....🤔 Hmm