mak mertua mcm tak betul

Saya just nak luah.. saya marah sngt ngn mak mertua saya.. anak saya baru sebulan lebih nk masuk 2 bulan, bole dia suruh suami saya bg nestum kat anak saya. Dia kata sbb anak saya lapar tk lena tdo. Mlm mmg selalu bangun. Dah la masa baru lahir dia suruh suami saya bg air masak kat baby saya. Sampai saya bergaduh dgn suami saya tk bg.. saya ckp kat suami saya mak dia saya tau nk jaga anak. Saya mmg pertahankn anak saya.. pastu kali ni suruh bg nestum plk. Tp suami blom ikut lg kata mak dia suh bg nestum. Mungkin suami masih fikir yg nestum tu bukan utk baby yg baru sebulan.. tp saya takut jgk suami suruh saya bg nestum sbb dia mcm tak tahan baby selalu bangun malam n tk lena tdo.. saya skrg ni tngh sabar mcm nak maki je mak mertua saya tu pon ada. Saya betul2 marah sangt skrg ni. Kalau suami ikut jgk kata mak dia suh bg nestum mmg kene pertahankan jgk! Apa2 pon kita kene pertahankn anak kita.. jgn sesuka hati bg nestum ke apa.. hanya bg susu badan atau susu formula je utk baby bawah 6 bulan.

45 Các câu trả lời

Humm sama mcm sy sis ada baru 4 bulan sruh mkn bubur nasi, nestum la. Rituu mntua sy bagi pisang 😣 kak ipar sy ckap anak nangis2 tu lapar la tuu, sy dah bagi susu dah dkt anak masa tuu. Stress dok uma mntua dah la ramai anak nak tdoq pon xboleh 😌

4y trước

Aikk dia pon tak kawen lagi dok hebohkan anak orang buatpe 🤬

biasa lah tu sis klau ddk ngn mertua mcm tu lah... sy dlu pon mcm tu jgk, ank merengek tgh malam sbb pempers penuh, kembung perut, nk susu, lepas tu tido... kekadang mmg time dia nk main waktu mlm tu... siang dia tido. semoga dipermudahkan urusan awak ye

4y trước

tak juga. sy mak sy sendiri sgt memeningkan, merumitkan & bermulut jahat. sbb dia rs dia mak so bebas buat apa sj.mertua sy jauh beza dgn mak sendiri. tp sesakit sakit hati dgn mertua, jauh lebih sakit ht,terasa hati & berkecil hati dgn mak sendiri. dia ada 1 perasaan yg mengecewakan sbb mak sendiri cmtu.

bby umr 6m baru blh mkn . kalau 2 bulan , kalau susu ibu x ckup boleh bagi formula . kadng2 baby meragam mybe sakit perut , pamper pnuh atau nak susu . kalau beralih bulan pun blh jdi . Maaf ni atas pengalaman saya mnjdi confinemt lady

nie laa klau dduk skali ngn mak mentua atau mak...memandai2 jea...yg seksa nnt anak Kita...elok sis dduk umah sndiri jea...berpantang sndiri...si suami Tue pulk jgn ikut sngt kata mak...ap pun pertahankn anak sis Tue...

Lau bby selalu mergam mlm tmbh ngn susu formula untk mlm untk elak dri suami terpk untk terima cdngn mak dia ruh bg nestm tu bb lau bf full memang bby kerp bngn mlm bb susu ibu kn mudah hadam jdi bby akn mudh rsa lpr

Si suami pun main ikut jer dah kenapa?..cari info dkt internet kasi dia baca utk kasi suami bijak sikit...org tua tu abaikan & sebolehnya jgn tinggalkan anak walau sesaat dgn manusia mcm tu🙋🏻‍♀️

macam saya juga tu anak pertama..bilang kunuk cepat gemuk kalau tu budak dkasih makan bubur..pdhal belom smpi umur 6bulan..tu LA aku tidak suka...dulu serumah dengan mak mertua...skrg tinggal sndri...

mak mentua mcm ni ok lagi kot rasanya mak mentu sy dlm kelambu pon masuk campur.. ni nak buka buku pink pun dia sruh lambat2 sdgkan wajib nth mcm mna nth kalau dh branak nnti

sebab tu saya x suka duduk dgn mak sendiri atau mak mertua. saya prefer dok asing dari org tua. ape2hal sendiri yg manage kehidupan family kita

Suruh doctor terangkan dengan mak mentua awak tu, biar doctor sekolahkan, nanti esok lusa anak sakit awak yang tanggung bukan dia.