mak mertua mcm tak betul

Saya just nak luah.. saya marah sngt ngn mak mertua saya.. anak saya baru sebulan lebih nk masuk 2 bulan, bole dia suruh suami saya bg nestum kat anak saya. Dia kata sbb anak saya lapar tk lena tdo. Mlm mmg selalu bangun. Dah la masa baru lahir dia suruh suami saya bg air masak kat baby saya. Sampai saya bergaduh dgn suami saya tk bg.. saya ckp kat suami saya mak dia saya tau nk jaga anak. Saya mmg pertahankn anak saya.. pastu kali ni suruh bg nestum plk. Tp suami blom ikut lg kata mak dia suh bg nestum. Mungkin suami masih fikir yg nestum tu bukan utk baby yg baru sebulan.. tp saya takut jgk suami suruh saya bg nestum sbb dia mcm tak tahan baby selalu bangun malam n tk lena tdo.. saya skrg ni tngh sabar mcm nak maki je mak mertua saya tu pon ada. Saya betul2 marah sangt skrg ni. Kalau suami ikut jgk kata mak dia suh bg nestum mmg kene pertahankan jgk! Apa2 pon kita kene pertahankn anak kita.. jgn sesuka hati bg nestum ke apa.. hanya bg susu badan atau susu formula je utk baby bawah 6 bulan.

45 Các câu trả lời

sy fhm situasi ni,sbnrnya bkn pasal nestum,ianya di sbb kn baby meragam mlm hari jd mak mertua x dpt tido,mak2 ni jenis cpat rasa kasihan melampau bila dgr cucu menangis,bg sy normal mak2 kita ckp cm tu,tp semua nya tpulang kat kita yg jaga ank 24 dpn mata,jgn lps kan pluang besar kn ank cra moden,kita ni sbgai menantu kna fhm 2 benda,dia mak kita pun mak,kita mgkin slh anggp rasa mak dia yg x betul cara,tp mengikut pengalaman mnjaga ank2 buah sy tau sgt,sbb ayah sy pun jenis yg sama,bila dgr cucu dia nangis,dia akn gelabah,sampai satu rumah dia bgbbgun sruh tengok cucu dia tu ada apa2 x kena ke,dn mak mula lh main peranan,cek lah mana yg x kena,mgkin dia nk susu,mgkin dia punya pempers bsh,kena rajin pantau anak wktu mlm,berkorban lbh skit lah, kebiasaannya baby nangis mlm ni kerana kembung perut,blh jd pemakanan kita mnyebab kn dia kembung,smua tu kena jaga,sbb tu lah kdg2 mak2 kita pandai2 bg cadangan nk bg nestum bagai,jd skrg sis dh tau semua pndapat dri ibu2 kat sini,jd sis kaji sikit2 lah,pas tu yg pnting suami tu kna bg dia bukak app ni jugak bg dia tengok apa kata pakar,kaunseling dri pakar tu penting,apa pun semoga sis dn baby sejahtera selalu,semoga mak mertua dan suami memahami sis seadanya,aamiin

selalu bngun malam, tido tak lena tu perkara biasa bgi baby.. dia terjaga mngkin ada sebab. antaranya nak susu, pampers penuh, atau kembung perut. dkt situ suami kena faham dah. bila dah jadi ayah & ibu ni kena faham dan kena ubah dah cara tido. korban sikit masa tido malam tu utk anak. nak taknak kena buat jgk sbb tu anak sndri kan. dan pasal bgi nestum tu betul laa, awak kena pertahankan baby awak. awak perlu bawa suami awak bila pergi checkup anak. sruh nurse terangkan pemakanan baby umur skrg. harap suami faham dan suami pula kena bertegas terangkan dkt mak mertua awak tu. mmg betul pun org dulu2 umur 1 bulan tu dah bgi nestum. tpi mak mak kita kena faham pemakanan dulu dgn skrg dah tak sama. dan cerita dkt mak mertua pernah dah jadi kes bby bwah 6 bulan meninggal sbb makan bubur, nestum & etc.. harap suami dan mak mertua awak faham la

bby ni bila beralih bulan ada la ragam dia. normal la. dia nk ada benda yg bleh buat dia rasa selesa utk tido. mcm ank sy beralih bulan nk ngempeng time tido bru lena. masuk 3 bulan nk tido ats dada. pastu skrg ni nk tido smbil dukung. tu pun kena tepuk smpai dia betul2 lena. bby ni dia ada demand dia sendiri. kena try n error la cri apa yg dia nk. suami sepatutnya main peranan sama2 pjuk bby n cari cara nk tidokan bby. bkn stakat suap nestum. lgipun bby bwh 6 bulan. usus pun bru lagi. xpe sis. pertahankan mana yg baik utk ank. jadi apa2 kat ank or ank sakit,kita yg menanggung. bkn org lain. org cuma tau tunding jari je bila dh berlaku perkara yg x diingini.

waktu tidur baby mmg akan caca marba untuk 3 bulan pertama. sbb dia masih nk sesuaikan diri. normal la bagun tgh malam. dia menyusu 2 jam sekali terutama kalau bf. bg susu formula ni baby lambat hadam sbb tu dia lambat lapar berbanding susu ibu cepat hadam. tolong la mil skrg, jgn samakan anak yg hidup dgn cucu yg baru nk hidup dgn bg nestum. anak saya susu badan, malam mmg akan teriak macam tak lena. so tiap malam sapu minyk masa tukar pamper. as long berat dia naik maksudnya dia sihat. kita bukan tau bahasa baby pon nkntau dia tak cukup susu ke lapar ke. overfeeding pon bahaya sis.

normal sis baby baru umur sebulan lebih akan bgn setiap 2 ke 3 jam sekali waktu mlm , mmg ya dy lapar tp dy just lapar susu bkn lapar nx mkn , kena sabar lah jaga dy , lps bg susu dy akan tidurlah balik , mmg lumrah hidup kena hadapi lha benda tu , nt umur da 6 bulan bila da start makan dy akan kurang bgn waktu mlm sbb da kenyang , jaga baby mmg mencabar sikit , nasihat husband awk sis , bgtau dy benda tu semua yg ad baby akan hadapi , bkn dy sorg je , sy pon masih hadapi benda tu sbb baby baru 2month+ , nt makin bsr makin sng lah , da kurang ragam , ape2 pun bagus tindakan awk utk pertahankan ank awk tu

Dlm kes mertua ni, suami puan kena bertindak. Suruh dy terangkan pada mak dy yg bendul tu apa yg boleh dan apa yg tak boleh. Mertua ni dengar ckp anak kandung dy ja. Kalau menantu yg ckp, dy tak puas hati. Kalau metua puan dok bendul jugak lepas suami puan terang kat dy, ni la masa nya puan dan suami keluar dri rumah tu. Jangan tinggal sebumbung.. Balik sekali skala ja. Sbb saya pun pernah kena mcm puan, cuma kes yg berbeza ja.. Sy terang kat dy, dy tak puas hati.. Nak juga suruh kita ikut dy.. Last suami yg bgi ceramah kat mak dy.. Terus diam tak sebut dah pasal tu.

jangan sesekali bagi nestum sebb usus ank masih kecil lagi .. bby bgun mlm tu biasalah....nak susu .. tak pun pampers basah...jangan disebb kan ank kita bergaduh suami istri.. bincang baik².. ajak suami goggle....sy pun pernah disuruh bgi nestum untuk bby sy. tapi sy tak cakap ap². cepat²si suami gogle and dy pulak bgth sy ...usus ank kita macm biji buah cery...kecik sgt.... bahaya ...ikot je arahan doc selepas 6 bulan barulah kita bagi makan ...ini pendapat sy. sy minta maff sekiranya kata²sy ad buat awak dan psangan trsinggung.. tq

Mmg ada jnis org tua yg mcm ni. pernah jadi dkat org kpg sendiri, baby baru masuk umo 2bulan, dbagi nestum cmpur susu, sbb org tua cakap, baby lapar la tu, minum susu mana la kenyang sangat. last2 kena operate usus baby tu, sbb usus pecah. Kita sbagai mak, ada hak pertahankan, jgn biar org lain suruh2 kita buat benda tak patut, suami tu pulak, jgn dungu sangat main ikut je cakap org tua. kena ingat, nestum or pisang semua tu, bagi at least bila umo anak dh nk masuk 6bulan, bawah dari tu, bagi susu je.

Baby baru lahir standard lah bangun tengah malam. Dah nama pun ada anak kecik. Bangun tengah malam tu perkara biasa. Semua ibu ibu mengalaminya. Ckp ngan mak mertua sis. Baby bangun tengah malam bukan sbb lapar. Tp sbb dia tak reti beza malam ngan siang lagi. Anak saya dlu smpai 5 bulan tak pndai tidur malam. Penatnya ya Allah. Skrg dah setahun. Sy tetap bangun tgh malam sbb nak bg susu dgn tukar pampers dia. Sis tolong jangan tinggalkan anak sis dgn mak mertua sis tu. Bahaya

sy plk anak kuning tinggi jgk lh skrg.. mak mertua ok je bg cdangan sbb cucu dia dh ramai so cdgan pn logik2.. mak ayah sy sdiri plk mcm2 suh bg kt anak sy.. suh bg air kosong kt baby, titis susu kambing mulut dia,dll....dk kata adik bradik sy dlu pn diorang buat mcm tu ok je..ye sy tau ni cucu first diorang, so diorang ambil berat..tp sy plk stress sampai rasa nk pantang kt rumah mertua sy je..sbb dktor mmg x bg bayi bwh 6 bln mnm benda lain slain susu ibu..