mak mertua mcm tak betul

Saya just nak luah.. saya marah sngt ngn mak mertua saya.. anak saya baru sebulan lebih nk masuk 2 bulan, bole dia suruh suami saya bg nestum kat anak saya. Dia kata sbb anak saya lapar tk lena tdo. Mlm mmg selalu bangun. Dah la masa baru lahir dia suruh suami saya bg air masak kat baby saya. Sampai saya bergaduh dgn suami saya tk bg.. saya ckp kat suami saya mak dia saya tau nk jaga anak. Saya mmg pertahankn anak saya.. pastu kali ni suruh bg nestum plk. Tp suami blom ikut lg kata mak dia suh bg nestum. Mungkin suami masih fikir yg nestum tu bukan utk baby yg baru sebulan.. tp saya takut jgk suami suruh saya bg nestum sbb dia mcm tak tahan baby selalu bangun malam n tk lena tdo.. saya skrg ni tngh sabar mcm nak maki je mak mertua saya tu pon ada. Saya betul2 marah sangt skrg ni. Kalau suami ikut jgk kata mak dia suh bg nestum mmg kene pertahankan jgk! Apa2 pon kita kene pertahankn anak kita.. jgn sesuka hati bg nestum ke apa.. hanya bg susu badan atau susu formula je utk baby bawah 6 bulan.

45 Các câu trả lời

Baby kecik mcm tu memang la kerap bangun malam. Nak susu. Perut kecik, cepat lapar cepat kenyang. Lagi2 susu badan cepat hadam. Anak saya pulak masa umur sebulan dua jenis tidur sepanjang malam. Nampak mcm senang jaga. Tp sebenarnya tak elok biar baby tidur lama. Susu badan paling bagus waktu malam. Gigih jugak la kejut 2-3 jam sekali. Berat pun borderline je sebab kurang susu malam

anak sy dari lahir mak mentua suap air kosong. mase baby sy umir 28hari tersedak air jadi warna biru smpi tak boleh bernafas. terus bawak pegi icu. mase tu sy marah Sgt2. sy terus bagi tau doctor suruh bg tau mak mentua air kosong hanya bayi yg 6bulan ke atas sahaja. mase tu berulang2 sy akan sebut supaya masuk kepala otak die sbb anak sy hampir mati.

biase lah dah namanya org Tua...sabar lah....sy lagilah,nenek sy sendiri...dia Tanya bila nak bagi anak Makan??sy Kata 6 Bulan mungkin..dia Kata lama lagi Tu,kesian...Dan dia cakap "AK bagi mu Makan mase 3 Bulan,lenyek² pulut lagi " 😅😅....ok xpla,utk matikan ayat,ok nati Kita Cuba 😊...xyah amek pusing Dan layan jelah ape dorang cakap.....

Sama la sis... Kdang sy sndiri jwb dgn mertua xbleh bg mkan lg, mertua sy slalu bising sruh bg mnum air msak lpas myusu katanya baby xhilang dahaga klau xmnum air msak.. Tp sy xbg, sy jwb je kt dia bby kecik lg n hnya bleh mnum susu je... Kdang rsa mcm kurg ajar, tp sy kna pthank ank sy, ap2 jd kesian dia... Ap2 pun moga sis kuat yea 💪💪💪

4y trước

betul. perut baby tak boleh terima benda lain selain susu. usus, buah pinggang dia semua tak matang lg

Baby masih kecik tak boleh bagi nestum😭 jangan lah bagi sis,pertahankan baby sis..doc ada bagitau,5 bulan setengah ke atas baru boleh bagi makan tapi tu pun kena bagi ikut makanan yang sesuai dengan usia baby..usus perut baby masih lembut kecik,takut bagi makan solid sekarang boleh rosak & membawa ke maut..

Sabar sis jgn marah begitu. Sy memahami. Sis saya ada tips kalau xnk bg newborn baby lapar, sis boleh cuba campurkan susu badan Sis dgn susu formula. Sy blm ada pengalaman tp ni tips dr sepupu saya yg juga baru melahirkan anak. Sepupu sy tu doktor. Anak dia kenyang dan cukup zat malah semakin tembam 😁

4y trước

Susu ibu pun kenyang je. Susu formula tu dicipta untuk orang yg mmg tak ada susu badan. Kalau ada, bg susu badan je. Terbaik

mak mentua saya pulak nurse laktasi,sister lg. larang anak saya utk minum air masak sampai umur 2tahun. bawah 6bulan saya terima la tak boleh minum air masak. tp lps dh mula makan solid food(umur 6m) saya bagi je air masak. bg mentua bf dh cukup sebab kandungan air dh banyak. apa pendapat semua?

nampaknya kne bawa suami juga pegi klinik time check up baby, suruh nurse terangkan pemakanan baby.bwh 6 bulan x blh suap pape pun.just susu sahaja. bby meragam tgh malam tu normal la, mungkin kembung perut, mugkin panas, xpun overdos susu. biasanye pas 3 bulan ok la sket meragam tu..

Kenapa byk sgt sekrg kes mcm nie. Tolonglah air masak atau nestum ke apa x sesuai tuk bayi berumur bwh 6 bulan. Tp ada je juga org tak faham. Mommy wajib sedarkan suami n mak mertua demi anak mommy. Tiada org lain blh ubah melainkan mommy sendiri.

4y trước

aah betul jgak.. or saja pasang youtube mengenai perkara nie. rasanya dari majalah pa & ma ada video mengenai perkara nie.

mak sy ank 8 umur mak pun dah nk dkt 70thn.x penah lg baby umur 2 bln disuruh bg nestum ke apa2 bnda yg mmgarut.sbnrnya bkn semua org2 tua zmn dulu2 ni mngarut.breastfeed je.kenyang sgt dah baby tu.ms sy brpntang pun sdp je mkn mcm2.sayur,buah n mst ada protein.