buku pink

Saya Malaysian suami saya Indonesian. Saya belum pergi buka buku pink lagi. Sekarang dah masuk 16 week camtu. Masalahnya, macam mana ye nak buka buku pink tanpa sijil nikah? Sijil nikah tertinggal di Indonesia. Nak pergi ambik, suami saya kerja tak dapat tinggalkan kerja. Paling cuti seminggu sekali sebab baru je kita cuti panjang. Any solution tak?

20 Các câu trả lời

Sis nikah di sini atau indonesia? Sekiranya di malaysia, sis boleh request salinan sijil nikah di pejabat agama / guna kad nikah utk buka buku di kk.. Sekiranya nikah di indonesia, sis wajib daftar secepat mungkin.. Kalau di kk tmpt sy check up, buku pink ada details sis je, semua butiran berkaitan suami akan diisi TIADA.. Perlukn kehadiran waris juga since documentation of marriage x de..

Just pegi klinik n buka buku pink, sis. D sna, sis bleh explain masalah sis.. ada atau xda surat nikah sis, boleh buka buku pink untk baby tu. Yg penting ibu n c anak selamat. Bhaya bg ksihatan ibu n anak kalo x daftar buku awal.. kesian c baby..😊

Tempat sy .. Klinik tak mintak pun sijil nikah.. Nurse cuma tanya tarikh bila nikah shaja.. Kalau nurse nak tgk sijil sis trglahkan.. Tak ada masalah pun bab tu..Sis tak perlu lengah2 lg boleh buat buku dah tu cuma tahan telinga nanti..

Saya Indonesia suami Malaysia Alhamdulillah saya dah buka buku pink... Sis tertinggal sijil kahwin kan cuba sis pos sijil tu dlu sya pun pos surat2 saya. Duit Indonesia 300 ribu je sis mcm 100 ringgit je senang tp 1 minggu sampai...

Blh tau nikah di mana? Sbb klu nikah di msia ada kad nikah so blh tunjuk pada nurse kkia dulu sblm ambik sijil nikah yg tertinggal tu. Tp klu nikah di indonesia, mmg byk prosedur sbb nikah kene register semula di msia.

5y trước

Ye, mmg kene register semula sbb bila anak lahir, pihak jpn akan minta sijil nikah di msia. Andai nikah tak register lagi di msia, akan berlaku dokumentasi yg rumit. Kesian baby nnti bila dh lahir. Jadi ibu kene cepat register klu blm register di msia. Andai sudah, tiada masalah. Cuma sijil nikah yg original kene ada masa pendaftaran kelahiran bayi.

haah..masa sy haritu,die suruh je bawak..tp bukan die tgk pon..hahaha,die cume nak kita isi dekat cover depan buku pink tu je..16week tu mcm da lambat sgt je, kene cpt buat sis..nnti kene marah dgn nurse pulak..

mtk tlg keluarga dkt sana snapkan gmbr ke 🥰 lpstu nk buat buku pink tunjuk je. sy mase buat buku pink prosedur dia xde lah ssh sgt 😅 blh je kot tu kalau guna gmbr je 😘

saya dtg klinik dan saya x tahu pon kene ade sijil nikah tu .. then ckp je nak bukak buku pink .. dah 12W .. die bagi no giliran terus .. klinik tak mintak lngsong sijil tu

Buka buku je sis.. nnt nurse explain di klinik..bole je buka buku pink tnpa sijil nikah tu.. nnt lewat dftar msalah lg..yg pnting baby & mama selamat..

Tmpt sy xmintk pon sijil or kad nikh cuma ye nk tau trikh nikh je, g lah wat buku pink t mkin lma bby mkin besr baik g buka skrg